detector.media
17.12.2019 11:36
Правоохоронці спиралися на суперечливі докази при оголошенні підозр у справі Шеремета – «Слідство.Інфо»
Правоохоронці спиралися на суперечливі докази при оголошенні підозр у справі Шеремета – «Слідство.Інфо»
Результати експертизи в кримінальному провадженні про вбивство журналіста Павла Шеремета є суперечливими та неоднозначними.

Про це повідомляє проєкт «Слідство.Інфо», що отримав від джерел текст експертизи.

«Четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які суперечать один одному: психологічна експертиза каже, що люди на відео ідентичні, портретна експертиза не може назвати їх ідентичними, а експертиза ходи вважає докази "умовно-достатніми"», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, четверо експертів вивчали, чи могла лікарка і волотерка Юлія Кузьменко підкладати вибухівку під авто Павла Шеремета та бути «жінкою-кілеркою». За результатами трьох експертиз (психологічної, портретної та криміналістичного аналізу ходьби), ці експерти підписали висновки, які «суперечать один одному».

Крім того, «Слідство.Інфо» пише, що британський експерт Іван Бірч восени робив ще одне дослідження ходьби. Згідно з ним, усі жінки, причетні до вбивства та зафіксовані на відео, можуть бути однією особою. Попри це, у рамках справи арештували двох – Яну Дугарь та Юлію Кузьменко.

«Інакше кажучи, усі дії з підготовки та вибуху могла робити одна жінка. Поліція ж заарештувала двох. Можливо, саме тому ця експертиза не була згадана минулого тижня під час оприлюднення нових доказів у справі вбивства Павла Шеремета. Адже вона ставить під сумнів висновки правоохоронців, продемонстровані на брифінгу. Отже, якби слідство взяло до уваги другу експертизу, поліції слід було би доводити, що всі жінки, зафіксовані на камерах, є однією особою — лікаркою Юлією Кузьменко» , – йдеться в розслідуванні.

Як писав ДМ, 12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголошувала підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Перший заступник голови Нацполіції, генерал поліції Євген Коваль під час брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ назвав імена п'ятьох підозрюваних у справі: Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Інна та Владислав Грищенки. Основною версією слідства він назвав «дестабілізацію соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи». За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків).

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета, контрактниці Збройних Сил України Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. Волонтерку та дитячого хірурга Юлію Кузьменко та музиканта і ветерана АТО Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати. Того ж місяця Юрій Луценко заявляв, що слідство має інформацію, яка, ймовірно, виведе на виконавців та замовників убивства. У травні 2019-го генпрокурор повідомляв про «серйозний прогрес» у справі Шеремета, проте деталей не розповів.

23 липня 2019 року голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про вбивство Павла Шеремета було допитано 3,5 тис. осіб та виконано 26 експертиз. Того ж дня він представив Президенту України Володимиру Зеленському і міністру внутрішніх справ Арсену Авакову секретну інформацією про результати розслідування щодо вбивства журналіста. Після цього Президент України Володимир Зеленським повідомив, що винних у вбивстві буде знайдено.

Фото: Слідство.Інфо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY