detector.media
12.12.2019 13:17
Досвід України в сфері регулювання медіа є цікавим для Естонії – Дмитро Теперик
Досвід України в сфері регулювання медіа є цікавим для Естонії – Дмитро Теперик
В Естонії сфера медіа практично нерегульована, зокрема, у країні не заборонений жоден інформаційний канал.

Про це розповів керівник програми «Стійка Україна», виконавчий директор ICDS – International Centre for Defence and Security (Tallinn) Дмитро Теперик під час круглого столу «Національна стійкість: нові підходи у вирішенні старих проблем».

«В Естонії не заборонений жоден інформаційним канал, російський або ні. Ця сфера практично не регулюється. Якщо ми говоримо про те, як дезінформацію намагаються приборкати, то – з точки зору журналістської спільноти в Естонії – усі надії йдуть на саморегулювання», – сказав він.

За його словами, в Естонії повністю доступні інформаційні канали «з ворожим контентом».

«У нас є віра в те, що процес імунізації проти дезінформації повинен відбуватися постійно і немає сенсу забороняти нічого такого, що люди зі здоровим глуздом могли подивитися і сказати: "Ну подивіться, якщо про Естонію або про країни Балтії постійно говорять погано, йде постійне нагадування про те, що східний сусід недружелюбно до нас налаштований"», – пояснив пан Теперик.

Крім того, він додав, що досвід України в сфері регулювання медіа для Естонії «більш цікавий і корисніший, ніж навпаки».

Як писав ДМ, наприкінці листопада 2019 року радник з медіапослуг Департаменту захисту прав споживачів і технічного нагляду Пеетер Соокруус розповів, що в Естонії розглядають можливість заборонити трансляцію телеканалів, пов'язаних з російським олігархом Юрієм Ковальчуком, який включений до санкційного списку ЄС. Він уточнив, що в регуляторів Латвії і Литви є право приймати рішення з приводу трансляції каналів, а в Естонії – у Департаменту захисту прав споживачів та технічного нагляду – такого права немає. 

Нагадаємо, 13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету. 

15 листопада Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)». Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією». Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут
11 грудня відбулася коротка презентація законопроєкту про медіа членам Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики. Після цього його передали для детальнішого розгляду очолюваному Микитою Потураєвим («Слуга народу») підкомітету з питань інформаційної політики з тим, щоби 23 грудня його, за однією версією, комітет розглянув, а за іншою – розглянув і одразу зареєстрував. При цьому робоча група продовжує шліфувати текст та вносити в нього правки. Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Юрій Павленко (ОПЗЖ) звернувся до редакції «Детектора медіа» з проханням проаналізувати текст документу.

Фото: icds.ee

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY