detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
10.12.2019 11:28
Мінкульт запустить на окуповані території не один, а два канали: інформаційно-розважальний та інформаційний
Мінкульт запустить на окуповані території не один, а два канали: інформаційно-розважальний та інформаційний
Обидва канали працюватимуть на базі Мультимедійної платформи іномовлення України. Водночас канал Мультимедійної платформи іномовлення UATV продовжуватиме мовити на закордон.

Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердив перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук.

«Інформаційно-розважальний канал планується (до запуску) у лютому, а інформаційний – протягом 2020 року. Нам ще потрібно внести певні зміни до законодавства», – сказав у коментарі «Детектору медіа» пан Максимчук.

Нові державні телеканали мовитимуть на окуповані території Донбасу та Крим. За інформацією від джерел «Детектора медіа» в Нацраді з питань телебачення і радіомовлення, для мовлення цих двох каналів регулятор видасть тимчасові дозволи мовлення строком на рік замість ліцензій. Наразі розбудовується державна мережа цифрового ефірного телебачення, встановлюються нові цифрові передавачі на сході України вздовж лінії розмежування та на півдні Херсонської області.

Хто буде очолювати канали, наразі невідомо, це питання зараз вирішується в Мінкульті.

Нагадаємо, про створення Міністерством культури, молоді та спорту двох окремих каналів, які мовитимуть у цифровому ефірі на територіях з особливим режимом мовлення, повідомив член Нацради Сергій Костинський на засіданні Нацради 5 грудня, коли Нацрада вирішувала створити загальнонаціональний мультиплекс цифрового ефірного телебачення МХ-7, провайдером якого буде Концерн РРТ.

Крім того, 3 грудня народні депутати від фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроект № 2521 про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження). Законопроект передбачає, що Мультимедійна платформа іномовлення України зможе мовити в цифровому ефірі, аналоговому ефірі та в кабельних мережах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму і Севастополя, у районах, що межують із цими тимчасово окупованими територіями, та в прикордонних районах України, що межують з Росією чи іншими країнами, з яких мовлять в ефірі російські телеканали і радіостанції (такими територіями, наприклад, є Білорусь і Молдова). Також законопроект передбачає, що програмна політика Мультимедійної платформи іномовлення України погоджується з Уповноваженим органом, а контент виробляється не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами.

Раніше стало відомо, що в лютому 2020 року на базі каналу іномовлення UATV влада планує запустити канал, який мовитиме на окуповану територію українською та російською мовами. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський говорив, що це буде державний розважально-інформаційний канал, який буде мовити на окуповані території Донбасу. За його даними, телесигнал до 80% жителів окупованих територій можна доставити за три місяці.

Президент України Володимир Зеленський ще напередодні президентських виборів говорив про необхідність «зробити потужний російськомовний канал та розпочати серйозну інформаційну війну». Про створення українського каналу, «який би мовив для всього російськомовного світу», згодом говорив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. Володимир Бородянський сказав, що доцільність запуску російськомовного каналу треба зважити.

Ідея запуску державного російськомовного каналу викликала бурхливу реакцію представників медіаспільноти. Детальніше читайте тут, тут і тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY