detector.media
Наталія Данькова
04.12.2019 19:00
Канали «Футбол» переходять на нову модель дистрибуції
Канали «Футбол» переходять на нову модель дистрибуції
Канали «Футбол 1» та «Футбол 2» з наступного року розповсюджуватимуться лише за передплатою на платформах «Медіа Групи Україна» та її партнерів. Натомість новий канал групи «Футбол 3» має увійти в пакети решти провайдерів. Про те, як зміниться модель дистрибуції футбольних каналів, 4 грудня на презентації розповіли директор зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федор Гречанінов та директор телеканалів «Футбол» Олександр Денисов.

Особливості передплати a la carte

«З нового року канали Футбол” будуть розповсюджуватися за передплатою a la carte (індивідуальна передплата, а не в пакеті. – ДМ). Це означає, що в широких пакетах провайдерів не буде каналів Футбол 1", “Футбол 2”», – сказав Федір Гречанінов.

Для того, щоб отримати доступ до цих каналів, користувач має оформити окрему передплату вартістю від 109 гривень на місяць. У ній будуть доступні всі три «Футболи».

Таку модель монетизації група обрала на цьому етапі через те, що наразі спортивні канали є збитковими. Їхні витрати не окуповуються через постійне подорожчання вартості телевізійних прав.

«Відрахування за телевізійні права – це найбільша частина доходів європейських клубів. Вартість прав постійно зростає. А українці хочуть бачити всі матчі в одному місці. Тому в нинішній моделі монетизації каналів “Футбол” зростання зборів з провайдерів та підписок, на жаль, відстає від тих темпів, з якими зростають ціни на футбольні права», – пояснив пан Гречанінов.

Менеджмент групи вважає, що без зміни моделі дистрибуції не буде можливості купувати права на топові чемпіонати. Нові умови дистрибуції Федір Гречанінов представив як надання людям можливості «проявити власну гідність і легально дивитися спортивний контент».

Окрема передплата на всі три канали «Футбол» буде доступна для абонентів супутникової платформи Xtra TV та ОТТ-платформи Oll.tv, які належать «Медіа Групі Україна». Також разом із «Медіа Групою Україна» розповсюджувати передплату на «Футболи» будуть її партнери: «Воля», «Київстар», Vodafone, «Укртелеком» і Vega. Крім цього передбачено партнерство із закладами відпочинку та харчування (HoReCa).

Найбільший телевізійний провайдер «Воля» не випадково потрапив до числа обраних партнерів. Торік канали «Футбол» разом з «Волею» спільно перемогли в тендері УЄФА й отримали права на трансляцію всіх матчів Ліги чемпіонів і Ліги Європи сезонів 2018-2021 років.

Нова політика дистрибуції стурбувала гравців ринку платного телебачення. 28 листопада п’ять асоціацій провайдерів закликали «Медіа Групу Україна» забезпечити рівні умови ретрансляції каналів «Футбол 1» та «Футбол 2» для всіх, а не лише для трьох гравців (Xtra TV, Oll.tv та «Воля»).

«Ми спробуємо зробити так, щоб будь-який провайдер, незалежно від технології та кількості абонентів, міг отримати доступ до цих підписок, – прокоментував звернення асоціацій Федір Гречанінов. – Зараз є низка конкретних провайдерів, з якими ми вирішуємо, як це зробити технічно. Впевнений, що для більшості провайдерів ми зможемо знайти таку можливість».

Федір Гречанінов розповів «Детектору медіа», що група має три моделі співпраці з партнерами. Перша – це реалізація підписки на «Футболи» за ліцензійною угодою на умовах white label. За такою моделлю працюють, наприклад, «Київстар» і Vodafone. Друга – перепродаж підписки під брендом групи. «Ми будемо домовлятися про рівень комісійних, які партнери за це отримуватимуть», – уточнив пан Гречанінов. Третя модель – це продаж «Футболів» на тих самих умовах, що й в Oll.tv та Xtra.TV: окремим пакетом «Суперспорт» за ціною 109 грн. За цією моделлю працює «Воля».

«Ми інвестуємо в канали великі гроші, і наш збиток вираховується мільйонами доларів. Відповідно, якщо хтось буде готовий з нами через купівлю прав виходити на схему, коли ми ділимо цей збиток, то ми надамо їм можливість продавати канали на тих же умовах, які мають наші власні ресурси Oll.tv та Xtra.TV. Тобто третій формат можливий, якщо партнер зможе інвестувати дуже багато грошей. Адже Воля” інвестує в купівлю прав на футбольні чемпіонати близько 2 млн доларів. Коли ми придбали Лігу чемпіонів та Лігу Європи, ми розділили вартість прав», – розповів пан Гречанінов.

До кінця 2020 року «Медіа Група Україна» сподівається отримати сотні тисяч передплатників за моделлю a la carte (нині їх десятки тисяч). Щоб канали стали самоокупними, кількість передплатників має дійти до півмільйона. «За теперішнього рівня витрат на права це має бути близько 400-500 тисяч передплатників. Але в нас щороку дорожчають права. Насправді це буде велика зміна на ринку, і тоді ми перейдемо в нову точку рівноваги. Десь улітку ми зрозуміємо ситуацію», – сказав пан Гречанінов.

«Медіа Група Україна» також хоче поліпшити якість надання послуги Oll.tv і збільшити його потужність у чотири рази, щоб платформа не давала збоїв під час трансляції футбольних матчів. Адже у вересні 2019 року сервіс «ліг» після того, як велика кількість користувачів зайшла на нього одночасно дивитися матч Ліги чемпіонів. Федір Гречанінов назвав цю ситуацію DDoS-атакою без злого умислу та пояснив це особливістю ОТТ: «Ми виявилися неготовими до такого обсягу користування. Сервіс Disney+, приміром, ліг на другий день. DTH та кабель не залежать від кількості глядачів, а ОТТ-сервіси – інша технологія. Ми зробили висновки і зараз будемо переробляти платформу, щоб збільшити її можливості в чотири рази до початку лютого, саме до початку футбольного сезону».

Контент футбольних каналів

Новий канал «Футбол 3», який запускає «Медіа Група Україна», поки що не має ліцензії. Але група не бачить у цьому проблеми і сподівається отримати її в грудні (за словами Федора Гречанінова, документи вже подано до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення). Канал має розпочати мовлення з 1 лютого.

Деякі регіональні провайдери висловлювали «Детектору медіа» своє занепокоєння якістю контенту нового каналу. Їх турбує, чи буде він таким же популярним, як «Футбол 1» і «Футбол 2». Представники «Медіа Групи Україна» на презентації 4 грудня не деталізували концепцію розподілу контенту між трьома каналами. «На новому каналі буде частина того контенту, який уже представлений на каналах Футбол 1” і “Футбол 2”» – повідомив Олександр Денисов.

Зараз «Футболи» є офіційними трансляторами Ліги чемпіонів УЄФА, Ліги Європи УЄФА, кваліфікації та фінальної частини «Євро-2020», Української Прем'єр-ліги, Суперкубка України, Ліги націй УЄФА, італійської Серії А, бельгійської Ліги Жюпіле, іспанської Ла Ліги, німецької Бундесліги і французької Ліги 1.

На запитання «Детектора медіа», чим відрізнятиметься «Футбол 3», пан Денисов розповів, що преміальні матчі залишаться в каналів, які поширюватимуться за моделлю передплати a la carte, а частина матчів чемпіонатів Франції, Бельгії, Іспанії виходитимуть на «Футболі 3». «Там ви зможете подивитись у чемпіонаті Іспанії матчі “Леганес”. Але якщо ви хочете дивитись Реал”, тоді треба включати “Футбол 1”/“Футбол 2”», – сказав пан Денисов. Крім того, для нового каналу планують докупити і новий контент.

Питання щодо трансляції топових для українського глядача європейських чемпіонатів (Ліга чемпіонів, Ліга Європи та «Євро-2020») іще вирішуються, тому що нового мовника немає в контракті з УЄФА. «Ми зараз ведемо переговори, як це можна зробити. Коли ми підписували контракт з УЄФА, ще не було планів по Футбол 3”», – додав пан Денисов.

Фінал «Євро 2020» у 4К

Канали «Футбол» готуються до трансляцій «Євро 2020». Олександр Денисов тішиться з того, що збірна України вийшла до фінальної частини Чемпіонату Європи, адже на етапі купівлі прав у 2017 році це було ще невідомо.

24 топові матчі фінальної частини чемпіонату вийдуть в ефірі каналу «Україна». Це будуть всі матчі збірної України, а також півфінали та фінал чемпіонату. Решта матчів вийдуть на «Футболах».

Олександр Денисов представив попередню сітку трансляцій для всіх каналів. Матчі «Євро 2020» виходитимуть у вечірньому блоці у трьох слотах: 16.00, 19.00 та 22.00. Між ними транслюватимуться новини, а о півночі виходитиме токшоу «Великий Футбол».

Також під час «Євро 2020» українські транслятори запропонують глядачам іще одну можливість – перегляд фіналу чемпіонату в якості 4К. Таким чином «Медіа Група Україна» хоче перевірити, чи готові українці платити за таку якість. Можливість перегляду в 4К буде платною, але вартість послуги ще не сформована.

«Ліга чемпіонів каже: хоч зараз беріть 4К. Але ми маємо розуміти попит, щоб, якщо не заробити, то хоча б вийти в нуль. 4К – це дороге задоволення, адже вартість лише прийому сигналу із супутника – 8 тисяч євро (тарифи на прийом сигналу формує Європейська спілка мовників EBU)», – розповів пан Денисов. Для порівняння: прийняти сигнал в SD чи HD каналам коштує півтори-дві тисячі євро, а за 8 тис. євро «Футболи» можуть створити власну трансляцію з НСК «Олімпійський».

Фото: Олена Шрамко, Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY