detector.media
09.12.2019 13:09
У 2019 році ринок медіареклами виріс на 25%, - Всеукраїнська рекламна коаліція
У 2019 році ринок медіареклами виріс на 25%, - Всеукраїнська рекламна коаліція
Наступного року очікується сповільнення темпів росту

У 2020 році Всеукраїнська рекламна коаліція очікує зростання рекламного медіаринку на 18% до 28 млрд 443 млн грн. Про це повідомляє генеральний директор Максим Лазебник на сайті Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК).

«Рекламно-комунікаційна індустрія України в 2019 році продемонструвала неабиякий ріст (чверть в медіа секторі!), що не може не радувати та надихати. При чому, ми говоримо про ріст комерційного рекламного ринку, який стався в умовах дефіціту медійного інвентарю за рахунок політичної реклами, - вважає пан Лазебник. - За підсумками 2019 року ринок медіа реклами виріс на 25%. За прогнозами на 2020 рік зростання збережеться, але темпи росту трохи сповільняться – до +18%».

У своєму звіті Максим Лазебник окреслив обсяг рекламно-комунікаційного ринку України 2019 і прогноз обсягів ринку 2020 по ключовим напрямкам.

У 2019 році  ринок digital (internet) реклами склав 14 млрд 516 млн грн, у 2020 році очікується зростання на 31% до 18 млрд 920 млн грн.

Експерти ВРК уточнили свій прогноз на 2019, враховуючи актуальні дані по першому півріччю від IAB Україна (банерна реклама, спонсорство, цифрове відео, частка мобільного трафіку) та ІнАУ (пошук). 

«У 2020 зростання ринку інтернет-реклами продовжиться, ключовими факторами зростання стануть домінуючі обороти глобальних гравців Facebook для банерної реклами, Google (Youtube) для онлайн-відео і пошуку, а також прогнозується подальше зростання частки мобільного трафіку, що пояснюється позитивною динамікою мобільного споживання інтернету населенням України», - зазначає Максим Лазебник.

Digital реклама (за класифікацією IAB):      

У 2019 році ринок телевізійногої реклами зріс згідно з попередніми прогнозами коаліції: обсяги прямої реклами - на 25%, а спонсорства - на 20%. За словами Максима Лазебника, у цьому році нестача ресурсу призвела до інфляції, яка виявилась однією з найвищих за останні 10 років на українському телебаченні: «У ситуації, що склалася, частина клієнтів змушена була переглянути свою рекламну політику і скоротити кількість брендів, які мають телевізійну підтримку, або відмовитися від ТБ розміщення повністю. Чи повернуться ці компанії на ТБ в 2020? Попередні переговори кажуть, що «так». Багато з тих, хто пропустили 2019, планують повернутися в наступному році, що і послужить причиною зростання обсягів викупленого інвентарю, а разом з ним і ринку в цілому».

Попередній прогноз зростання телевізійної реклами на 2020 - 13-17%. Це, на думку пана Лазебника,  при інвентарі, який скорочується через кодування супутникового мовлення, призведе до інфляції від 30% і вище. 

Також він прогнозує більш потужне зростання спонсорства в першу чергу через активність букмекерів, які в очікуванні початку чемпіонату Європи з футболу та літньої Олімпіади в Токіо, збільшать свою присутність на ТБ. «Саме спортивні трансляції стануть драйверами зростання спонсорської активності, яка може додати за підсумками наступного року не менше 20%. Ціни ж на спонсорство, хоч і не суттєво, будуть рости повільніше ринку, що зрештою не стосується ключових подій року, попит на які і так перевищує можливості», - вважає Максим.

За прогнозами обсяг рекламного ринку преси в 2019 році складе 1 млрд 850 млн грн., що на 14,8% більше, ніж у минулому році.

Провідним сегментом залишається національна преса, незважаючи на закриття газет «Сегодня» і «Дзеркало тижня». За словами Максима Лазебника, ці видання не мали істотного впливу на обсяги рекламного ринку (2-3% від річного обсягу національного ринку реклами а пресі). Крім того, після закриття видань частина рекламодавців перерозподілили рекламні бюджети на інші національні та регіональні суспільно-політичні газети.

«Прогнози на 2020 рік більш стримані, варто очікувати уповільнення темпів зростання (на 1,3 відсоткового пункту до 13,5%). Основним фактором зростання рекламного ринку в національній пресі в 2020 році є інфляційна складова в преміальному жіночому глянці, що дозволить даному сегменту ще сильніше наростити як абсолютні показники доходів від реклами, так і частку сегмента в національній пресі», - пише Максим Лазебник.

Крім того, згідно його прогнозів, продовжують рости нестандартні прояви в пресі, як частина мультимедійних спецпроектів сильних журнальних брендів. Найбільш високу динаміку зростання в національній пресі покажуть сектори – «розваги», «торгівля», «косметика» і «лікарські препарати», на частку яких буде становити більше половини рекламних смуг. З секторів рекламодавців регіональної преси, найбільш активними будуть – «зв'язок», «авто», «туризм», «фінанси», «освіта» і «соціальна реклама». У спеціалізованій пресі лідерство збережуть рекламодавці категорій – «агро», «лікарські препарати», «фінанси» та «авто».

У 2019 року радіоринок показав прогнозоване зростання на рівні 24-25%. «Виконати поставлені плани вдалося не тільки завдяки медіа-інфляції, а й завдяки приходу на Радіо цілої низки нових рекламодавців, особливо активними були категорії фарми, e-commerce та мікрокредитування. Крім того, ми побачили позитивні тренди в категорії FMCG, зокрема, коли системні рекламодавці почали активно використовувати радіо для підсилення ТВ-комунікацій», - наголошує гендиректор ВРК.

У 2020 році очікується продовження цього тренду і прогнозується зростання  15-17%. «Водночас якщо не відбудеться глобальних економічних катаклізмів і економіка України ростиме в межах 3-4%, то можна буде розраховувати на показник росту більше 20%. Рекламодавці все більше покладаються на широкі медіа-мікси, адже в епоху тотального рекламного шуму важливо комунікувати з аудиторією через максимально різні медіа-канали. В той ще час реклама на радіо забезпечує охоплення економічно-активної аудиторії у містах та гарантує один з найвищих ROI через усіх медіа-інструменти», - додає він.

Попри суттєві зміни форматів інвентарю у Києві та деяких обласних центрах, ринок зовнішньої реклами (Out Of Home Media) в 2019 році зріс у порівнянні з 2018 роком. Фактично обсяг комерційної реклами склав 3 млрд 283 млн грнза підсумками 2019 року, що менше попередніх прогнозів, через вплив політичної реклами.

До цього обсягу не увійшло близько 525 млн грн політичних кампаній – виборів Президента та Верховної Ради. В 2020 році зростання ринку має підвищитися до 15%, зокрема завдяки використанню комерційними рекламодавцями інвентарю, що був задіяний у політичній рекламі в 2019 році. Продовжується активний розвиток Digital складової ринку зовнішньої реклами, обсяг якої у 2019 році склав 206 млн грн, а на 2020 рік очікується зростання на 86%. 

У представлених обсягах рекламно-комунікаційного ринку не враховуються обсяги політичної реклами. Адже ВРК не має достовірних даних від замовників про їхні політично-рекламні витрати на медіа. Непрямі дані, отримані від медіаоператорів, за словами Максима Лазебника, дозволяють емпірично оцінити річні обсяги політичної реклами в розмірі до 10% від обсягів комерційної реклами за всіма медіа, за винятком зовнішньої (щитової) реклами, де обсяг політики склав 15-16% від сумарного об’єму комерційних клієнтів. 

Частиною рекламно-комунікаційного ринку України коаліція вважає і ринок маркетингових сервісів (NONMedia). Міжнародна асоціація маркетингових ініціатив (МАМІ) підготувала дані щодо розвитку ринку маркетингових сервісів в Україні.

У цій ніші вже кілька років поспіль спостерігається. У 2019 році динаміка зросла на 19%, обсяг -  6 млрд 352 млн грн.

«Event Marketing and Sponsorship збільшився на 35%, це продовження тренду минулих років, пов'язаного з популярністю фестивального формату в Україні, а також споживач вимагає більш захоплюючий та емоційний experiences з брендами, що втілюється через івенти», - йдеться у звіті. За цією інформацією, у Trade marketing не відбулося якихось революційних змін. Разом з тим, технологічність процесів і ефективність операцій агентств та замовників формують додаткову вартість і нові сервіси, які набудуть більш широкого попиту у 2020 році. Обсяг Consumer marketing збільшився на 20%, бо так само є ефективним спілкування зі споживачем у рітейлі. Також у сфері лояльності набувають обертів інструменти та методики, що дозволяють досліджувати клієнтський досвід.

У 2020 році прогнозується зростання ринку маркетингових сервісів в цілому на 18%.

Експерти Української асоціації зі зв'язків з громадськістю (UAPR) підтвердили попередні прогнозовані обсяги ринку PR послуг  – 953 млн грн. На 2020 рік у комерційному секторі прогнозується зростання на 5% і без росту у публічному секторі. Отже прогнозований об'єм ринку PR послуг 2020р.  980 млн грн.  

Нагадаємо, за оцінкою Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК), у 2018 року ринок медіареклами виріс на 25% і становить 17 млрд 520 млн грн. На 2019 рік коаліція прогнозувала зростання 27% - до 22 млрд 221 млн грн.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY