detector.media
Ярослав Зубченко
03.01.2020 20:11
Вітаємо у 1920-х. Новорічні шоу на українських телеканалах
Вітаємо у 1920-х. Новорічні шоу на українських телеканалах
Про радянські фільми, радянські жарти та радянські підходи в новорічному телеефірі - в дебютній рубриці «МедіаТиждень з Ярославом Зубченком» на ДМ.

За 98 років після початку радянської окупації України, за 29 років після розвалу СРСР, за 5 років після початку декомунізації головна і єдина тема українських новорічних ефірів - це совок. «1+1» 31 грудня показує «Діамантову руку» та «Іван Васильович змінює професію», СТБ - «Операцію Ы» та «Джентельменів удачі», аналогічні два фільми транслює «Інтер». Підкреслимо, що всі три телеканали належать до різних медіагруп і любов до рабсього минулого в них не можна списати на рахунок якогось одного олігарха. Це системна проблема. Так само як те, що українською новорічний концерт проводили лише на «Україні» (якщо Ахметов останній поборник мови - ми приречені). «Дизель Шоу» на ICTV, «Квартал» на «1+1» та «Главная ёлка страны» на «Інтері»  обрали мову північних «братьєв». Хоча, якщо чесно, краще б вони взагалі виходили на латині. По-перше, так постраждали б менше глядачів. По-друге, мертва мова більше пасує морально мертвому гумору.

«Квартал 95»: корпоратив для Зеленського

Як створювали новорічний «Квартал»

Новорічний «Квартал 95» виглядав так, наче колектив виступав на корпоративі Володимира Зеленського. По-перше, президента постійно показували в залі. По-друге, коміки як уміли висміяли всіх політичних опонентів голови держави (Ірина Геращенко, мовляв, так кричить, що може продути Зеленського), «опустили» до українського керманича закордонних лідерів (Трамп грає членом на роялі, в Ангели Меркель смішна німецька), покритикували поганих бояр (Авакова, Богдана, Сивоху). Навіть прихильників мораторію на продаж землі висміяли. Але тільки не самого Зеленського!  Наприклад, про «весняні посадки» гумористи запитували у прокурорів, так наче це вони вигадували слогани для білбордів. В іншому номері «батько Зеленського» тиснув руку «сину» й запитував: «А ти руку Путіну жав?». І тут можна було б очікувати на якийсь жарт, на кшталт «тоді я піду помию руки» або «от із ним Новий рік і святкуй», але ні. Батько просто додав «А чому не дожав?». Загалом, на епітет «сервільно» «Квартал» ще не нажартував, але «беззубо» та «прихильно» вже заслужив.

Тим паче, що для сервільності в гумористів є інший об’єкт - Ігор Коломойський. Якщо ви не вірите в теорії змови, то вас зачепить хор олігархів, який «вибачається» перед Гонтаревою, а, насправді, ще більше ображає екскерівницю НБУ. Якщо ж ваш улюблений серіал - це X-files, то задумайтеся от про що: чому «Квартал» увесь вечір жартував про спроби Коломойського повернути «Приват»? Суспільний дискурс навколо цієї теми останнім часом зовсім заглох, а реалістичність подібного розвитку подій десь така ж, як у призначення Коломойського прем’єром. Тим не менше, «Квартал» робить все, аби підтримувати подібні розмови на плаву. 

Що ж до неполітичної складової жартів «Кварталу», то їх можна коротко описати як «тисяча й один анекдот про бухло». Археологи часто знаходять подібні жарти серед викопних решток «Кривого зеркала», «Аншлагу», «Деревни дураков». Можливо, вам також сподобаються жарти про ЛГБТ, подружню зраду та те, що, о Боже-о Боже, в нового IPhone багато камер. Але був й актуальніший гумор: Ґрета Тунберґ «нарешті заспокоїться, коли знайде собі хлопця». Мабуть, краще «Кварталу» й далі жартували про бухло.

Фінальний номер студії абсолютно випадково повністю збігся за посилом з новорічним зверненням Володимира Зеленського. Президент «збирав» Україну - і «Квартал» співав про Lego та різні міста. На всяк випадок ще раз нагадаємо, що меседж про якусь «розділеність України» - це російська, або, у крайньому разі,  багаторічна передвиборча українська технологія. І не гоже нинішнім державним діячам та придворним комікам повторювати хоча б щось із того, що вже п’ять років проповідують ексрегіонали. 

Ще одна цікава паралель між спічем Зеленського та фіналом «Кварталу» - корпоративність. На завершальну пісню коміки запросили «Жіночий квартал» та «Лігу сміху», а в самому номері переспівали тему фільму «Я Ти Він Вона». Там у кліпі, до речі, танцює президент. У зверненні Зеленського тим часом з’явилася всі (крім закордонного Dr Alban) музиканти, які виступали в цьому випуску «Кварталу». 

Прямий: Марафон знущання

Як і всі поважні медіа, Прямий канал скористався Новим роком, аби монетизувати підсумки попереднього. Тільки якщо інші ЗМІ піднімали перегляди за допомогою різноманітних топів, то солідарне з Європою медіа навпаки - опускало популярність «Слуг народу». Що може бути краще в новорічну ніч, ніж п’ять з половиною годин критики Зеленського?

Отже, Прямий розділив свою трансляцію на три частини: балачки у студії, музичні номери та, власне, змагання між політиками у численних номінаціях. Щоправда, участь в останніх чомусь брали здебільшого представники монобільшості. Обіцянка року? Дві заяви Зеленського та історія з зарплатами для вчителів по 4 тисячі доларів. Філософ року? Усі смішні цитати «Слуг народу». Батьки року? Усі сумнівні історії з батьками «Слуг народу». Телеграм року? Усі канали, що зливали інформацію про «Слуг народу». Троль року? Усі жарти про «Слуг народу». Істерика року? Ні, не Чорновол чи Федина, - лише «Слуги народу». Кадри року? Усі сумнівні призначення нової влади та Аваков (він то був міністром і за Порошенка, але хто ж тепер про це згадає). Крадіжка року? «Слуга народу» - за крадіжку чужих законів, Зеленський - за «крадіжку» промови Порошенка та Росія - за крадіжку унітазів. Як не дивно, перемогла Росія. Але все-одно дякуємо, що порівняли несвідому дію українського президента та знущання країни-агресора. Також Зеленський не переміг у номінації «чемпіон року» - його становлення президентом обійшов вихід українських футболістів на «Євро 2020». 

А тепер суперфінал - остання номінація «Цитата року»: Зеленський («вийди розбійнику»), Зеленський («я не лох»), Порошенко («стадіон так стадіон»). Це єдина номінація, де фігурував Порошенко, й одна з усього двох позитивних номінацій вечора. Звісно, у якості новорічного чуда Прямий подарував Порошенку можливість хоча б десь перемогти одразу двох Зеленських. 

А ще це абсолютно незалежне ЗМІ показало саме порошенківське «привітання президента України з Новим роком» (так і сказали). Можливо, на Прямому просто ні в кого не вистачає духу сказати Порошенку, що він уже не президент? Найцікавішою деталлю у звернені екслідера держави стала Марина Порошенко, яка три хвилини максимально дивно та мовчки стояла поруч із чоловіком, аби в самому кінці сказати «все буде гаразд». Звернення діючого президента Зеленського на Прямому показали вже у 2020 році. 

«Прямий  - це справді канал, який дає найбільш об’єктивну й найменш заангажовану точку зору серед усіх українських телеканалів», - завершив шоу ведучий Тарас Березовець. Вибачте за дешевий жарт, але, здається, тут переплутати місцями слова, що починаются з «най..». 

Україна - це країна, де в Новорічну ніч головне змагання відбувається між інформаційним каналом та гумористичним шоу. Прямий висміює «Слугу народу», «Квартал» - дискредитує опонентів монобільшості. «Квартал» підводить до звернення президента, Прямий - замінює його виступом іншої людини. Таким чином, прямо як у «Гаррі Поттері», ці два шоу позначають один одного рівними, і ми навіть не знаємо, для кого це гірше. Крім, звісно, глядачів. 

Дизель шоу: Найдобріше шоу в алкодиспансері

Давним давно всі вокзальні збірники анекдотів зібралися в одному місці й утворили сингулярність. Так з’явилося «Дизель шоу». Інша легенда стверджує, що жарти для програми на ICTV пише нейронна мережа, яку виховали два дуже не смішних алкоголіки. А хтось взагалі не вірить, що походження текстів «Дизель шоу» можливо встановити. Адже вони надто застарілі та затаскані. 

Перший жарт про алкоголізм тут лунає на третій хвилині, перший жарт про ЛГБТ - на восьмій, перший хтивий сексизм - на дев’ятій. На всі ці теми, звісно, можна жартувати. Наприклад, у World`s End Едгара Райта дуже крутий алкогольний гумор. У How i met your mother величезні об’єми жартів про зваблення жінок. Різниця в тому, що згадані твори винахідливі та розумні. А в «Дизель шоу» середньозважена сценка побудована на тому, що хтось думає, що подарунок - це «пупиришки», а не те, що в них запаковано. Потім у пісні коміки стверджують, що в них «самое доброе шоу на свете». І в наступному ж номері жартують про Діда Мороза, який наложив у ліфті і якому посох запхали у зад. 

Євген Нікішин дивиться на двох жінок, які принесли подарунки акторам. «Самое доброе шоу на свете».

Інші номери «Дизеля» викликають запитання до своєї моралі. Ми, звісно, розуміємо, що вимагаємо від новорічної програми на ICTV забагато, але ж не обговорювати нам жарти про ЖЕК. Наприклад, у сценці із життя «папаньок» герой-алкоголік лишив дитину без подарунків, протягом усього номера поводив себе низько та аморально, а в кінці… його дитині віддав подарунок багатий сусід. Висновок: будьте алкашом, вам завжди допоможуть? В інший сценці дитині купили планшет і вона почала ставити батькам запитання: навіщо ми зрубаємо живі дерева, навіщо розкладаємо у домі вату (порушуючи пожежну безпеку) та інші подібні речі. Закінчився цей виступ жартом про те, що це сусід «наускивает фигню» дитині. Висновок: не давайте дітям розвиватися, це заважає? А ще в цьому номері чомусь вирішили, що за зірку на ялинці можуть посадити. Краще б ви так за недекомунізований гумор переживали. 

NewsOne: Пропагандиський спецвипуск

У своєму «новорічному токшоу» NewsOne займався двома речами: обговорював Зеленського та підігрував Росії. Ще інколи були музичні номери, але «новорічний настрій» вони не рятували.

За практично шість годин ефіру NewsOne підняв усі свої ідеологічні теми: НАТО, мову, обшуки в ОПЗЖ, національний відбір на «Євробачення», газ. Посили, думаємо, пояснювати не потрібно. Як вам, наприклад, ідея звести оборонний бюджет до нуля й віддати все на пенсії? Ми так розуміємо, це новорічне побажання з Росії?

Також на каналі Медведчука підняли тему Ґрети Тунберґ і в студії не виявилося нікого, хто підтримав би юну активістку. Починає здаватися, що Ґрета - це міжнародна версія Уляни Супрун. Якщо ваш співрозмовник вважає її агентом ЦРУ/МВФ/Сороса/масонів, - розмову можна закінчувати. Власне, про це на NewsOne і розповідали: дівчинку «перепродали Соросу», у неї діагноз, вона ще надто юна для подібних речей, вона просто не розуміється на тому, про що говорить. Останню думку просував самопроголошений експерт Михайло Чаплига: він стверджував, що кліматичні зміни на землі викликала звичайна прецесія (циклічна зміна орбіти планети). На жаль, ніхто не запитав в універсального коментатора, як процес тривалістю у 20 000 років міг драматично змінити клімат за останні два сторіччя? З іншого боку, не дивно, що NewsOne саме так ставиться до кліматичної активістки: канали Медведчука системно критикують усе хороше та підтримують усе жахливе. 

Крім того, у «новорічному токшоу» було два ексклюзивних виступи. Концерт на каналі закривала спроба Євгена Червоненка співати. Що може бути більш новорічним, ніж шансон про те, де живе Бог? А от першим номером вечора став вірш у виконанні Дмитра Співака. Ми дуже сподіваємося, що постійно пихаючи Співака в усі свої програми, канали Медведчука намагаються пропіарити його перед місцевими виборами в Одесі. Адже всі ці страждання, які доводиться терпіти глядачам, просто не можуть бути безсенсовними. Будь ласка. 

Канал «Україна»: Старе проти дуже старого

Канал «Україна» люб’язно показав, на які телевізори розраховане місцеве шоу

У шоу на каналі Ріната Ахметова не було політики та пісень про «Гуманітарний штаб». А ще воно виходило українською й будувалося навколо протистояння «нових» та «старих» зірок і хітів. Ідея хороша і, якщо уявити, що не існує жодної музики, крім естрадної, то навіть вдало втілена. Проблем лише дві: якась музика, крім естрадної, насправді, існує. Тож не варто видавати «Время и Стекло» та «Монатіка» за справді прогресивну сучасну музику. По-друге, шоу на «Україні» відлякувало просто жахливо петросянським сценарієм.

Хіба що вам здається смішною казка про червону шапочку, де «вискасує Зіброооооов, з вусами такий». Або конкурси, де треба почистити мандарину, відкрити шампанське та включити телевізор, поки горить бенгальський вогонь. Це, звісно, мило. Але коли ви граєте в таке самі, а не дивитися по телевізору у виконанні однієї невідомої вам людини. Ще були дитячі вірші від Бабкіна, спроби повторити танці на відео та, увага-увага, жарти про око Меловіна! Цей гумор настільки прогресивний, що його варто виставляти у MoMA.

Крім того, інколи виступи співаків переривали діалоги ведучих, у яких модератори сперечалися про нове та старе. Олега Винника, до речі, зарахували до «старої гвардії». Але в цих сценках були надто серйозні проблеми зі змістом. Ось, наприклад, один із ведучих стверджує, що раніше артисти мали фішечки: вуса Зіброва, наприклад, чи зачіска Бобула, не те що зараз. Але ж сучасний епатаж співаків (добре це чи погано) значно перевершує вуса й у цьому їм точно не відмовиш? А ось тут нам кажуть, що є тренди, а є «вічне», маючи на увазі Наталю Могилевську. «Вічну» пісню Могилевської нам так і не назвали. А ще заявляють, що «так зване нове - це забуте старе». Але так і не наводять хоча б одного прикладу «запозичення» сучасними співаками. Хоча на цьому можна було б побудувати якісь справді хороші жарти, наприклад, про повернення моди на фольк. Ще одна проблема цих перепалок між ведучими - вони нічим не закінчуюються. Тобто у фіналі шоу немає сценки, де всі досягають компромісу/лишаються при своїх/влаштовують батл між музикантами. Люди просто сваряться всю програму, а потім вона закінчується.

***

Якщо подивитися топові українські новорічні шоу 2020 року, може здатися, що ми, якщо й стали незалежною країною, то десь тиждень тому. У нас ще просто не з’явилися власні новорічні фільми, а до хоча б голівудської класики пролетаріат не звик.  Школа сучасного гумору на сучасні теми поки не сформувалася, тому в хід ідуть ги-ги-алкголіки, подружня зрада, ЖЕК і Зібров. А ще, оскільки ми зовсім недавно покинули Союз, ностальгія за радянськими часами особливо сильна й шоу на теми «згадати все» або «старе проти нового» - це якраз те, що потрібно молодій державі. Якщо ж канали не транслюють комуністичний контент, вони радують принаймні комуністичними підходами. Централізованою дискредитацію неугодних (привіт NewsOne, Прямий та «Квартал»), висміюванням боротьби за збереження клімату (привіт «Квартал» на «1+1» та NewsOne), нав’язуванням російських скрєп (привіт NewsOne). 

Очевидно, саме такими бачать своїх споживачів українські канали. Але, нагадаємо, що Україна - це воююча держава. Країна, що зовсім недавно організувала революцію, аби змінити проросійський вектор на західний. Країна з неймовірно молодим урядом/нардепами/президентом, що прогосили курс на оновлення та діджиталізацію. Країна, де провели офіційну декомунізацію. Де суспільство знесло пам’ятники Леніну. І от в найбільш пов’язаний із майбутнім день року канали цієї держави вирішили присвятити свої ефіри чому? Совку?!

PS: Телеканал «Інтер» ще не виклав своє новорічне шоу на YouTube, але, враховуючи тенденцію минулих років, підозрюємо, що там за СРСР ностальгували найбільше.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY