detector.media
Наталія Данькова
20.12.2019 16:30
Детектор телерейтингів: хто новий фаворит? (ТЕСТИ)
Детектор телерейтингів: хто новий фаворит? (ТЕСТИ)
У листопаді з трійки лідерів у фаворити вийшов один канал. Мовники завершили осінь без особливих експериментів, кожен зі своїм двогодинним серіальним слотом. «Плюси» шукали альтернативу «Сватам», ICTV робив ставку на «Пса», Новий показав «Перших ластівок», а «Інтер» повернув у вечірній прайм серіали. Але чия стратегія була більш виграшна?

Про лідерів листопада читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції місяця:

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у листопадовому огляді порівнюємо із жовтнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні листопада: 44-й тиждень (1-3 листопада), 45-й тиждень (4-10 листопада), 46-й тиждень (11-17 листопада), 47-й тиждень (18-24 листопада), 48-й тиждень (25-30 листопада). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

У листопаді у лідери за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис. +» упевнено вийшов ICTV. За місяць найбільше зросла частка в каналів групи «Інтер» (особливо в НТН), також позитивну динаміку демонстрували флагмани StаrLightMedia. А от знизилася частка в каналів «1+1 медіа» (найбільше – у ТЕТ). «Піксель» утримав свої позиції в десятці, а НЛО-TV до неї не повернувся. Показники СТБ та Нового майже зрівнялися.

За аудиторією «18+, вся Україна» лідером зі значним відривом залишається «Україна». А от ICTV впритул наближається до «1+1» і навіть випередив його за «18+, 50 тис.+». Динаміка падіння та зростання показників така, ж як і за аудиторією «18-54».

За статево-віковим профайлом «Україна» дужче зблизилася з СТБ, «1+1» – з «Інтером», а НТН – з ICTV. А от Новий канал від ТЕТу віддалився в бік жіночої аудиторії.

Найкращі програми листопада засвідчили тріумф ICTV: топ уперше очолило «Дизель-шоу», яке випередило і «Свати», і «Танці з зірками». З усіх новинних програм до топу потрапляє лише ТСН з «1+1».

ICTV в листопаді №1

Канал мав стабільні показники впродовж листопада. Сітку прайму втримував серіал «Пес» (2-й та 3-й сезони), який, як і належить вдалому вертикальному серіалу, збирає високі цифри після десятків показів. Він працює так само, як і «Свати» на «1+1», який усю осінь попри новий сезон та конкуренцію є однією з топових трансляцій осені. Тоді як серіал «Кріпосна» на СТБ попри шалений успіх прем’єри другу трансляцію пережив досить скромно.

Як бачимо на інфографіці, прайм ICTV був одним з найсильніших, каналу вдалося йти в рівень, а інколи і випереджати «1+1», який восени мав досить потужну позицію в цих слотах.

У другій серіальній лінійці замість нуару «Схованки» зайшов серіал «Фантом», однак зростання розпочалося після того, як канал повернув у цей слот кінопоказ. До речі, на ICTV досить сильний кінопоказ у вихідні дні. Більшість стрічок вікенду займають топ найкращих трансляцій листопада. З-поміж них найвищі цифри – у продовження американського кримінального трилера «Джек Річер. Не відступай».

Гумористичне шоу «Дизель-шоу» не лише стало найкращою програмою місяця, а й має вдвічі вищу частку за «Вечірній квартал».

Крім того, в топі – підсумковий тижневик «Факти тижня», а також друга частина монологу президента Володимира Зеленського за кермом електрокару «Зе! Президент» про розведення військ і слуг народу. Ця трансляція в праймі взяла частку 15%.

«Україна» на цей раз №2

«Україна» стала каналом номер два в листопаді. Тенденція перегляду в праймі каналу «Україна» дзеркальна до каналу ICTV (див. попередній слайд). У слоті 21:00-23:00 серед найбільш вдалих серіалів – «На твоєму боці» та «Повернення» (обидва в топі), тоді як «Суддя» та Обман» мали частку, нижчу за середню за комерційною аудиторією.

У передпраймі канал продовжив транслювати другий сезон серіалу «Виходьте без дзвінка», який змінив у цьому слоті «Пошту». Попри дуже вдалий старт його частка загалом за місяць не перевищила показників попереднього серіалу.

У топі «України» найбільше позицій займає кінопоказ вихідних. Найвищу частку взяв фільм «Квочка» (спільне виробництво Film.ua та каналу) Стрічка з класичним мотиваційним сюжетом: учителька молодших класів після того, як втрачає все (дім, роботу, чоловіка), стає домашнім вихователем своєї учениці.

Також серед найкращих програм – підсумковий тижневик з Олегом Панютою. Минулого місяця кращий випуск проєкту мав вищу частку.

«1+1» завершив осінь під №3

«Плюси» в листопаді втратили більше за конкурентів-лідерів. Якщо в жовтні канал разом з «Україною» та ICTV розділяв першу сходинку, то зараз перемістився на третю. Як і раніше, «1+1» має одну з найсильніших позицій у вечірньому праймі буднів.

У двогодинному серіальному слоті продовжують виходити комедії та ситкоми. О 20:40 енний показ «Сватів», а о 21:40 зайшли «СидОренки-СидорЕнки». Ситком змінив «Великих вуйків» і підняв частку слоту, однак вона все одно не досягла такого показника, який мали о цій порі «Свати». Також у листопаді дещо зросла частка перед- і постпраймових слотів: вертикальної лінійки власних проєктів о 22:45 та серіалу «Наречена зі Стамбула» о 17:10.

У День пам’яті жертв голодоморів канал показав повтор серіалу «Чорнобиль» (з 13:00 по 19:30), його показники були значно нижчими за прем’єрний тріумф у червні (частка понад 20%). Але варто зважати, що тоді серіал виходив у вечірньому праймі буднів, і канал його показав майже одразу після прем’єри на НВО.

Половину топу каналу займають продукти студії «Квартал 95». Але «Вечірній квартал» після втрати фронтмена перемістився з початку на кінець топу. А ще на початку року він брав цифри близько 20%. Водночас, до топу «1+1» за листопад не потрапило друге інтерв’ю Зеленського за кермом електрокару.

Найкращою програмою каналу за місяць став фінал «Танців із зірками» з часткою 20,48%. Цей випуск, у якому оголошували переможців, тривав до першої години ночі.

Варто відзначити й те, що ТСН продовжує втримувати найвищі показники з-поміж новин на інших загальнонаціональних каналах.

СТБ вийшов на №4

СТБ потроху нарощував частку і за результатами листопада випередив Новий канал і посів четверту сходинку в загальному рейтингу каналів.

Примітно, що попри глобальну орієнтацію на серіальний продукт, вісім перших позицій топової десятки СТБ займають шоу та новини.

З-поміж них до топу потрапила прем’єра нового токшоу «Таємниці ДНК» з Тетяною Висоцькою, яке вийшло в самісінький пік-прайм і взяло частку 10,08%. У програмі герої дізнаються правду за допомогою тесту ДНК: доводять батьківство, знаходять біологічних батьків, сестер чи братів.

Найкращою програмою каналу є талантшоу «Х-фактор».

У серіальній лінійці о 21:00 на зміну «Місту закоханих» прийшли серіали «Як довго я на тебе чекала» та «Зникла наречена», які підвищили частку слоту й потрапили до топу.

Новий канал залишився з №5

Частка Нового каналу, порівняно із жовтнем, за комерційною аудиторією не змінилась. Однак динаміка зміни показників показує зниження телеперегляду.

Листопад був примітний тим, що канал випустив в ефір свій новий серіал – молодіжний трилер «Перші ластівки». Канал представляв цей проєкт як подію осені, і він дійсно вирізнявся на тлі інших українських молодіжних серіалів і за якістю виробництва, і за глибиною характерів головних героїв. Однак не для телевізійної аудиторії. Серіал вийшов у слоті о 22:00 і знизив його частку з 8,6% до 7%. Це, звісно, нижче за середній показник каналу, однак провальним серіал не можна назвати. Глядачі його помітили.

Слід звернути увагу на те, що Новий канал ставить у свій серіальний слот досить різнорідних продукт. Так, «Перші ластівки» зайшов о 22:00 після комедії «Будиночок на щастя». Імовірно, аудиторія не встигає звикнути до таких жанрових коливань, коли на зміну ситкому приходить молодіжний трилер.

Але канал далі вирішив продовжувати використовувати цей слот для серіалів про життя підлітків і поставив у нього драму «Новенька». Та цей проєкт не дотягнув до «Перших ластівок» ні за якістю, ні за показниками: частка слоту впала удвічі.

У топі ж кращих програм традиційно кінопоказ: «Робін Гуд», «Пірати Карибського моря», «Гаррі Поттер». Усі фільми – це кінопоказ вікенду. Найбільш вдала підбірка припала на 3 листопада, коли в топі опинились усі проекти, які транслювалися з 16:00 по 00:00.

«Інтер»: стабільно №6

«Інтер» у листопаді дещо підвищив свої показники. Серед основних змін у праймі – повернення у вечірній слот серіалів.

О 21:00 «Інтер» замість «Речдоку» поставив «Пристрасті по Зінаїді» (виробництво «Київтелефільму»), який дещо підвищив частку слоту. У цьому році у вечірньому праймі каналу серіали виходили не надто часто. Це були переважно проекти того ж «Київтелефільму» – «Слідча Горчакова» та «Не жіноча робота – 2». Але на цей раз канал поставив у сітку не кримінальний детектив, а драму. «Пристрасті по Зінаїді» – історія про «залізну леді». Серіал опинився в топі «Інтера» за листопад.

Власне, сама десятка найкращих програм, у якій в останні місяці здебільшого були лише дві програми «Слідство вели» та «Речдок», цього місяця досить різнорідна. Найкращою програмою стала воєнна драма власного виробництва «Ні кроку назад», яку «Інтер» транслював у суботу. Це серіал про дівчину Тошку, яка пішла на війну, щоб убити Гітлера. У топі опинився й суботній випуск «Подробиць», який транслювався між серіями цього фільму.

Інформаційні канали: Прямий – №1

Серед інформаційних каналів рокіровок у листопаді не відбулося. Після втрати цифрової ліцензії «112 Україна» першість утримує Прямий. Його частка, порівняно із жовтнем, трохи знизилася. Натомість у NewsOne, «112 Україна» та ZIK – майже не змінилась, в останнього навіть трохи зросла.

Суспільний мовник № Ікс

«UA: Перший» у листопаді знизив свої показники за більшістю аудиторій. А за комерційною («18-54, 50 тис.+») – знову взяв частку 0,3%. Не допоміг каналу покращити свою позицію навіть Чемпіонат світу з біатлону. Втім, до топу потрапила трансляція «Змішаної естафети».

Найкращою програмою місяця суспільного мовника став фільм «Дикі тварини». Також у топі інший контент із цієї серії: «Світ дикої природи», «Левиний рик», «Боротьба за виживання». Остання назва співзвучна спробам каналу втримати свої показники цієї осені. Незабаром (із січня 2020 року) канал очікує ребрендинг, тож, можливо, ця трансформація вплине й на частку.

Як бачимо, з топу найкращих програм глядачі, як і раніше, чекають від «UA: Першого» суспільно важливих проєктів. Тому в топі – новини та «Схеми», а також програма Майкла Щура.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

За словами, старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, у листопаді активність рекламодавців на телебаченні знизилася на 11%: на 7% на каналах групи «1+1» та на 13% на каналах умовного умовного «Альянсу» груп StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп».

26% усього розпроданого рекламного інвентарю припадало на групу «1+1», близько 74% – на так званий «Альянс» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп»).

Серед рекламодавців «Альянсу» найбільшим скороченням активності відзначилися «Київстар» та «Про-фарма», яка призупинила підтримку брендів OsteoPro, Superia, «Беллс», «Візормакс» та «Епігалін». А найбільший приріст активності відповідно до аналогічного періоду минулого року показали Mars and Wrigley та Danone. Перші – за рахунок активізації брендів Sheba (+449%), Twix (+31%) та відновлення активності Airwaves, Pedigree, Whiskas та Skittles. А другий – за рахунок інтенсифікації брендів Actimel (+115%), «Простоквашино» (+149%) та активізації неактивних у 2018 році Danone, «Даніссімо» і «Растішка».

Серед рекламодавців групи «1+1» найбільшим зростанням підтримки відзначився «Фармак» – за рахунок інтенсифікації «Пектолван» (+114%), «Лактіале» (+81%), «Віс-Нол» (+109%), «Риназолін» (+369%) та неактивних у 2018 році «Айдрінк, «Фармазолін», «Хепілор», «Но-соль», «Гепаргін», Zipelor і «Пшик». А найбільшим падінням, за словами пана Жадька, відзначилися «Ельдорадо» та Omega-Pharma, яка призупинила підтримку брендів «Тонгінал» і «Ременс».

Підведемо підсумки голосування читачів «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі знову не вгадали лідера та мали завищені очікування щодо частки «Перших ластівок» на Новому каналі. Однак щодо «1+1» мали рацію: у листопаді канал дійсно не знайшов гідної заміни «Сватам».

Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано картини української художниці Олександри Екстер

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY