detector.media
18.12.2019 16:34
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт щодо умов припинення повноважень члена Ради з держпідтримки кінематографії
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав проєкт щодо умов припинення повноважень члена Ради з держпідтримки кінематографії
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики хоче, щоб парламент розглянув цей проєкт за скороченою процедурою.

Члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів рекомендували Верховній Раді ухвалити в першому читанні за основу проект Закону № 2520 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (щодо уточнення умов припинення повноважень члена Ради з державної підтримки кінематографії), внесений народними депутатами Олександром Ткаченком, Євгенією Кравчук, Микитою Потураєвим, Сергієм Швецем, Юрієм Павленком та ін.

Голова Олександр Ткаченко зазначив, що були певні проблеми в роботі Держкіно та Ради з держпідтримки кінематографії, яка «роздала 1 млрд 700 млн грн з передбачених 300 млн в держбюджеті». «Власне саме Держкіно направило нам листа, що підтримує ідею законопроекту», – сказав він.

Перший заступник міністра культури Анатолій Максимчук зазначив, що задля контролю за ефективним використанням коштів законом пропонуються зміни у ст. 9. А саме, згідно з проектом, повноваження члена Ради припиняються достроково також у разі дострокового припинення Кабінетом Міністрів повноважень всього складу Ради з держпідтримки кінематографії.

А у разі дострокового припинення повноважень всього складу Ради з держпідтримки кінематографії уряд упродовж трьох місяців затверджує новий персональний склад Ради в порядку та на умовах, встановлених цією статтею. До моменту затвердження нового персонального складу Ради її повноваження, передбачені частиною шостою цієї статті, буде здійснювати Держкіно за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері кінематографії.

Нагадаємо, у діючому законі перелік підстав дострокового припинення повноважень члена Ради є вичерпним, зазначено, що не допускається дострокове припинення повноважень члена Ради з інших підстав, ніж передбачені:

1) подання заяви про припинення повноважень за власним бажанням;

2) виїзду на постійне проживання за межі України;

3) виявлення (настання) обставин, визначених частиною четвертою цієї статті;

4) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо члена Ради;

5) неможливості виконувати обов’язки за станом здоров’я протягом трьох і більше місяців, підтвердженої відповідним медичним висновком;

6) набрання законної сили рішенням суду про визнання члена Ради обмежено дієздатним чи недієздатним;

7) відсутності на п’яти засіданнях Ради, крім випадків, коли причина відсутності зумовлена лікуванням, перебуванням у відпустці, відрядженні, що підтверджено відповідними документами;

8) смерті особи.

На думку члена Комітету Миколи Княжицького, такі зміни є свавіллям. «Якщо Раду з держпідтримки кінематографії – орган, який задумувався як незалежний, – дозволити розпускати Кабміну без жодних на те підстав – це повне свавілля. У Кабміну є чітко визначені повноваження, а такого повноваження, як розпускати Раду, не існує, і прямо протирічить Конституції. Нехай Кабмін звернеться до слідчих органів і покарає цих людей, якщо вони зробили щось неправильно. Якби була зазначена якась мотивація в діях Кабміну, то я, можливо, й погодився зі змінами», – сказав він.

Член Комітету Юрій Павленко сказав, що хоча й підписав цей законопроект як автор, разом з тим вважає, що його треба доопрацювати. «Треба виписати умови, відповідно до яких уряд може відправляти у відставку членів Ради, бо інакше нівелюється філософія ідеї, яку ми закладали в цю Раду. Тоді простіше взагалі її ліквідувати і створити підрозділ в органі виконавчої влади. Не можна через недосконалу роботу окремих людей нівелювати всю важливість цього органу», – зазначив він.

Олександр Ткаченко зауважив, що проситиме парламент розглянути цей проект за скороченою процедурою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY