detector.media
23.12.2019 17:39
В Антоненка знайшли міну з рештками речовини, аналогічної до вибухівки з авто Шеремета – поліція
В Антоненка знайшли міну з рештками речовини, аналогічної до вибухівки з авто Шеремета – поліція
Національна поліція України 23 грудня повідомила, що під час обшуку в Андрія Антоненка, підозрюваного в справі про вбивство Павла Шеремета, знайшли міну з рештками речовини, аналогічної до тієї, що використовувалася для підриву авто журналіста.

Про це повідомляється на сайті поліції.

Такий висновок зробили слідчі, отримавши результати вибухотехнічної експертизи. Дослідження проводили фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.  

«Відповідно до висновку експертів, вилучений під час обшуку у підозрюваного речовий доказ є кустарним способом вихолощеною промислово виготовленою бойовою протипіхотною осколковою міною направленої дії МОН-50. Корпус вилученої МОН-50 виготовлено у 1987 році на заводі "Дунаріт" (партія 36) у місті Русе (Болгарія). Даний корпус МОН-50 був споряджений вибуховою речовиною ПВВ 5-А на "Самарському заводі вибухових речовин" у 1987 році (партія виготовлення корпусу 40)», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці додали, що в корпусі міни фахівці знайшли залишки вибухової речовини на основі гексогену.

«Саме цей матеріал і був в основі саморобних вибухових пристроїв, за допомогою яких скоїли замах на вбивство косівського підприємця та підірвали авто журналіста Павла Шеремета. На корпусі та всередині досліджуваного предмета експерти також виявили змішані біологічні сліди. Тож додатково фахівці встановлюватимуть їх належність», – зазначається в повідомленні.

Крім того, у поліції сказали, що наразі підозрюваний відмовився пояснювати походження та мету зберігання міни, посилаючись на норми ст. 63 Конституції України. Він також відмовляється від проведення слідчих експериментів і надання показань.

Як писав ДМ, захисники Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко 18 грудня 2019 року подали апеляції на рішення Печерського районного суду Києва про арешт. Апеляційний суд Києва 23 грудня відхилив апеляційну скаргу захисту Андрія Антоненка, його залишили під вартою.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.

13 грудня суд обрав запобіжний захід підозрюваній Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. Юлію Кузьменко а Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз

17 грудня 2019 року поліція надала стороні захисту матеріали слідства в справі Шеремета. Проте Владислав Добош, адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко, незадоволений обсягом наданої інформації. Він буде подавати повторне клопотання про ознайомлення з матеріалами справи і вимагатиме ці докази через суд.

Того ж дня в Міністерстві внутрішніх справ заступник голови відомства Антон Геращенко провів зустріч із активістами, журналістами та блогерами щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зустріч проходила в форматі off the record. Антон Геращенко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що на зустрічі було близько 25 осіб. За його словами, нових доказів (окрім тих, що були оприлюднені під час брифінгу) під час зустрічі оголошено не було. 

На допит у справі Шеремета також викликали ведучого NewsOne Андрія Павловського.

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY