detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
03.12.2019 14:20
Дмитро Золотухін став членом редакційної ради агентства «Петро і Мазепа»
Дмитро Золотухін став членом редакційної ради агентства «Петро і Мазепа»
Колишній заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін став членом редакційної ради інформаційного агентства «Петро і Мазепа» на громадських засадах. Він займатиметься розробкою документів, у яких буде закріплена ідея, принципи та цінності, яких притримуватиметься редакція.

Про це він розповів у коментарі «Детектору медіа».

Власник «Петра і Мазепи» Дмитро Підтуркін пояснив «Детектору медіа», чому вирішили розробити принципи та ідеї видання та закріпити їх «на папері»: «Ми завжди були не просто ЗМІ, а ідеологічним виданням. Ми хочемо не просто відображати дійсність, а й змінювати її, відповідно до нашими принципів і прагнень. Тому публічне представлення наших принципів було лише питанням часу, який настав. За свою майже шестирічну історію читачі бачили різний "ПіМ". Кожен новий головний редактор вносив у "ПіМ" максимум від своєї індивідуальності. <…> Зараз ми прийшли до такого етапу життя свого ресурсу, коли його характер і розвиток повинні визначати не окрема індивідуальність, а командна робота однодумців».

Пан Підтуркін, виконавчий директор «Петра і Мазепи» Олександр Верголяс та головний редактор Максим Гадюкін виклали Дмитру Золотухіну своє бачення розвитку видання під час низки зустрічей. «Мені пояснили, що в процесі роботи цього медіа часто бракує певного арбітражу, розробки рішень у ті моменти, коли є запитання до фактажу публікацій, до відносин з читачами, у цілому до тих засад, на яких працює медіа», – сказав колишній заступник міністра інформаційної політики.

За його словами, раніше такі рішення приймали здебільшого головний редактор, або консенсусом між ним та власником. «Тому, постала потреба у "незалежній людині зі сторони", яка висловлюватиме свою точку зору, зберігаючи незалежність та баланс», – пояснив він.

Дмитро Золотухін повідомив, що ідеї, принципи та цінності видання будуть закріплені в декількох текстах, щоб при виникненні дискусій – «повертатися до цих текстів та доповнювати їх, якщо це потрібно». Він уточнив, що в тексті будуть описані цінності, задля яких видання створює та поширює контент для своїх читачів. Зараз над такими текстами йде робота.  

«Є також і проблематика розвитку медіа як бізнесу. Я вважаю, що медіа повинне заробляти на своє функціонування самотужки. Тому, звичайно ми говорили про вдосконалення ефективності залучення читачів та слухачів подкастів. Безумовно піднімалися питання і репутаційних нюансів, які супроводжують бренд "ПіМ". Персоналії, з якими його пов’язують», – говорить пан Золотухін.

Дмитро Підтуркін повністю підтримує ідею того, що ЗМІ має створити свою бізнес модель і заробляти на своє функціонування самостійно: «Але в українських реаліях або комерціалізація або принципи. Для того, щоб забезпечити вірність принципам і збереження ідеології ресурсу при його розвитку і необхідно заздалегідь окреслити червоні лінії».

Пан Золотухін додав, що його робота – це волонтерська участь на громадських засадах, тому наразі терміну співробітництва не визначено.

«Я б хотів допомогти зберегти його позиціонування як веб-сайту для "думаючих людей" та почути тих, хто вважає, що видання припускалося чи припускається помилок, і виправити ці помилки, якщо вони дійсно мали місце», – резюмував він.

Нагадаємо, 23 лютого 2017 року шеф-редактором «Петра и Мазепы» став журналіст з Insider Віктор Трегубов, він замінив Антона Швеця.

2 квітня 2018 року стало відомо, що в складі ТОВ «Петро і Мазепа медіа» зареєстровано інформаційне агентство «Петро і Мазепа». Засновник – Дмитро Підтуркін.

У вересні 2019 року Віктор Трегубов звільнився з посади головного редактора сайта, його замінив  Максим Гадюкін.

Фото: пресслужба віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY