detector.media
04.12.2019 13:35
Міноборони відкинуло звинувачення в «ручному керуванні» акредитаціями журналістів в ООС
Міноборони відкинуло звинувачення в «ручному керуванні» акредитаціями журналістів в ООС
Медіаюрист ІМІ Алі Сафаров вважає, що українське законодавство містить прогалину щодо надання акредитації представникам ЗМІ для роботи в районі операції Об’єднаних сил.

Міністерство оборони України повідомило, що жодних обмежень або «ручного керування» процесом надання акредитації журналістам для роботи в районі проведення ООС не існує. Про це йдеться в листі-відповіді відомства на заяву Інституту масової інформації.

«Акредитація представників ЗМІ для виконання завдань в районі ООС здійснюється за прозорою процедурою, алгоритмом та чітко визначеними критеріями, які викладені на сайті Міністерства оборони України. Жодних обмежень або "ручного керування" процесом надання акредитації журналістам не існує», – йдеться в листі за підписом начальника штабу – першого заступника командувача об’єднаних сил, генерал-майора Ігоря Танцюри.

У Міноборони розповіли, що допуск представників ЗМІ до району проведення ООС здійснюється відповідно до вимог: закону «Про інформацію»; «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»; Інструкції про порядок допуску журналістів, працівників ЗМІ на об’єкти Міноборони та Збройні сили України (ЗСУ). Також робота представників цивільних ЗМІ в районі проведення ООС врегульована наказом командувача Об’єднаних сил.

Алі Сафаров, своєю чергою, вказав, що закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» не містить обмежень щодо діяльності журналістів у Донецькій та Луганській областях. Крім того, за його словами, Інструкції про порядок допуску журналістів на об’єкти МОУ та ЗСУ «не охоплює пересування журналістів поза військовими об’єктами».

У Міноборони також звернули увагу, що в деяких випадках свобода слова може бути обмежена, попри статтю 34 Конституції України (згідно з якою кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань). «Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення …», – йдеться в листі.

Пан Сафаров підтвердив цю тезу та додав: «Таким чином можна констатувати, що в законодавстві України відсутня норма, яка б спеціальним чином регламентувала б діяльність журналістів у Донецькій і Луганській областях і обмежувала б їхню діяльність порівняно з загальним порядком. Будь-які вимоги до журналістів перебувати в Донецькій і Луганській областях виключно після акредитації в командуванні ООС не мають законодавчого підґрунтя».  

Як писав ДМ, 7 листопада Інститут масової інформації повідомив, що планує надіслати листи міністру оборони, голові Служби безпеки України, міністру внутрішніх справ та чотирьом комітетам Верховної Ради із прохання вирішити проблему щодо акредитації журналістів в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

Нагадаємо, 30 жовтня кореспондет ТСН повідомив, що українських журналістів не пускають у зону відведення військ на Донбасі. Проїзд для журналістів закритий до Катеринівки та Золотого-4 Луганської області, у районі яких з 29 жовтня розпочалося розведення сил і засобів від лінії розмежування. 29 жовтня о 12.00 в Луганській області у районі Золотого-4 почався процес розведення сил з обох сторін на відстань в один кілометр від лінії зіткнення в обидва боки. Розвдення військ триватиме три доби, проте загалом процес розведення сил і засобів може тривати до 30 днів. 28 жовтня в районі проведення ООС оголосили режим «жовтий», який вводить додаткові обмеження для громадян і надає додаткові повноваження військовим і правоохоронцям.

31 жовтня пресцентр штабу ООС повідомив, що робота ЗМІ в районі проведення операції Об’єднаних сил жодним чином не припиняється в зв’язку із запровадженням в районі проведення ООС режиму «жовтий». У штабі також пояснили порядок перетину журналістами блокпостів на Донбасі.

Фотокореспондент Lb.ua Максим Левін повідомив, що йому 6 листопада відмовили в акредитації в зоні проведення операції Об’єднаних сил. У пресцентрі штабу операції Об’єднаних сил пояснили відмову в акредитації тим, що кореспондент перетнув лінію ООС з простроченою карткою без попередньої заявки на роботу. Згодом пан Левін отримав листа від пресцентру штабу, у якому йдеться, що нібито при перевірці документів він пред’явив поліції прескарту, строк дії якої закінчився ще в січні 2019 року. «Я не показував їм прескарти, я їм пред’являв журналістське посвідчення», – сказав фотокореспондент. 

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY