detector.media
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
09.01.2020 19:00
Кому та на що дав гроші УКФ у 2019-му? Частина 2
Кому та на що дав гроші УКФ у 2019-му? Частина 2
В аудіовізуальному секторі Український культурний фонд підтримав 17 освітніх проектів на загальну суму понад 12 млн грн; виробництво 13 телепроєктів на загальну суму понад 31,5 млн грн, а також продакшн і постпродакшн 41 кінопроєкту на загальну суму понад 172,5 млн грн.

Ми продовжуємо розповідати про проєкти, які отримали гранти від Українського культурного фонду у 2019 році. У першій частині цієї серії матеріалів було наведено загальні цифри та описано проєкти аудіовізуального сектора на етапі девелопменту. Цього разу розповімо про освітні проєкти й ті, що передбачали виробництво продукту.

Лот №2 «Освітні проєкти в аудіовізуальному секторі». За ним було укладено контрактів на загальну суму 12 млн 435 тис. 288 грн. У таблицю ми включили лише ті проєкти, які уклали договори з Фондом і не розірвали їх у подальшому.

Назва проєкту

Назва організації

Короткий опис проєкту

Сума гранту від УКФ

Загальний бюджет проєкту

1. Освітня програма «EAVE on demand в Україні»

ГО «Українська кіноакадемія»

Проєкт передбачав організацію та проведення в Україні освітньої програми «EAVE on demand», спеціально розробленої та сконструйованої для українських кінопродюсерів.

944 017

1 079 017

2. Практичний лекторій зі створення коротко-метражного ігрового фільму

ФОП Помін Віктор Анатолійович

Проєкт передбачав створення ігрового короткометражного фільму «Бульмастиф». До його виробництва планували залучити початківців та студентів профільних ВНЗ. Решту коштів загального бюджету проєкту планували залучити у таких пропорціях: 300 тис. грн – кошти компанії Family Production, яка займалася виробництвом фільму; 1 652 800 грн – кошти приватних донорів. 27 листопада 2019 року Держкіно України уклало з Family Production контракт на виробництво короткометражного ігрового фільму «Бульмастиф» у розмірі 1 473 400 грн, що складає половину від загального бюджету виробництва фільму. Проєкт став переможцем 11-го пітчингу Держкіно. «Ветеран АТО, що прагне знайти себе в мирному житті, знаходить великого пса бійцівської породи, завдяки чому переоцінює власний світогляд. Він намагається залишити пса собі, але знаходиться справжній господар собаки. Він теж ветеран АТО, який так і не зміг повернутися з війни», – йдеться в синопсисі фільму.

994 000

2 946 800

3. «Чому плачуть діти»

ГО «Імаго»

Проєкт передбачав започаткувати діяльність локальної навчальної майстерні для підвищення анімаційних умінь і навичок митців та розвитку їхнього творчого потенціалу завдяки використанню методів неформальної освіти. В результаті його реалізації мало бути створено: відео майстер-класів на YouTube; анімаційний фільму «Чому плачуть діти».

571 017

571 017

4. Кіно-лабораторія у Харкові

ФОП Коклонська Оксана Вікторівна

Проєкт передбачав проведення кінолабораторії. Її структура мала складатися з трьох рівнів, кожен з яких націлений на різні аудиторії різних ступенів залученості у виробництво фільмів. Перший ‒ для найменш практикуючої аудиторії. Другий – для тих, хто готовий знімати і вже потребує конкретних знань – кінолабораторія зі створення документального кіно (першого або другого фільму). Третій – для тих, хто знімає або знімав, – лабораторія зі створення ігрового кіно, перш за все сценарного напрямку. Та анімаційна арт-лабораторія для дітей.

988 340

988 340

5. Інтесивний курс «Сінема-Хаб»

ФОП Явтушенко Василь Олександрович

Проєкт передбачав проведення інтесивного творчо-навчального курсу для студентів ВНЗ профілю «теле кіномистецтво та тележурналістика» та молоді, яка має досвід або знання в галузі кінотелевиробництва, від молодих, але досвідчених професіоналів у галузі кіновиробництва. Основна частина проєкту мала складатися з курсу лекцій та воркшопів (4 дні) та практичних робіт (4 дні).

508 636

508 636

6. Освітня програма для акторів «Актор без прикриття. Робота перед камерою»

ТОВ «Стар Медіа Скул»

Проєктом передбачалося провести цикл з двох тижневих освітньо-дослідницьких майстерень під керівництвом Ігоря Аронова у формі резиденції для професійних акторів (перша) та студентів акторських факультетів ВНЗ України (друга), метою яких є випрацювання та розповсюдження дієвої акторської методології, направленої на осягнення стану правдивого та органічного існування актора в процесі роботи перед камерою.

625 069

625 069

7. «Terrarium Інтенсив»

ГО «Кінозона»

Проєкт передбачав проведення сценарної майстерні. Результатом мав стати написані 34 учасниками інтенсиву логлайни, синопсиси, сцени та епізоди до їхнього сценарію (у когось навіть, можливо, весь сценарій). Держкіно виділило на проведення заходу 100 тис. грн.

774 755

996 645

8. Школа медіа-грамотності та анімації «АнімаМедіа»

Чортківська міська музична школа

Проєкт передбачав курс із 10 лекцій з медіаграмотності. Паралельно мав відбуватися відеозапис лекцій для YouTube. Результатом проєкту мало стати формування групи «з мінімум 70 людей, які матимуть знання і досвід та активно їх передаватимуть, а також прослуханий навчальний базовий курс з медіаграмотності в лекціях, анімаційний та кінематографічний продукт з подальшим поширенням», – йшлося в описі проєкту.

460 350

460 350

9. «Спустошення»

ТОВ «Атом Фільм Студія»

Проєкт передбачав створення освітніх майстер-класів з драматургії та режисури кіно. На прикладі виробництва дебютного ігрового короткометражного фільму «Спустошення» за однойменним романом Любка Дереша (автор сценарію). Стрічка мала стати дебютом для режисерки (Анна Бурячкова) і сценариста. Планувалося залучити у процес виробництва студентів профільних вишів з метою вдосконалення їхньої професійної освіти. Майстер-класи повинні були проводитися для студентів КНУТКіТ ім.Карпенка-Карого.

997 330

997 330

10. «Незбагненна доля капітана Поля»

КЗ «Верхньо-дніпровський палац дитячої та юнацької творчості» Верхньо-дніпровської міської ради Дніпро-петровської області

Проєкт передбачав створення документальної стрічки за участю дитячої телестудії. «Герой майбутнього фільму, Джон Поль Джонс (або Джон Пол Джонс), – син Шотландії, громадянин Америки, шевальє Франції, контрадмірал Росії, почесний запорозький козак. Пірат, що стає засновником наймогутнішого флоту світу. Работорговець, що бореться за свободу. Син садівника, що опікується донькою короля. Контрадмірал, що братається з козаками. Герой трьох держав, що вмирає у безвісті. Його безіменну могилу розшукують через 100 років, останки переправляють через океан і поховають під мармуровим саркофагом як національного героя США», – йдеться в заявці.

332 789

332 789

11. «Цирк»

ФОП Заржицька Дарина Олегівна

Проєкт передбачав постпродакшн короткометражного фільму «Цирк». Після закінчення якого мав відбутися відкритий майстер-клас за участю режисера стрічки Максима Ксєнди для студентів та молодих режисерів, аби стимулювати їх до створення конкуренто-спроможного продукту.

539 410

539 410

12. «Кегельбан»

ФОП Коротка Олена Олександрівна

Проєкт передбачав створення короткометражного ігрового фільму «Кегельбан» (режисер Ернес Сарихалілов). Майбутня стрічка мала бути присвячена Решату Аметову, кримськотатарському активісту, вбитому в Криму 2014 року. «Це історія про придушення опору головного героя політичним режимом, шляхом поширення страху та загрози життю», – йдеться в заявці.

939 136

939 136

13. «Від ідеї до екрану»

КП «Тернопільська кінокомісія»

Проєкт передбачав, що троє студентів та випускників КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого – Кирил Гриша, Володимир Бакум та Ольга Світлична – у співпраці з досвідченими наставниками втілюють індивідуальне творче завдання в рамках створення продуктів аудіовізуального сектору короткометражних фільмів. Усі стрічки мала об’єднати одна тема – життя звичайних українців в умовах військової агресії на сході України. Набутий під час реалізації проєктів досвід молоді режисери мали передати учасникам майстер-класів та творчих зустрічей, організованих у співпраці з регіональними кінокомісіями.

1 000 000

1 323 005

14. «Дисперсія»

ФОП Саулко Григорій Петрович

Проєкт передбачав створення короткометражного дебютного фільму Марії Саулко «Дисперсія» та проведення музичного виступу композитора фільму, виставки художніх робіт режисерки та фотовиставки оператора, психологічний тренінг тем, піднятих у фільмі та музичний виступ лінійного продюсера фільму. Стрічка мала розкрити питання ego людини, його вплив на творчість та стосунки з людьми навколо.

829 254

829 254

15. Молодіжний літній табір Літня кіношкола «Скалка ’2019»

ГО «Закарпатська фільмкомісія”

Проєкт передбачав проведення табору, під час якого планували організувати 9 майстер-класів від продюсера, сценариста, режисера, оператора, актора, художника-постановника, режисера-монтажу, звукорежисера, колориста. Та створити 4 експериментальних короткометражних фільми.

248 688

298 668

16. «Випадковий пасажир»

ФОП Тараненко Олексій Євгенович

Проєктом передбачалося надати молодим представникам сфери кіномистецтва теоретичні та практичні знання, які знадобляться для створення аудіовізуальних продуктів. Проєкт мав складатись із серії лекцій від ключової проєктної команди проєкту (режисера, оператора та продюсера) та виробництва короткого метра «Випадковий пасажир», на прикладі якого мала відбуватися практична частина проєкту. Події майбутнього фільму відбуваються в місті, в якому орудує маніяк-вбивця, який залишає тіла своїх жертв у припаркованих на узбіччях таксі.

997 989

997 989

17. «Нетерпимість»

ФОП Цибульник Світлана Миколаєвна

Проєкт передбачав зйомки ігрового короткометражного фільму із залученням студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Також у рамках створення фільму студенти кінознавчого факультету мали вести спеціальний онлайн-блог, де покроково розповідати про знімальний процес та всі його тонкощі. В основі фільму «Нетерпимість» – реальні історії, які мали місце в українському Поліссі кінця 19-го століття. «Для нас важливо звернутися до теми відьомства як однієї з ранніх форм геноциду, коли сотні жінок були вбиті або піддані тортурам буквально нізащо», – так описували в заявці автори свій проєкт.

684 510

684 510

У цьому лоті, як і в першому, знайшлися проєкти, які отримували підтримку від УКФ два роки поспіль. Зокрема, Чортківська міська музична школа отримала 460 тис. 349 грн на школу медіаграмотності та анімації «АнімаМедіа». А 2018 року ця ж музична школа отримала від УКФ 105 тис. 562,28 грн на курс медіаграмотності та анімації «АнімаМедіа».

Так виглядала заявка від переможця 2019 року, яка отримала 84,5 бала від двох змістових експертів та 83 бали від комунікаційного експерта.

Лот № 3 «Продакшен і постпродакшен українського телепродукту». За ним було укладено контрактів на загальну суму 31 млн 618 тис. 598 грн. У таблицю ми включили лише ті проєкти, які уклали договори з Фондом і не розірвали їх у подальшому.

Назва проєкту

Назва організації

Короткий опис проекту

Сума гранту від УКФ

Загальний бюджет проєкту

1. «Культурний променад»

ТОВ «ТРК "Херсон плюс"»

Проєкт передбачав започаткування та розвиток телевізійної програми, присвяченої культурі та мистецтву, яку мають виготовляти спільно ТРК «Херсон плюс» і ТРК «Сфера-ТВ» у Херсонській та Рівненській областях. За 4,5 місяці реалізації проєкту планували виготовити та поширити в ефірах телеорганізацій-партнерів, на їхніх сайтах та в соціальних мережах 8 телепередач під назвою «Культурний променад». А отже, дослідити 8 актуальних тем, що стосуються культури та мистецтва, в розрізі двох географічно протилежних регіонів країни (Херсонщина та Рівненщина).

853 120

1 235 685

2. «Поліціянтки»

ФОП Бабік Андрій Іванович

Проєкт передбачав створення пілотної серії детективного серіалу «Поліціянтки» та розробки супровідної соціальної компанії про жінок-поліцейських. Відзнятий пілот мав стати основою для подальшого написання сценарію та зйомок 16-серійної вертикально-горизонтальної процедурної драми про життя та роботу в поліції українських жінок.

2 262 208

2 262 208

3. «Бойові родини»

ФОП Дріз Олександр Якович

Проєкт предбачав створення 4-серійного документального циклу «Бойові родини». Кожна серія мала бути присвячена одній конкретній бригаді, яка має яскравий бойовий шлях, і конкретній родинній династії у цій бригаді, яка має показати історію традицій певної сім’ї та підтримку близьких людей на фронті.

2 791 233

2 791 233

4. «Ukraïner. The Movie»

ФОП Логвиненко Богдан Анатолійович

Проєкт передбачав створення фільму «Ukraïner. The Movie». Фільм мав розповісти 6 історій героїв з різних куточків України, їх життя та побут, ремесла та мистецтво, цікаві ініціативи та культуру. Персонажі не пов’язані між собою, їх світи різні, втім, ця різність об’єднує країну. Планувалося 6 презентацій проєкту в регіонах України, 2 за кордоном, провести телепоказ і викласти у вільний доступ в інтернеті.

2 381 590

2 428 890

5. «Землячки»

ТОВ «Сон-це»

Проєкт передбачав стоврення п’яти телепрограм «Землячки». У програмах мали бути дві ведучі, які подорожують 9-ма областями України. Відеопутівник для охочих відкрити для себе нові туристичні маршрути.

1 535 737

1 535 737

6. «Бортнянський»

ПП «Продюсерський центр "БУМ"»

Проєкт передбачав постпродакшн 2-серійного телевізійного художнього фільму «Бортнянський».

2 524 505

2 524 505

7. «Путівник прочанина»

ГО «Український альманах»

Проєкт передбачав створення 8 серій (хронометраж кожної 7-8 хвилин) телепрограми «Путівник прочанина». Вони мають дати змогу побачити найвизначніші духовні місця тим, хто не спроможний це зробити особисто, та надати практичні поради щодо планування подорожей до християнських святинь України. З 2015-2017 років команда проєкту вже зробила цикл цієї програми і показала по ТБ 25 серій.

676 992

676 992

8. «Найкращий сищик»

Vaverka Production LLC

Проєкт передбачав створення пілотної серії серіалу «Найкращий сищик» – екранізації серії романів В. Івченка. Головним героєм майбутнього серіалу мав стати колишній філер київської охоронки Іван Карповича Підіпригора. Він купує хутір Курбани на Полтавщині, щоб жити спокійним життям. Але авантюристи, вбивці та грабіжники усіх мастей змушують його повернутися до слідчої справи. Серіал створює компанія, яка входить до групи StarLightMedia, для телеканалу ICTV.

9 943 990

9 943 990

9. «Відкрий напрямок ЮА»

ТОВ «Хатагудс»

Проєкт передбачав розробити «біблію» формату тревел-шоу; виготовити 20 програм англійською мовою і розмістити їх на YouTube. Героями шоу мали стати харизматичні гості з-за кордону, які вперше відвідують Україну та опановують туристичні маршрути – як популярні, так і нові, незвичайні.

3 493 127

3 493 127

10. «Моє мистецтво. Сергій Танадайчук»

ФОП Сулима Віталій Валентинович

Проєкт передбачав створення документального фільму «Моє мистецтво. Сергій Танадайчук» (хронометраж 26 хвилин, його публічна презентація, прем’єрний показ та обговорення в Бердичеві, де жив і працював художник). «Перший фільм циклу «Моє мистецтво» – це кінорозповідь про творчість та життя, непізнаного, самобутнього митця, народного майстра з Житомирщини – Сергія Танадайчука. Послідовник знаменитих представників «наївного» чи «примітивного» мистецтва Марії Приймаченко та Катерини Білокур, за коротке життя Сергій не встиг отримати ані високих нагород, а ні офіційного визнання. У Бердичеві, заради шматка хліба мусив фарбувати паркани та працювати двірником. Був байдужим до багатства, матеріальних благ, безкорисно служив добру», – йдеться в заявці.

599 820

599 820

11. «Україна. Майдан. Перезавантаження»

ТОВ «ТРК "РАІ"»

Проєкт передбачав створення документально-музичного телефільму про події Майдану зими 2013–2014 рр. Планували використати оригінальний авторський відеоматеріал Руслана Ганущака, озвучений обробками народних пісень та музикою українських композиторів у виконанні квартету бандуристок. Фільм мали показати на телеканалі «РАІ» (Івано-Франківський обласний телеканал) та випустити на 1000 DVD-дисках.

400 000

400 000

12. «Мистецтво волі. Ніл Хасевич»

ФОП Коваленко Євгеній Анатолійович

Проєкт передбачав створення документального фільму, з елементами художньої постановки (не реконструкції) (хронометраж 72 хвилини). «Мета – у сучасній формі познайомити глядача з маловідомою широкому загалу людиною: патріотом, талановитим художником-графіком, людиною великої волі та неймовірної сили духу, борцем, який посвятив своє життя та творчість боротьбі за незалежність своєї держави, Нілом Хасевичем. Бувши з дитинства інвалідом, Ніл ціною неймовірних зусиль зміг досягнути своєї мети і стати всесвітньо визнаним художником. Автор неймовірної краси художніх робіт, який створив візуальний образ ОУН/УПА», – йдеться в заявці.

3 635 222

3 635 222

13. «Хочу бути дорослим»

ФОП Усмєнцева Катерина Мирославівна

Проєкт передбачав створення пілотної серії телепрограми «Хочу бути дорослим» (хронометраж 20 хвилин) на тему: «Питання працевлаштування в 16 років». До цього етапу входять знімальний, монтажний та тонувальний періоди, а також апробація серії у фокус-групах та отримання відгуків від аудиторії. Телепрограму мали показати на телеканалі «Сімон».

521 054

552 854

Лот № 4 «Продакшен і постпродакшен ігрових, неігрових та анімаційних фільмів». За ним було укладено контрактів на загальну суму 172 млн 628 тис. 319 грн. У таблицю ми включили лише ті проєкти, які уклали договори з Фондом і не розірвали їх у подальшому.

Назва проєкту

Назва організації

Короткий опис проекту

Сума гранту від УКФ

Загальний бюджет проєкту

1. «Арте Факт: Перший арт-рейв Чорнобиля»

ТОВ «Ена зерленд»

Проєкт передбачав зняти «іноваційне документальне кіно-розслідування інформаційної складової Чорнобильської катастрофи – замовчування, пропаганди та маніпулювання інформацією Радянською владою». Планувалося посилання та сучасне переосмислення кінокартини «Сталкер». «Через аналітичну дослідницьку роботу і творчі ходи, з елементами арт- перфоменсу у документальному кіно, цей повнометражний фільм надасть новий сенс Чорнобильській катастрофі в спільному історичному минулому українців, та приверне увагу до важливості проблеми споживання та поширення інформації у всьому світі сьогодні», – йдеться в заявці.

3 725 576

4 710 550

2. «Казка про Коника»

ГО «Доку толока»

Проєкт передбачав створення повнометражного документального фільму «Казка про Коника». Власним коштом команда проєкту до отримання гранту провела девелопмент та відзняла більше 120 годин відео. Майбутній фільм має розповісти про колишнього антирадянського активіста і художника, який давно поїхав з України до Таллінна. «Від початку війни він їздить на Донбас з гуманітарною допомогою в пошуках тих, кому ця допомога потрібна найбільше: поранених, біженців, сиріт. У своїх подорожах він також шукає добрі історії з війни, адже багато років тому дав собі клятву щодня знаходити щось добре за будь-яких обставин. Ці історії з війни він перетворює на повчальні документальні казки для дітей», – йдеться в заявці.

1 697 970

1 697 970

3. «Шелест кроків»

ФОП Кравцова Валентина Миколаївна

Проєкт передбачав створення документальної короткометражної стрічки про життя та творчість київських художників Ади Рибачук та Володимира Мельниченка. «Під час спостереження за теперішнім життям Володимира Мельниченка глядач почує з перших вуст про становлення, діяльність, кохання та трагедії, які переживали художники», - йдеться в заявці

520 084

520 084

4. «Книга-мандрівка. Україна»

«Грін Пінгвін Медіа»

Проєкт передбачав створення 45 короткометражних анімаційних серій «Книга-мандрівка. Україна». «В основі серіалу лежать надзвичайні факти, що покликані показати глядачу невідому Україну і заохотити українців бути відкритими до її різноманітності та нових знань», - ішлося в заявці.

13 845 202

17 645 202

5. «Рози: фільм-кабаре»

ФОП Кравченко Олександра Сергіївна

Проєкт передбачав створення DCP-копії, постера і трейлера до повнометражного документального фільму «Рози: фільм-кабаре» - режисерського дебюту Ірини Стеценко. Майбутній фільм – це «документальний мюзикл, у якому режисерка віднайшла авторський голос, спираючись на багаторічний досвід своєї першої професії – звукорежисера. Фільм пропонує новий спосіб поєднання мистецтва кіно та музики в особливій мові експресивного музичного монтажу, винайденого щоби відтворити світ героїнь, в якому між музикою, сценою та життям немає меж», - йдеться в заявці.

956 850

956 850

6. «ДахаБраха. Шлях»

ФОП Корнєєв Андрій Анатолійович

Проєкт передбачав створення 5 епізодів до повнометражного документального роуд-фільму про гурт «ДахаБраха». Та до 5 роликів бекстейджу зйомок проєкту. У фільмі мали розповісти історії з життя чотирьох учасників гурту: Марка Галаневича, Ірини Коваленко, Олени Цибульської та Ніни Гаренецької. Фабулою фільму стане наскрізний тур по Україні, Європі, Америці та Бразилії.

4 002 561

4 002 561

7. «Крихка пам’ять»

ГО «Творче об'єднання Вавилон 13»

Проєкт передбачав завершення виробництва документального повнометражного фільму «Крихка пам’ять». Майбутній фільм має розповісти про молодого кінематографіста Ігоря, онука радянського українського кінооператора Леоніда Бурлаки. «Історія про те, як випадково знайшовши архів діда, що страждає на хворобу Альцгеймера, Ігор починає збирати все, що було пов’язане з дідовим життям, поки дід ще пам’ятає його», - йдеться в заявці.

2 642 754

2 642 754

8. «Свідчення Флоріана»

ФОП Лобода Тетяна Олегівна

Проєкт передбачав створення повнометражного документального фільму про життя та творчість Флоріана Юр’єва – архітектора, художника, майстра інноваційних музичних інструментів, теоретика та поета. Автори працювали над короткометражним фільмом «Колір фасаду: синій» про боротьбу Флоріана Юр’єва за збереження архітектурної споруди – так званої «Летючої тарілки» в Києві. Але зрозуміли, що їхній герой гідний повного метра.

1 159 880

1 159 880

9. «Розділові наживо»

ФОП Ільков Вадим Іванович

Проєкт передбачав створення фільму-концерту «РоздІловІ наживо», який документує перформанс «роздІловІ». 11 грудня 2019 року фільм вийшов в обмежений прокат.

2 645 690

2 645 690

10. «Доброволець»

ТОВ «Студія В.І.К.»

Проєкт передбачав створення телесеріалу (8 серій) «Доброволець» для телеканалу ICTV. Головним героєм майбутній серіалу мав стати Дмитро, який пішов з Майдану на фронт добровольцем. «Він повертається додому в Київ. Випадково знайомиться з майором спецслужб Володимиром, який переконує Дмитра сформувати з воїнів АТО боєздатний загін для протистояння терористам», - йдеться в заявці.

14 999 899

14 999 899

11. «Вторгнення на Байконур»

ТОВ «Діджитал Реліджн»

Проєкт передбачав дозйомку та постпродакшен уже відзнятого унікального матеріалу – проникнення командою дослідників-кінематографістів на територію комплексу космодрому Байконур та його дослідження.

2 293 435

2 293 435

12. «Котик з палаючими очима»

ТОВ «Директорія кіно»

Проєкт передбачав завершення виробництва повнометражного ігрового фільму «Котик з палаючими очима, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з тимчасовими елементами військового стану». «Створений на високому художньому та технічному рівнях для широкої глядацької аудиторії, фільм в іронічній комедійній формі дозволить українцям позбутися травм війни, набути нових вимірів героїки, бо, попри всі негаразди, український народ зупинив військову агресію набагато потужнішого підступного ворога», - йдеться в заяці. Проєкт переміг на 11-му пітчингу Держкіно. Це відомство виділило фільму майже 1 млн грн. У прокат стрічка має вийти під назвою «Наші котики» 30 січня 2020 року.

8 900 000

12 715 000

13. «І про нас будуть говорити»

ФОП Савиченко Ігор Олександрович

Проєкт передбачав створення повнометрежного документального фільму «І про нас будуть говорити». Це має бути другий фільм італійця Сієви Діамантакоса, знятий про Україну. Майбутня стрічка має розповісти історію Сергія й Анни – людей, які постраждали від війни на сході України, але не зламались і йдуть вперед.

945 182

1 350 260

14. «Лимани»

ФОП Євдокімова Тетяна Володимирівна

Проєкт передбачав проведення короткої знімальної сесії та створення промо-тизера для документального повнометражного фільму «Лимани». Майбутній фільм має розповісти про Національний парк «Тузлівські лимани» – унікальний природний комплекс на березі Чорного моря. Вже багато років захисники парку під керівництвом Івана Русєва ведуть боротьбу за його збереження. Проєкт переміг на 12-му пітчингу Держкіно. І має отримати від цього відомства 3 631 300 грн.

553 658

553 658

15. «Історія України за 10 хвилин»

ТОВ «Джерела М»

Проєкт передбачав створення 13-хвилиного анімаційного фільму, який розповідає історію України від часів Трипілля до 1991 року.

1 566 924

1 566 924

16. «Шлях до світанку»

ФОП Ткаченко Тарас Анатолійович

Проєкт передбачав створення телевізійного документального циклу про шлях політв’язнів західної України. «Живих свідків цих подій з кожним днем стає все менше. Малолітнім політв’язням Тернопільщини, життєві історії яких представлені у Книзі Пам’яті «Малолітні політв'язні Тернопільщини», нині 80-90 років. І тому надзвичайно важливим є питання збереження їх свідчень в циклі документальних розповідей», - йдеться в заявці.

2 008 563

2 008 563

17. «Поміж кадрами»

ФОП Базанов Микола Владиславович

Проєкт передбачав створення повнометражного документального фільму про формування мистецької ідентичності та феномен творчого методу за лаштунками акторської майстерні Тараса Денисенка.

1 246 932

1 246 932

18. «ТворчСхід-2»

ФОП Дегтярьов Олександр Геннадійович

Проєкт передбачав зйомки двох і постпродакшен трьох короткометражних фільмів (загальна тривалість не менше 70 хвилин), котрі висвітлюють мистецькі практики соціально- та культурно-маргіналізованих прошарків суспільства (робітничого класу, котрі живуть у бідності; дискримінованих за кількома ознаками людей).

603 040

603 040

19. «Клітка для двох»

ТОВ «Міжнародний продюсерський центр «Фор-Пост»»

Проєкт передбачав створення повнометражного документального фільму «Клітка для двох». Майбутній фільм мав розповісти про дресирувальників диких тварин – подружжя Володимира та Людмили Шевченко.

3 551 187

3 551 187

20. «Бальний король»

ФОП Грачова Надія Сергіївна

Проєкт передбачав створення документального фільму «Бальний король» (хронометраж 55 хвилин). Головний герой майбутнього фільму – Петро Горголь – завідувач кафедри хореографії, доцент, заслужений працівник культури України, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

3 328 874

3 328 874

21. «Фокстер і Макс»

ТОВ «Пронто Фільм»

Проєкт передбачав здійснення зйомки та постпродакшену трьох додаткових сцен та музичного супровіду для повнометражного дитячого фільму «Фокстер і Макс». Також проєкт включав проведення заходів з промоції фільму. Стрічка «Фокстер і Макс» вийшла в прокат 19 вересня 2019 року. Фільм створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Загальний бюджет стрічки становить 51,5 млн грн, з яких 37,9 млн надало Держкіно. Режисером фільму був Анатолій Матешко. Режисером-постаником додаткових сцен, на які отримали грант УКФ, – Тетяна Ходаківська.

6 979 944

9 318 068

22. «в. о. (виконуючий обов’язки) Миколая»

ГО «Вау Студіо»

Проєкт передбачав створення повнометражного дитячого музичного фільму «в. о. (виконуючий обов’язки) Миколая». У майбутньому фільмі планували підняти ряд актуальних проблем, таких як небезпека булінгу або необхідність робити дітям нематеріальні подарунків.

598 510

742 159

23. «Паратіхіон»

ТОВ «Атасов Фільм Тревел»

Проєкт передбачав створення документального повнометражного фільму-дослідження «Паратіхіон» (хронометраж 70 хвилин). «Руйнування так званими «захисниками православ’я» - московитами Київської Митрополії, показано крізь призму життя і долі нашого видатного співвітчизника Нестора-Іскандера — ченця, воїна і письменника», - йдеться в заявці.

1 560 855

1 560 855

24. «Колискова країна»

ТОВ «Тераса-Фільм»

Проєкт передбачав створення шести анімаційних фільмів (2d-анімація, хронометраж усіх – 18 хвилин) «Колискова країна». Базою для них мали стати українські народні колискові. Кожен трихвилинний фільм має представляти естетику і культурну спадщину різної області України.

3 484 799

3 861 680

25. «Легенди Чарівнолісся»

ТОВ «Мейнстрім Пікчерз»

Проєкт передбачав проведення підготовчо-виробничого періоду повнометражного ігрового фільму (пошук локацій, планування зйомок, створення оригінальних образів та оригінальних костюмів героїв, розробка ескізів майбутніх декорацій, постановка трюків та їх преаніматік для поєднання з комп'ютерною графікою та 3D-візуалізація основних локацій), а також зйомку двох сцен. Проєкт цього фільму брав участь в 11-му пітчингу Держкіно і переміг. На виробництво Держкіно має виділити майже 30 млн грн.

9 716 932

12 146 040

26. «Майже святий Сєня»

ФОП Козюба Антон Валерійович

Проєкт передбачав створення короткометражного ігрового фільму «Майже святий Сєня». Майбутній фільм має бути трагікомедією про сумління. «У фільмі глядач зможе впізнати себе та сусіда і посміятися із власних слабкостей», - йдеться в заявці.

463 312

463 312

27. «Все, ніщо та дещо ще»

ТОВ «Мартини Шот Фільм»

Проєкт передбачав створення повнометражного художнього фільму-альманаху «Все, ніщо та дещо ще» режисерки Марини Кондратієвої. Головний герой майбутнього фільму – київський таксисит. «В сюжеті фільму – 9 історій, які відбуваються в машині головного героя, а також і в самому місті», - йдеться в заявці.

8 326 263

12 244 084

28. «Театр воєнних дій»

Приватне підприємство «К-медіа плюс»

Проєкт передбачав створення документального фільму «Театр воєнних дій» хронометражем не менше 45 хвилин. «Фільм будується на контрастах подій, які відбуваються в Україні, в прифронтовій та фронтовій зоні 2015-2018 років. Війна – мир. Театр – госпіталь. Мистецтво – жахи війни. Їх не треба прискіпливо вишукувати – ці контрасти диктує сам матеріал. Репортажні зйомки, часом «брак» по відео, але це лише додає драматизму і долучає глядача до унікальних документальних подій», - йдеться в заявці.

1 953 459

1 953 459

29. «Той, хто дні стер»

ФОП Сірий Олександр Валерійович

Проєкт передбачав дозйомку та фінальний монтаж багаторічного кіноспостереження (документального фільму хронометражем 40 хвилин) за долею головного героя Григорія – «кінематографіста-аматора, ветерана ІІ світової, який все життя беріг пам’ять про війну. Пішовши з життя 5 років тому, хранитель подільської історії так і не дізнався, що у теперішній війні загине його правнук Сашко», - йдеться в заявці.

276 227

276 227

30. «Український балкон»

ФОП Блажан Роман Костянтинович

Проєкт передбачав створення короткометражного неігрового фільму «Український балкон». У фільмі буде досліджений феномен балкону як малої архітектурної форми: його історія з появи на початку 20-х років 20-го сторіччя до сьогодення.

935 000

1 135 000

31. «Хор Верьовки»

ФОП Чернявська Юлія Сергіївна

Проєкт передбачав створення документального музичного фільму-концерту «Хор Верьовки» (хронометраж 70 хвилин) та 4 відеокліпів.

4 236 836

4 236 836

32. «Злегка прочинені двері»

ТОВ «Стейдж Сервіс»

Проєкт передбачав створення повнометражного ігрового фільму «Злегка прочинені двері». Головний герой майбутнього фільму вирішує нетипово проявити свою любов до близьких – залишити родину і вирушити добровольцем на фронт. Він сподівається, що це спонукає їх переосмислити свої цінності. Але наражається на шалений спротив. «І це оголює перед нами єдине доречне питання: а чи варті вони цієї любові?», - йдеться в заявці.

8 956 568

9 145 768

33. «Погані дороги»

ТОВ «Крісті Фільм»

Проєкт передбачав створення повнометражного ігрового фільму – режисерскього дебюту Наталії Ворожбит «Погані дороги». Майбутній фільм складається з 4 новел, дія кожної з яких відбувається на поганих дорогах України. Перша історія відбувається на українському блокпості, де затримують озброєного директора школи. Друга історія про закохану в українського військового місцеву дівчину, яку намагається стримати її бабуся-сепаратистка. Третя історія про жінку-військового медика, що перевозить тіло її командира, якого вона любила, його дружині. Четверта – про дівчину, яка на своїй машині збиває курку і хоче відшкодувати за це її господарям, які, користуючись ситуацією, хочуть відібрати в неї все. Сценарій основано на однойменній п’єсі, яка була написана на замовлення британскього театру «Роял Корт».

11 633 507

11 633 507

34. «Муніме»

ТОВ «Тому що продакшн»

Проєкт передбачав створення 4-хвилинного анімаційного фільму «Муніме» у техніці покадрової анімації. Головний герой, маленький хлопчик Муніме, переслідуючи Сонячного зайчика, відкриває для себе фантазійний світ квартири з книгами-метеликами та заростями з кімнатних рослин. «Історія про добро, традиційні сімейні цінності і дитячу невимушеність», - йдеться в заявці.

3 250 558

3 581 988

35. «Війна, що змінила рондо»

ТОВ «Світ Незнайки»

Проєкт передбачав створення короткометражного анімаційного фільму «Війна, що змінила Рондо» за мотивами однойменної книги.

7 541 570

7 871 847

36. «Похибка»

ФОП Стеколенко Ігор Леонідович

Проєкт передбачав створення ігрового короткометражного фільму «Похибка». Майбутня стрічка має розповісти про доброго дещо наївного хлопця. Він бере участь в експерименті – отримує нову життєву місію та цілу низку завдань. Це історія про життя в епоху постправди та маніпуляцій свідомістю.

990 790

990 790

37. «Поміж тіней»

ФОП Стеколенко Олександр Леонідович

Проєкт передбачав створення ігрового короткометражного фільму «Поміж тіней». Майбутня стрічка мала розповісти про 40-річного чоловіка, який вважається загиблим. Він повертається до рідного містечка, щоб відновити документи. Утім його повернення виявляється неможливим.

994 602

994 602

38. Dnipro-outpost of Ukraine у форматі віртуальної реальності

ФОП Хазан Наталія Вікторівна

Проєкт передбачав перевести фільм «Dnipro-outpost of Ukraine», який демонструється у кінозалі Першого музею АТО, у формат віртуальної реальності, додати до фільму графіку. «Фільм має бути підготовленний для завантаження в YouTube для перегляду через окуляри віртуальної реальності, картбокс для смартфонів або

через додаток 360», - йдеться в заявці.

466 850

665 850

39. «Поїзд: Київ-Війна»

ФОП Пудіч Ольга Євгенівна

Проєкт передбачав створення повнометражного документального фільму «Поїзд: Київ — Війна» режисера Корнія Грицюка. Сюжет фільму оповідає про пасажирів потягу Київ – Костянтинівка, їхні долі, спогади, надії.

2 160 978

2 160 978

40. «Я працюю на цвинтарі»

ТОВ «Гуд монінг дістрібьюшн»

Проєкт передбачав виробництво і створення чорнової версії монтажу ігрового повнометражного фільму «Я працюю на цвинтарі» за мотивами однойменної книги. Майбутній фільм має розповісти «про героя нашого часу, який через страшну втрату в минулому втік від життя і знайшов тиху роботу на цвинтарі, продаючи пам'ятники родичам покійних і сподіваючись, що так його ніхто не потурбує. Але у життя інші плани: в круговерті з різних людських доль, смішного і сумного, наш герой починає змінюватися на краще», - йдеться в заявці.

14 980 000

21 400 000

41. «Вузький міст»

ТОВ «Формат Фільм»

Проєкт передбачав зйомку повнометражного ігрового фільму «Вузький міст» про українців та грузинів, які беруть участь у воєнних діях з «імперією зла»; монтаж фільму та розробку концепції постпродакшену.

11 926 501

11 926 501

Цей лот також відзначився проєктами, які отримували фінансування вже не вперше. Зокрема, ТОВ «Еназерленд» у 2019 році отримало від УКФ 3 млн 725 тис. 575,60 грн на проєкт «Арте факт: Перший арт-рейв Чорнобиля». А 2018 року йому ж дістався грант 1 млн 342 тис. 801 грн на арт-проєкт Artefact за участю закордонних та українських митців, що поєднував медіа, цифрові технології та арт. Окрім цього, 2019 року в програмі «Створюємо інноваційний культурний продукт» УКФ надав 1 млн 759 тис. 590 грн ФОП Костенко Ярославу Миколайовичу на іммерсивну медіавиставку «Artefact: Chernobyl 33», заявлену як продовження арт-проєкту Artefact 2018 року. Більш детальний аналіз заявок усіх «Артефактів» свідчить про те, що всі проєкти подавали або одні й ті самі люди, або пов’язані особи, а заявки готувалися на одній базі. Отже, впродовж двох років УКФ виділив на реалізацію одного проєкту, хоч і в різних його проявах, майже 7 млн грн.

ТОВ «Грін Пінгвін Медіа» у 2018 році отримало від УКФ 1 млн 189 тис. 708,50 грн на перший сезон мультсеріалу «Книга-мандрівка. Україна», а вже 2019 року – 13 млн 845 тис. 201,92 грн на його продовження. Крім цього, 2019 року в програмі «Створюємо інноваційний культурний продукт» компанія «Медіа Френдс» у партнерстві з «Грін Пінгвін Медіа» та Виконавчим комітетом Луцької міської ради отримала 1 млн 236 тис. 500 грн на проєкт «Ці дивовижні українці», основою якого є книга у форматі ед’ютеймент – продовження видання «Книга-мандрівка. Україна».

ФОП Кравченко Олександра Сергіївна отримала 2019 року від УКФ грант 956 тис. 850 грн на фінальний постпродакшен документального повнометражного фільму «Рози: фільм- кабаре» Ірини Стеценко, а попереднього року – 430 тис. 290,75 грн на створення фінального монтажу цього ж фільму.

Цього року УКФ виділив ТОВ «Гуд монінг дістрібьюшн» 14 млн 980 тис. грн на продакшн повнометражного ігрового фільму «Я працюю на цвинтарі», а минулого року – 470 тис. 902 грн на девелопмент цього проєкту.

Творці музичного проєкту «РоздІловІ» отримали 2019 року від УКФ не лише 2 млн 645 тис. 690,20 грн на продакшен і постпродакшен фільму-концерту «РоздІловІ наживо» (грантоотримувач – ФОП Ільков Вадим Іванович). Крім цього ГО «Агенція АртПоле» в програмі «Створюємо інноваційний культурний продукт» отримала 597 тис. 530 грн на: розвиток мультимовного онлайн-ресурсу «роздІловІ», що «поєднує музику, візуалізацію та українську поезію в перекладі шістьма мовами».

Продовження аналізу проєктів, на які УКФ виділив кошти у 2019 році, читайте невдовзі на «Детекторі медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY