detector.media
Лілія Апостолова
12.12.2019 17:00
13 українських прем’єр і одна непрем’єра. Що дивитися в кіно цієї зими
13 українських прем’єр і одна непрем’єра. Що дивитися в кіно цієї зими
12 із14 українських фільмів, що вийдуть у національний прокат цієї зими, знято за державної підтримки.

Зимовий кіносезон розпочато. Українські кінематографісти підготували для глядачів фільми на будь-який смак: комедії, сімейні пригодницькі стрічки, воєнні драми, історичний екшн тощо.

Серед зимових релізів є дві екранізації – романів «Чорний ворон» Василя Шкляра та «Фелікс Австрія» Софії Андрухович (фільм має назву «Віддана»). У грудні вийде продовження комедії, яка минулого року завоювала народну любов, йдеться про сіквел «Скаженого весілля». Сюрпризом стане повторний прокат стрічки «Пригоди S Миколая», яка вже виходила на екрани в грудні 2018 року. Є серед зимових прем’єр і документальна стрічка та один фільм-концерт.

12 із 14 стрічок вироблені за державної підтримки – або Державного агентства України з питань кіно, або Міністерства культури, або ж Українського культурного фонду.

Далі – детальніше про українські прем’єри цієї зими.

«Чорний ворон»

5 грудня у прокат вийшла екранізація роману Василя Шкляра «Чорний ворон», режисером якої виступив Тарас Ткаченко.

Події фільму розгортаються у 1922 році. У центрі сюжету – колишній офіцер армії УНР Іван (на прізвисько Ворон), який приїздить разом із вагітною дружиною до батька на хутір неподалік містечка Кам’янка. Сім’я сподівається почати нове життя, отримати документи, адаптуватися до нової влади, але вже зовсім скоро Івану прийдеться зробити вибір на новому місці – терпіти ганьбу і насильство над своєю сім’єю заради ілюзії миру чи приєднатися до повстанців.

За словами творців фільму, автора роману Василя Шкляра було активно залучено до зйомок – він не лише брав участь у роботі над сценарієм, а й приїздив на майданчик і переглядав відзнятий матеріал. Також Шкляр став голосом, що читає історичні коментарі до фільму поза кадром.

Ролі в екранізації виконали Тарас Цимбалюк, Павло Москаль, Азізбек Абдурашидов, Андрій Мостренко, Олексій Тритенко, Наталія Сумська та інші.

Проєкт фільму став одним із переможців Дев'ятого пітчингу Держкіно й отримав 11,8 млн грн державної фінансової підтримки. Тоді повідомлялося, що загальна вартість виробництва фільму складає 23,7 млн грн. Зйомки розпочалися в жовтні 2018 року й тривали до травня 2019 року.

Виробник – «ТЕТ-Продакшн». Продюсери – Христина Шкабар, Володимир Андріюк, Олександр Ткаченко. Дистриб’ютор – «Кіноманія».

«Історія зимового саду»

5 грудня стартував прокат документального фільму «Історія зимового саду» Семена Мозгового, для якого ця робота стала дебютом у повнометражному кіно.

Фільм розповідає про павільйон квітникарства колишньої ВДНГ. Головна героїня стрічки – Валентина Вороніна, яку після сорока п’яти років роботи в павільйоні просять піти на пенсію. Жінка вважає, що без неї всі рослини загинуть і намагається до останнього боротися за своє місце.

«Історія зимового саду» брала участь у цьогорічному Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA і перемогла в національному конкурсі. Цікаво, що раніше Семен Мозговий презентував на фестивалі короткометражну версію цього фільму.

Проєкт стрічки став одним із переможців Дев’ятого пітчингу Держкіно й отримав 385,5 тис. грн фінансової підтримки (бюджет фільму склав майже 2 млн грн).

Виробник – «Мейнстрім Пікчерс». Продюсери – Тарас Босак, Артем Колюбаєв, Олександр Чепіга. Дистриб’ютор – 86prokat.

«Паперовий літак»

Ще одна прем’єра 5 грудня – драма «Паперовий літак» Сергія Анашкіна, що вийшла в обмежений прокат (один сеанс на день у кінотеатрі «Жовтень», декілька окремих показів у «Лірі»).

За сюжетом фільму, в маленьке містечко приїжджає бандит на прізвисько Румун, щоб домовитися з місцевими бандитами і перетворити місто в базу для переправлення наркотиків. Але в містечку всім заправляє місцевий авторитет Лихач, який не збирається пускати сюди чужинців. У центрі бандитського протистояння виявляється простий хлопець Паша, який вирішив виїхати з вмираючого міста разом зі своєю нареченою

Ролі у стрічці виконали Володимир Ліліцький, Олена Ященко, Борис Смірнов, Богдан Паршаков, Денис Фалюта.

Виробник – Гільдія кінематографістів Одеси. Дистриб’ютор – немає.

«Розділові наживо»

11 грудня відбулася прем’єра фільму-концерту «Розділові Наживо», режисером якої став Вадим Ільков. Планувалося, що проєкт покажуть у восьми містах України лише один раз, але 12 грудня творці повідомили, що випускають стрічку в обмежений прокат (кінотеатр «Жовтень»).

«Розділові Наживо» – це екранізація перформансу «роздІловІ» мультидисциплінарного проєкту мистецької агенції «АртПоле» за участі Сергія Жадана (текст / голос), Олі Михайлюк (ідея / візуалізації), Олексія Ворсоби (музика / акордеон), Томаша Сікори (музика / експериментальні інструменти та саксофон) та Сергія Пілявця (VJ). Вперше проєкт було презентовано у грудні 2012 року в Івано-Франківську та Києві на основі книги Сергія Жадана «Вогнепальні й ножові». З того часу «роздІловІ» об’їздили з виступами всю Україну.

Фільм було знято за підтримки Українського культурного фонду.

Виробник – Вадим Ільков. Продюсерка – Дар’я Бассель. Дистриб'ютор KyivMusicFilm.

«Пригоди S Миколая»

12 грудня в прокат виходить сімейна пригодницька комедія «Пригоди S Миколая» Семена Горова. Глядачі вже бачили стрічку на великих екранах у грудні минулого року, тоді її дистриб’ютором виступила компанія MMD UA, цього разу продюсери домовлялися з кінотеатрами самі.

У продакшн-компанії Big Hand Films (виробник комедії) «Детектору медіа» розповіли, що рішення про повторний прокат було прийнято на прохання глядачів. Прокат буде обмеженим – близько 20 екранів. А 15 грудня фільм «Пригоди S Миколая» покаже канал «1+1».

Фільм розповідає про пригоди сім’ї Василенків у Карпатах. За сюжетом, до другокласника Артема напередодні Дня святого Миколая приходить злодій в костюмі Миколая. Хлопчику та його сестрі доведеться перемогти злодія та врятувати свято.

Ролі в комедії виконали Василь Вірастюк, Маша Євросиніна, Максим Лучак, Григорій Боковенко, Іванка Бородай та інші.

Проєкт фільму став одним із переможців Десятого пітчингу Держкіно, тоді повідомлялося, що він претендує на 22,93 млн грн держфінансування (60% бюджету), решту мали фінансувати приватні інвестори. 

Виробник – Big Hand Films. Продюсерка – Марія Каель. Дистриб’ютор – немає.

«Тільки диво»

19 грудня в прокаті стратує дитячий фільм-фентезі «Тільки Диво» Олени Каретник, одну з ролей в якому виконав колишній міністр культури Євген Ніщук.

«Тільки Диво» – це історія про юнака Северина та його сестру Аніку, які задля порятунку хворого батька долають низку випробувань та потрапляють у вир пригод. Події фільму розгортаються у переддень свята Миколая.

Ролі у стрічці виконали Георгій Ярмоленко, Марія Тараненко, Анжеліка Савченко, Євген Ніщук, Марія Герасименко, В'ячеслав Хостікоєв, Софія Саніна, Сергій Озіряний, Петро Міронов.

«Тільки Диво» стоврено за підтримки Держкіно і Міністерство культури України. Зйомки фільму розпочалися в Карпатах у грудні 2017 року, а завершились у липні 2018-го у Франції. Прем’єру переносили двічі – спочатку стрічка мала вийти на екрани взимку 2018 року, потім анонсували вихід весною 2019-го.

Виробник – Kazka Production. Продюсери – Олена Каретник, Сергій Машевський, Леонід Гудков. Дистриб’ютор – немає.

«Скажене весілля – 2»

25 грудня в українському прокаті стратує сіквел «Скажено весілля» режисера Влада Дикого (він же Владислав Климчук).

За сюжетом другої частини комедії «Скажене весілля», минув рік, відколи молодша дочка Василя Середюка вийшла заміж за афрофранцуза. Емоції вщухли, і темпераментний батько тільки-но видихнув, як старша донька приводить у дім неочікуваного зятя.

Основний акторський склад у «Скаженому весіллі 2» залишився майже незмінним, до касту приєдналися Катерина Кузнєцова (виконала роль старшої доньки) та соліст групи «Время и стекло» Олексій Завгородній, який також став музичним продюсером фільму. Також у ролях: Назар Задніпровський, Поліна Василина, Джиммі Воха-Воха, Юрій Горбунов, Леся Самаєва, Олександр Кобзар, Віра Кобзар, Інна Приходько, Арам Арзуманян, Потап, Дмитро Монатік, Олексій Супрун, Олексій Завгородній та інші.

Комедія «Скажене весілля 2» стала одним із переможців 11-го пітчингу Держкіно та отримала від держави 7 млн грн. Зйомки тривали з серпня цього року в Києві та передмісті.

Виробники – «Прототип продакшн», Film.ua. Продюсери – Юрій Горбунов, Ірина Костюк, Надія Коротушка. Дистриб’ютор – MMD UA.

«Пекельна хоругва, або Різдво козацьке»

Першою українською стрічкою, що вийде в прокат у новому році, стане фільм-казка «Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво» Михайла Кострова. Дата релізу – 1 січня 2020 року.

За сюжетом, Чорт укладає парі зі Святим Петром, який зможе полонити і утримати до Різдва найкращого і найхоробрішого козака Семена. Так Чорт отримає можливість знищити весь козацький рід на землі. Але на відважного козака не діють чари і його неможливо залякати чи купити.

У головних ролях: Костянтин Лінартович, Діана Розовлян.

Проєкт стрічки став одним із переможців Десятого пітчингу Держкіно і отримав 100% державного фінансування – 32 млн грн.

Виробник – компанія «2016». Продюсери – Євген Дяченко. Дистриб’ютор – UFD.

«Мої думки тихі»

З 16 січня українці зможуть побачити на великих екранах стрічку, що стала одним із фаворитів цьогорічного Міжнародного одеського кінофестивалю – «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча. Фільм отримав приз глядацьких симпатій фестивалю, а також обидва призи за головні ролі – жіночу та чоловічу.

«Мої думки тихі» розповідає про молодого звукорежисера Вадима. Зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» і вирушити в «привабливу Канаду» подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється його мама.

У головних ролях: Андрій Ледаговський, Ірма Вітовська-Ванца.

Кінопроєкт трагікомедії «Мої думки тихі» став одним із переможців Десятого пітчингу Держкіно і отримав 8,7 млн грн (бюджет – 9,2 млн грн). Зйомки проходили в Києві, у Карпатах та на Закарпатті.

Виробник – Toy Cinema. Продюсери – Алла Бєлая, Дмитро Суханов. Дистриб’ютор – «Артхаус Трафік».

«Віддана»

Ще одна прем’єра зими – екранізація роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», що вийде в прокат 16 січня під назвою «Віддана». Режисеркою стрічки стала Христина Сиволап, для якої це дебютна робота в повнометражному кіно.

Дія фільму розгортається у Станіславові (нинішньому Івано-Франківську) кінця ХІХ – початку ХХ століття. У центрі сюжету – заплутані стосунки служниці Стефанії та панянки Аделі.

Головні ролі у фільм виконали польська акторка Маріанна Янушевич, українські актори Олеся Романова та Роман Луцький. Загалом участь у зйомках взяли 34 актора (з України, Польщі, і Грузії) та більш ніж 500 акторів масових сцен.

Проект є одним із переможців конкурсу Міністерства культури України з надання державної підтримки фільмам патріотичного спрямування.

Виробник – Film.ua. Продюсерка – Надія Зайончковська. Дистриб’ютор – «Volga Україна».

«Екс»

23 січня на екрани вийде кримінальний бойовик Сергія Лисенка «Екс», знятий за реальними подіями.

За сюжетом, у 1932 році на Галичині четверо українських підпільників УВО (української військової організації) на прізвиська Чорний, Зюк, Явір та Терен планують пограбування для потреб опору. Але все йде не за планом, і ретельно розроблена операція перетворюється на криваву бійню.

Ролі у фільмі виконали Орест Пастух, Віталій Гордієнко, Ліза Бакуліна, Василь Колісник, Роман Кривдик, Анатоль Фон-Філандра, Аліна Коваленко, Юлія Хміль, Артур Шлапак, Владислава Глєба.

Фільм знято за підтримки Держкіно.

Виробник – «Т.Т.М.». Продюсер – Андрій Границя. Дистриб’ютор – «Кіноманія».

«Наші котики»

30 січня в прокат вийде воєнна комедія Володимира Тихого «Наші Котики».

У центрі сюжету – четверо добровольців-волонтерів, які захищають Україну від російського вторгнення. Спочатку проєкт планувався як міні-серіал. Режисер відзняв три епізоди по 15 хвилин та виклав їх на YouTube, але згодом зрозумів, що історій вистачить на повнометражне кіно.

На 11-му пітчингу Держкіно проєкт було представлено під назвою «Котик з палаючими очима, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з тимчасовими елементами військового стану», він увійшов до переліку переможців, у держави творці просили всього 7 млн грн при загальному бюджеті у 40,4 млн грн, бо основна частина фільму вже була знята, кошти знадобилися на постпродакшн. А кошти на промокампанію виділив Український культурний фонд.

У ролях: Дмитро Тубольцев, Станіслав Бжезинський, Петро Микитюк, Дмитро Хом’як, Ярослав Федорчук, Віра Климковецька, Дмитро Ярошенко, Михайло Кукуюк, Сергій Солопай та інші.

Виробник – «Директорія кіно». Продюсери – Марко Супрун, Ігор Савиченко, Володимир Тихий, Дмитро Кожема, Уляна Супрун. Дистриб’ютор – H&B.

«Пограбування по-українськи»

Комедійний бойовик «Пограбування по-українськи» режисерки Аліни Бухтіярової вийде в прокат 13 лютого 2020 року.

За сюжетом стрічки, тренер дитячої секції з плавання закохується в селебріті. Він намагається завоювати знаменитість і для того, щоб стати заможним і справити враження на дівчину, йде на зухвале пограбування банку.

Це третій прокатний фільм каналу НЛО TV після «Інфоголіка» та «Зустрічі однокласників».

У комедії зіграли Остап Халавко, Дар'я Астаф'єва, Влад Яма, Андрій Бурим та інші.

Виробники – НЛО TV та Tauras Films. Продюсери – Іван Букреєв, Роман Мартиненко. Дистриб’ютор – MMD UA.

«Черкаси»

27 лютого у прокат вийде режисерська версія воєнної драми «Черкаси» Тимура Ященка. Фільм розповідає про команду українського тральщика «Черкаси», який у 2014 році став єдиним із семи кораблів, що втримав український стяг на своїй щоглі на озері Донузлав під час анексії Криму.

Консультантом фільму був реальний командир тральщика «Черкаси» Юрій Федаш, а до акторського складу увійшли моряки, які тримали оборону на кораблі навесні 2014 року.

Стрічка є копродукцією України та Польщі. Кінопроєкт «Черкаси» став одним із переможців 9-го конкурсного відбору Держкіно. Понад 40% коштів (бюджет складає близько 40 млн грн) надала держава. Зйомки стрічки розпочалися в квітні 2017 року і проходили в Очакові, Одесі та невеличкому селі Чернігівської області.

Прем'єра драми відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі, де було показано фестивальну версію, яка є коротшою за прокатну (режисерську).

У ролях: Роман Семисал, Дмитро Сова, Євген Ламах, Олег Щербина, Руслан Коваль та інші.

Виробники фільму – українська MKK film service та польська «Інтер медіа». Продюсери – Ірина Клименко, Марта Лотиш. Дистриб'ютор – MMD UA.

***

Нагадаємо, що наразі в кінотеатрах також можна подивитися українські стрічки, що вийшли на екрани восени цього року: «Додому» Нарімана Алієва, «Співає Івано-Франківськомуненерго» Надії Парфан, «Ціна правди» Агнєшки Голланд і «Захар Беркут» Ахтема Сеітаблаєва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY