detector.media
10.01.2020 17:13
Деякі російські міжнародні канали припиняють мовлення у відкритому доступі на супутнику
Деякі російські міжнародні канали припиняють мовлення у відкритому доступі на супутнику
Український медіаексперт Олександр Глущенко вважає, що Росія поступово відключатиме свої федеральні канали з супутника.

9 січня 2020 року телеканал RTR Planeta Moldova припинив мовлення на супутнику Astra 4A. Про це пише видання Mediasat.

Канал мовив на згаданому супутнику з 2010 року. Зараз на сайті RTR Planeta Moldova з'являютья новини, а от сторінка в мережі Facebook у 2020 році не оновлювалася.

Телеканал Jurnal TV, що мовить паралельно на частоті 12734 МГц, працює  у звичному режимі.

«Припинення мовлення RTR Planeta Moldova на Astra 4A можна пояснити дуже просто: супутник - дорогий інструмент, і в такій невеликій за розмірами країні, як Молдова, можна розповсюджувати канали провайдерам через мережу інтернет. Загалом молдавських телеканалів у відкритому доступі на супутниках було лише три: RTR Planeta Moldova, Jurnal TV та Moldova1», - розказав у коментарі «Детектору медіа» медіаексперт Олександр Глущенко.

Також 2 січня 2020 року на супутнику Hot Bird припинив ретрансляцію телеканал СТС International.

Олександр Глущенко вважає, що з супутника Hot Bird поступово підуть комерційні російські міжнародні канали, а залишаться лише пропагандиські рупори Кремля: «По-перше, HotBird - один із найдорожчих бортів у Європі. По-друге, у російського медіабізнесу є амбітні плани щодо монетизації російськомовної діаспори в Європі, і відкритий супутниковий сигнал цьому прямо суперечить. Тому міжнародні версії потихеньку перебираються на супутник Astra 5B».

Але при цьому він переконаний, що Росія поступово відключатиме свої федеральні канали із супутника. Так, 9 січня на супутнику «Ямал-401» було вимкнено пакет каналів для мережі цифрового телебачення Хантимансійського округу.

«І всі поціновувачі "руського міру" залишились без "Первого канала" (який, до речі, скрізь закодовано в системі "ГосКрипт"), без каналів "Россия-1", НТВ, "Культура", "Матч ТВ", "Пятый канал - Петербург", "Россия 24". Ще в жовтні 2019 року Росія вимкнула аналогове мовлення . Але із запізненням від запланованих строків на різних бортах вимикає федеральні версії каналів, що входять до мереж цифрового ТБ РТРС-1 та РТРС-2», - додав пан Глущенко.

Нагадаємо, українська супутникова платформа Xtra TV планує запуск 36 телеканалів на супутнику Eutelsat Hot Bird 13 Е. На супутнику Eutelsat Hot Bird 13 Е присутні канали з Росії, Білорусі, Німечини, Словаччини та Італії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY