detector.media
08.01.2020 15:24
У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет
У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну журналістку Жанару Ахмет
У місті Алмати активісти 8 січня закликали Україну з міркувань безпеки не видавати Казахстану опозиційну журналістку Жанару Ахмет, яку звинувачують у шахрайстві. Вона з 2017 року переховується в Україні.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Десятки людей зібралися на центральній площі Республіки біля пам’ятника Незалежності Казахстану, щоб висловити співчуття Україні через з авіакатастрофу пасажирського літака в Ірані. Вони також закликали Україну не вдаватися до екстрадиції блогерки Жанари Ахмет. «Присутні завили, що на Батьківщині на неї чекають репресії і що запит Казахстану про її екстрадицію – це "політичне замовлення катів від влади". На місце акції прибули представники місцевої влади і вимагали від активістів розійтися, але ті продовжили свій протест», – йдеться в повідомленні «Радіо Азаттик» (казахська служба «Радіо Свобода»).

Сама журналістка 7 січня написала в Facebook, що Казахстан просить про її екстрадицію за статтею про шахрайство. Проте, за її словами, позовної заборгованості в рамках цієї кримінальної справи у неї немає. Пані Ахмет також розповіла, що тиск на неї як на «запеклу шахрайку» почався після того, як з 2014 року вона почала вести активну опозиційну блогерську діяльність і публікуватися в опозиційній газеті «Трибуна».

Як повідомляв «Детектор медіа», 21 жовтня 2017 року казахську журналістку затримали в Києві через те, що вона начебто перебуває у розшуку по лінії Інтерпол. 25 жовтня Києво-Святошинський суд заарештував її на 18 днів. Того ж дня Жанари Ахмет оголосила голодування. 22 листопада Апеляційний суд змінив запобіжний захід казахській журналістці з арешту на особисте зобов'язання на час розгляду екстрадиційного запиту. Журналістку на поруки взяла народний депутат України Світлана Заліщук.

В Окружному адміністративному суді міста Києва у квітні 2018 року Жанари Ахмет програла справу проти Міграційної служби Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця. Журналістка подала апеляцію. 31 липня Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва, який відмовив казахській журналістці Жанари Ахмет в оскарженні рішення Державної міграційної служби щодо відмови у наданні статусу біженки.

Верховний Суд України зобов'язав міграційну службу надати казахській журналістці Жанари Ахмет статус біженки. Про це 29 вересня повідомила у Facebook народний депутат Світлана Заліщук.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY