detector.media
26.11.2019 14:24
Олег Сенцов отримав премію імені Сахарова
Олег Сенцов отримав премію імені Сахарова
В Європейському парламенті 26 листопада вручили українському режисеру Олегу Сенцову премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова, лауреатом якої він став у 2018 році.

Нагороду вручив президент Європейського парламенту Давид Сассолі.

«Я сприймаю цю премію не як свій особистий приз, а – як знак, яким відзначені всі українські політв’язні, які були в російських тюрмах; як усі українські полонені, які знаходяться все ще там; як усі наші полонені, які знаходяться на Донбасі в руках сепаратистів; як усі наші активісти, які боряться за нашу країну; як всі наші військові, які боряться за нашу незалежність або вже схили свої голови», – сказав Олег Сенцов.

Він також закликав не вірити президенту РФ Володимиру Путіну.

Нагадаємо, у 2018 році Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Премію за нього отримала двоюрідна сестра, оскільки Сенцов перебував в ув'язненні. У вересні 2019-го президент Європейського парламенту Давид Сассолі заявив про готовність особисто приїхати в Україну та вручити режисеру премію.

Як писав ДМ, з 2014 по 2019 рік Олег Сенцов був політв'язнем та утримувався в Росії. Спецслужби РФ затримали українського режисера в анексованому Криму у травні 2014 року. Його звинуватили в начебто підготовці терактів. У серпні 2015-го російський суд визнав режисера винним в нібито організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня він написав відкритого листа про припинення голодування з наступного дня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля Олег Сенцов тримав 145 днів.

7 вересня 2019-го між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

Фото: скріншот з відео Крим.Реалії 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY