detector.media
08.12.2019 16:19
Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити
Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити
На думку глави комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформполітики Олександра Ткаченка, рекомендації Венеціанської комісії щодо закону України про державну мову вимагають ґрунтовного аналізу.

Про це він сказав в коментарі «Інтерфакс-Україна».

«Ми поки не отримали офіційного тексту висновків і рекомендацій Венеціанської комісії. Тому не можемо зараз чітко сказати, які саме норми або принципи нам рекомендують змінити. Ми розуміємо підвищену чутливість суспільства в цьому питанні і точно не хочемо, щоб воно стало предметом політичних маніпуляцій. Про зміни можна говорити тільки після ґрунтовного аналізу», - сказав Олександр Ткаченко.

Він додав, що, оскільки Україна інтегрується в Європейський Союз, її законодавство повинно відповідати євростандартам - у тому числі щодо державної мови і мов національних меншин

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Наприкінці жовтня делегація Венеціанської комісії прибула в Україну, щоб вивчити аспекти впровадження мовного закону. У грудні стало відомо, які рекомендації щодо змін до закону склала Комісія.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY