detector.media
31.12.2019 12:14
У Словаччині оголосили перший вирок у справі про вбивство журналіста Яна Куціяка
У Словаччині оголосили перший вирок у справі про вбивство журналіста Яна Куціяка
У Словаччині суд 30 грудня оголосив вирок Золтану Андруску, який раніше зізнався в причетності до вбивства журналіста-розслідувача Яна Куціяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Його засудили до 15 років ув'язнення.

Про це повідомила речниця суду, передає DW.

Спочатку Золтан Андруско погодився на 10-річний вирок, однак суд відхилив цю угоду зі слідством і виголосив більш жорстке покарання, з яким погодився обвинувачений. За інкримінованим Золтану Андруску злочином йому загрожувало довічне ув'язнення.

Він є одним із п'ятьох обвинувачених у цій справі. Його судили окремо, оскільки він співпрацював зі слідством.

Суд над іншими обвинуваченими розпочався 19 грудня і триватиме у січні наступного року. Слідство вважає ймовірним замовником вбивства бізнесмена Маріана Кочнера, діяльність та зв'язки з італійською мафією якого розслідував Ян Куціяк. Також обвинуваченими є знайома бізнесмена Альона Шушова, імовірний виконавець вбивства Мірослав Марчек і його можливий помічник Томаш Сабо.

«Усі вони наполягають на своїй невинуватості. Якщо суд визнає їх винними, це загрожує їм довічними термінами ув'язнення», – йдеться в повідомленні.

Як писав ДМ, 21 жовтня 2019 року в Словаччині прокурор передав до суду обвинувальний акт проти одного з найбагатших бізнесменів країни Маріана Кочнера, а також щодо Альони Шушової, Томаша Сабо, Мирослава Марчека та Золтана Андруска, у справі про вбивство словацького журналіста Aktualíty Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової

Нагадаємо, тіла журналіста Aktualíty Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової знайшли 25 лютого 2018 року в їхньому помешканні неподалік міста Трнава.

Ян Кучак став першим журналістом, якого вбили в Словаччині. Через політичну кризу у відставку пішли міністр внутрішніх справ країни Роберт Калінак та міністр культури Марек Мадярич, чиє відомство відповідає за свободу слова в країні.

У рамках розслідування злочину було затримало сімох людей, проте згодом їх всіх звільнили через нестачу доказів. Згодом поліція країни повторно затримала італійського підприємця Антоніна Вадалу, який був одним з фігурантів розслідування Яна Кучака.

14 березня 2019 бізнесмену Маріану Кочнеру висунули обвинувачення в убивстві журналіста. Він перебуває під вартою через підозри у скоєнні економічних злочинів.

12 квітня ЗМІ повідомили, що Мірослав Марчек визнав провину.

7 червня 2019 року стало відомо, що Мірослав Марчек розповів, що замовником убивства був росіянин.

Фото: Reuters 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY