detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
19.12.2019 16:10
Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ
Мокрик, П'єцух, Єгошина, Безп'ятчук і Рощина відмовилися від нагороди НСНЖУ
Національна спілка незалежних журналістів вирішила нагородити громадськими відзнаками п’ятьох журналістів, а саме – Валерію Єгошину («Схеми. Корупція в деталях»), Мар'яну П'єцух («Українська правда»), Вікторію Рощину («Громадське телебачення»), Данила Мокрика («Наші гроші з Денисом Бігусом») та Жанну Безп'ятчук (BBC News Україна). Проте вони відмовилися від нагороди.

У релізі НСНЖУ йшлося, що 19 грудня в «Укрінформі» відбудеться нагородження «Знаками народної пошани», організаторами події були –  ВТО «Орден», за підтримки Асоціації народних депутатів України, ГО «Жіночій рух «За вільну Україну» та власне НСНЖУ.

Данило Мокрик 18 грудня на своїй сторінці в Facebook написав, що відмовляється від цієї нагороди: «Організатором цього діла є така собі "Національна спілка незалежних журналістів України" (не плутати з НСЖУ). Це – реінкарнація ВГО "Журналісти проти корупції". Ці організації продають журналістські посвідчення за "членські внески" (1,2 тис. грн на рік). Крім того, є ще репутаційні запитання до голови цього всього НСНЖУ, Сергія Кота. З ним пов'язана мутна історія з фінансовими пірамідами. Але це вже – трохи інша опера. Важлива для мене в контексті нагороди опера – торгівля журналістськими посвідченнями. Я, як журналіст, не можу приймати професійну нагороду від тих, хто готовий визнати статус журналіста за будь-ким, хто заплатить 1 200 грн».

У коментарі «Детектору медіа» пан Мокрик сказав, що спершу йому зателефонував заступник голови НСНЖУ Олег Валуйсков, який повідомив про нагороди. «Почав дивитися, що то таке є. Спочатку в реєстрах почав дивитися – що за люди. Потім почав їх шукати і побачив, що це люди з тривалою і не дуже хорошою історією. Коли я зайшов прямо на сайт Національної спілки незалежних журналістів, то побачив, що вони просто торгують – за 1200 гривень – журналістськими посвідченнями. Як виявилося, організація раніше називалася "Журналісти проти корупції", яка через це вже попадала в поле зору Комісії журналістської етики, яка ще в 2017 році робила заяву, що це не неприпустимо тощо», – розповів журналіст.

Окрім цього, Олег Валуйсков пояснив йому, що п’ятьох журналістів обрали серед фіналістів X національного конкурсу професійної журналістики «Честі професії». Мар'яна П'єцух також повідомила «Детектору медіа», що їй зателефонував заступник голови НСНЖУ та запросив на цю подію. Проте вона свідомо не пішла, бо двоє з номінантів сумнівалися через те, що організатором події виступала НСНЖУ. Пан Мокрик уточнив, що всі номінанти між собою обговорили це питання та вирішили не брати участі в цій події.

За поданням НСНЖУ журналістів мали нагородити громадською відзнакою «За професійну працю» (для журналістів та працівників ЗМІ). Натомість виконавча директорка ВТО «Орден» Анна Михайлова у коментарі «Детектору медіа» уточнила, що «За професійну працю» відзначають лише вчителів, а журналістів – «За професійність». За її словами, в «Укрінформі» 19 грудня вручили 16 відзнак, серед них відзнаки «За професійність» не було.

На питання, яким чином НСНЖУ пов’язане із ВТО «Орден» вона пояснила: «ВТО "Орден" – це виробниче творче об’єднання, яке виробляє відзнаки – метал, залізо. Що стосується Спілка незалежних журналістів, як і будь-якої спілки, вони можуть й мають право за своїм поданням нагородити відзнаками. Вони за них відповідають, вони відповідають за тих осіб, котрих вони представляють до нагородження, за їх професійність, моральні якості і за те, що вони роблять».

Фото: pero.media

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY