detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
25.11.2019 12:00
Шуфрич цитує Франка. Огляд токшоу за 18–22 листопада 2019 року
Шуфрич цитує Франка. Огляд токшоу за 18–22 листопада 2019 року
Міфічне переслідування «ОПЗЖ» з боку СБУ, цитати з Портнова на «1+1» та Труба під прицілом ЗМІ.

Тиждень запам’ятався різноманіттям тем для обговорення. На ICTV йшлося про газові питання України, на каналі «Україна» — про розвиток вітчизняної медицини, на «1+1» — про День гідності та свободи. Тоді як автори токшоу на каналах Медведчука зосередилися на скандалах довкола президента та його політсили.

18 жовтня. «Свобода слова», ICTV

У студії цього вечора були спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, лідерка фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, народні депутати Андрій Герус («Слуга народу») та Роман Лозинський («Голос»), міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, народний депутат 8 скликання Сергій Лещенко (БПП), інвестиційний банкір Сергій Фурса, експерти у сфері енергетики Олена Павленко та Дмитро Марунич, політичні коментатори Микола Давидюк, Олег Саакян і Тарас Загородний. Разом 11 чоловіків та дві жінки.

Першим біля центрального мікрофона виступав спікер парламенту: говорив про держбюджет, який хоч і «не ідеальний», зате прийнятий своєчасно. Відбиватися політику головно довелося від лідерки ВО «Батьківщина». Юлія Тимошенко бомбардувала спікера критикою щодо ринку землі, апелюючи до всеукраїнського референдуму, для проведення якого потрібен закон. «Пакет законів про народовладдя розробляється», — без конкретики відповів Разумков.

Потому міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, виступаючи перед авдиторією, запевнив, що нині Україна має «рекордні запаси газу та вугілля». А от умови російського «Газпрому» щодо транзиту палива посадовець вважає неприйнятними. Для коментарів щодо здорожчання газу для населення в листопаді цього року міністру довелося згадати попередників. Бо в першому кварталі 2019-го, мовляв, природний газ усе одно коштував більше, ніж буде нині.

Промова Юлії Тимошенко далі виглядала як суцільне дежавю. Тепер уже 100%-ва опозиціонерка (яка навіть змусила президента Зеленського пригадати «кварталівське» минуле. — Авт.) критикувала монобільшість за рішення, що, мовляв, шкодять Україні. Проте нині у промові лідерки «Батьківщини», крім канонічної для піару теми ринку землі, з’явилася й критика законопроєкту про ГТС, який народні депутати прийняли нещодавно.

– Але ж коаліційна угода 2014 року передбачала схожі умови розвитку газотранспортної системи, і там стоїть підпис Тимошенко, — нагадав екснародний депутат Лещенко.

Це (нинішній законопроєкт. — Авт.) афера, — відповіла Тимошенко. Прокоментувала лідерка «Батьківщини» й «кадрові пропозиції» для Зеленського. За її словами, політсила «готова була дати кадри» президенту.

Своєрідним громовідводом у студії «Свободи слова» став один із очільників «Нафтогазу» Юрій Вітренко, якому пригадали чимало «гріхів». Зокрема й багатомільйонні премії для керівництва компанії, які, за словами Вітренка, «виписувала наглядова рада» «Нафтогазу».

20 листопада, «Український формат», NewsOne

Цього разу програма Василя Голованова вийшла в етер на годину пізніше: «Українському формату» довелося посунутися в сітці, бо народний депутат Вадим Рабинович проводив марафон «Діалог з країною» аж на 9 годин!

На передмову проєкту завітав… так, теж народний депутат від «ОПЗЖ» Олександр Качний. Обговорення стартувало з діяльності президента за перші півроку. Гість мовив, що українці, обираючи Зеленського, «ждали справедливых тарифов и выплат», а от «языковой вопрос не решен». Маніпулятивні звинувачення лунали й у бік п’ятого президента України. «Петр Алексеевич сделал все, чтобы избивали священников, рушили храмы», — переконував глядачів Качний, коментуючи створення Православної церкви України.

Далі Качний заявив, що «голосовавшие за продажу земли — изменники Родины!». Маніпулювати гостеві допомагав ведучий, зокрема, згадавши про публікацію блогера Володимира Шаміна, де той оприлюднив начебто план Офісу президента з переслідування представників «ОПЗЖ». Документ, за словами дописувача (який активно підхопили на каналах Віктора Медведчука), з ОП передали до СБУ. Примітно, що інші провідні ЗМІ України, зважаючи на відсутність доказів справжності документа, поцікавилися й точкою зору СБУ. Тоді як на каналах холдингу Меддведчука розганяли тему, спираючись тільки на публікацію блогера.

Цитували в етері «Українського формату» й ексзаступника голови АП часів Януковича Андрія Портнова, який веде словесну дуель із колишнім начальником управління спецрозслідувань СБУ Сергієм Горбатюком. Обидва винуватять одне одного у викраденні справ Майдану.

Колективне обговорення цього вечора забезпечували ексміністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш, колишня бранка Кремля Надія Савченко, народна депутатка-вигнанка із фракції «Слуги народу» Анна Скороход, народні депутати Олександр Качний, Євген Балицький, Олег Волошин, Юрій Павленко, Нестор Шуфрич (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Костянтин Бондарєв (ВО «Батьківщина»), очільник Закарпатської ОДА 2015–19 років Геннадій Москаль, секретар Національної спілки журналістів Валерій Макєєв, ексзаступниця голови АП Віктора Януковича Марина Ставнійчук, очільник Черкаського осередку «Національного корпусу» Дмитро Кухарчук, політкоментаторки Олеся Яхно та Олександра Решмедилова, їхній колега Валерій Димов. Разом — 10 чоловіків та 6 жінок.

Зайшлося про півроку Володимира Зеленського на посаді. Левова частка спікерів критикувала президента та висловлювала розчарування. «Конвертаційних центрів стало втричі більше», — наводив тільки йому відому статистику Москаль, не розкриваючи джерел даних.

Віднедавна постійна гостя токшоу на каналах Медведчука — вигнанка із фракції «Слуги народу» Анна Скороход — постала в ролі жертви, яку монобільшість незаслужено образила. Парламентарку не критикували за попередні рішення «Слуги народу», а сама Скороход говорила, що «кадры тянут президента вниз».

Самовідданою захисницею честі глави держави (не вперше в етері NewsOne. — Авт.) стала екснародна депутатка Надія Савченко. Репліки колишньої бранки Росії викликали помітне роздратування гостей, негативно налаштованих щодо чинної влади. Проте кожен із таких спікерів переконувався: перекричати Савченко — справа не з легких.

«Український формат» продовжився включенням блогера Анатолія Шарія. Лідер партії власного імені підтримав настрій програми, розповідаючи про розчарування в команді Зеленського. Проте зрештою відвів 1 % на те, що ситуація таки зміниться на краще.

Не забули гості пройтися й по ринку землі, який, за словами народного депутата Юрія Павленка, є «втратою суверенітету» України. Чому суверенітет не втратили інші європейські країни, де такий ринок давно існує, політик не пояснив.

Ведучий, у свою чергу, ще раз торкнувся теми «переслідувань» представників «ОПЗЖ» з боку Офісу президента та СБУ. Згадали й про дуель жартів між Зеленським та Тимошенко, а також  про очільника Офісу президента Богдана, який користується номерами прикриття від УДО.

На завершення етеру Нестор Шуфрич цитував Івана Франка: «Прийшов час за Україну думати».

Крім того, впродовж програми глядачі NewsOne могли проголосувати за те, добре чи погано оцінюють перші півроку каденції президента. У підсумку 89 % опитаних відгукнулися про роботу Зеленського негативно.

21 листопада, «Право на владу», «1+1»

В етері побували заступник генерального прокурора — головний військовий прокурор Віктор Чумак, віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба (відео), голова фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія, народна депутатка від монобільшості Ірина Верещук, народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич, від фракції «Європейської солідарності» — Ростислав Павленко, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко, адвокат родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська, генеральний директор інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко. Разом сім чоловіків та дві жінки.

Ведуча зазначила, що на етері чекали й лідера «Голосу», проте Святослав Вакарчук так і не прийшов. У День гідності та свободи у студії зайшлося про події шестирічної давнини. Ведуча почала з цитати Андрія Портнова, який назвав 21 листопада «днем насилия и мародерства». «Слова Портнова — плювок в обличчя мені», — поскаржилася Наталя Мосейчук, отримавши зауваження від адвокатки Закревської про те, що не так страшні слова Портнова, як їхнє постійне цитування провідними українськими ЗМІ.

Звітувати ж про хід розслідування справ Майдану до мікрофона запросили головного військового прокурора Віктора Чумака. Він із мінімумом конкретики переконував, що «справи Майдану не поховані» і все буде «розслідуватися об’єктивно». Адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська, взявши слово, оголосила голодування доти, доки слідчі, які вели справи Майдану в ГПУ, після реформування відомства не перейдуть для цієї ж роботи в ДБР. Що викликало неоднозначну реакцію серед медійників.

– Вам же пропонували очолити профільний департамент, — опонував юристці Віктор Чумак.

– Я корисна там, де можу реально викривати проблеми, — відбивалася Євгенія Закревська.

Попри критичність до нинішньої влади, представник «ОПЗЖ» Шуфрич хвалив Чумака за професійність. Навели у студії й слова парламентарки від «Європейської солідарності» Софії Федини (яку Шуфрич називав Федун), яка в річницю Майдану зі сцени лякала присутніх «концтаборами Кремля», що, мовляв, можуть з’явитися в Україні.

«Прийшов час про Україну думати», — як і в етері «Українського формату» напередодні, цитував класика Нестор Шуфрич. Перевів увагу на себе лідер фракції «Слуги народу», вийшовши до мікрофона. Там Арахамії одразу ж «прилетіло» за наявність у лавах ґвалтівника Романа Іванісова.

– Я не підбирав кадри, — відбивався Давид Арахамія.

– Іванісов заносив 300 тисяч доларів за виграш округу? — цікавилася ведуча.

– Ми робили бекґраунд чек кандидатів. У довідці по Іванісову нічого скандального не було, — стояв на своєму очільник президентської фракції.

Решта етеру пройшла в обговоренні скандалів довкола фракції «Слуги народу». Згадали, зокрема, про віцеспікера Руслана Стефанчука, який за державні кошти винаймає житло у власної тещі. «Він — суперпорядна людина і користується довірою» — захищав честь однопартійця Арахамія.

Вочевидь, не в змозі терпіти постійний флер скандалів довкола президентської фракції, її членкиня Ірина Верещук перепросила у глядачів за те, що відбувається в політсилі.

22 листопада, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

В етері зібралися директор Державного бюро розслідувань Роман Труба, лікар-педіатр Євген Комаровський, народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька, радник посадовиці Олександр Чумак, міністр охорони здоров'я (2014), організатор медичної служби на Євромайдані Олег Мусій, народна депутатка від «Голосу» Олександра Устинова, телеведуча та блогерка Яніна Соколова, міжнародний консультант з охорони здоров’я Жан-Елі Малкін, очільник європейської аюрведичної клініки Дмитро Скопинцев і кандидатка медичних наук Людмила Васильєва (відео). Разом сім чоловіків та чотири жінки.

Тему охорони здоров’я, за словами Савіка Шустера, він обрав сам із нагоди власного Дня народження, що збігся з днем етеру. Проте першим до центрального мікрофона вийшов очільник Держбюро розслідувань Роман Труба. Увага ЗМІ до посадовця пояснюється оприлюдненими нещодавно телефонними перемовинами, де людина, голос якої схожий на голос Труби, зокрема, звітує начебто очільнику Офісу президента Богдану про хід справи проти Петра Порошенка.

Виправдовуючись у студії, Роман Труба без конкретики запевнив присутніх, що провадження (стосовно Порошенка. — Авт.) «виникли не вчора», а всі документи тривалий час вивчали в ГПУ. Як ведучий, так і блогерка Соколова розпитували Трубу, чи є підставою для заведення справ публікації Андрія Портнова, почувши у відповідь, що у ДБР «є заяви й від інших осіб».

Попри наполегливі питання від Соколової, Роман Труба так і не зізнався, чи голос на записах належить йому. Водночас очільник ДБР підтримав адвокатку родин Небесної Сотні Закревську, котра напередодні оголосила голодування, вимагаючи швидкого переведення слідчих у справі Майдану з ГПУ до відомства Труби. «Вони мають перейти до ДБР і поставити крапку», — сказав посадовець.

Коли імпровізований «допит» керівника ДБР завершився, у студії таки зайшлося про охорону здоров’я. Без суперечок і взаємних звинувачень не обійшлося й тут. Зокрема, лікар-телевізійник Євген Комаровський славив радянську медицину, критикуючи підхід до реформування з боку ексочільниці МОЗ Уляни Супрун. На захист Супрун стала журналістка Яніна Соколова.

Надалі дискусія у студії точилася довкола того, які вакцини є в Україні, а яких немає, проте вітчизняна фармацевтична галузь могла би їх виробляти. За надання переваги українським медпрепаратам виступав радник чинної очільниці МОЗ Олександр Чумак. Що не дивно, враховуючи, що Чумак є співвласником одеського заводу «Інтерхім».

Насамкінець етер присмачили сюжетом про медпрепарати, які в мережі начебто рекламують ведучий проєкту Савік Шустер та директор Інституту серця Борис Тодуров.

Зрештою, тема охорони здоров’я вигідно відрізнялася від скандальних обговорень на інших токшоу. Крім того, ведучий цього разу активно модерував дискусію.

22 листопада, «Ехо України», Прямий канал

У студію до Матвія Ганапольського прийшли нардепи Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), колишні парламентарки та парламентарі Вікторія Войціцька та Тетяна Острікова («Самопоміч»), Борислав Береза (позафракційний), Ігор Алєксєєв («Народний фронт»), екснародний депутат та лідер партії «Сила правди» Андрій Сенченко, політкоментатори Олеся Яхно та Андрій Смолій. Разом п'ять чоловіків і три жінки.

 

Ще до старту дискусії ведучі Ганапольський та Петрушевський вихваляли Прямий за лідерство серед інформаційних телеканалів за переглядами в День гідності та свободи. «Люди люблять дивитись канали, де сварять владу», — пояснив Ганапольський, уточнивши, що автори проєкту намагаються висувати до можновладців обґрунтовані претензії. Надалі «Ехо України» не здивувало новизною: більшість присутніх критикували чинну владу. Найактивнішим був народний депутат Гончаренко. за словами якого монобільшість, зокрема, «знищує свободу слова» (маються на увазі медійні законодавчі ініціативи влади), а президент «зливає Україну» (коментуючи можливу нормандську зустріч 9 грудня).

Крім того, автори «Еха» вкотре здивували авдиторію небажанням проводити елементарний фактчекінг. Адже Ганапольський взявся висміювати «американський паспорт» лідера фракції «Слуги народу» Давида Арахамії. Хоча на той момент про фейковість документа повідомив журналіст-розслідувач Денис Бігус та інші джерела. (Детальніше про поширення «вкиду» можна прочитати в матеріалі Ярослава Зубченка.)

«Це ж фейк», — зрештою, припинила веселощі екснародна депутатка Вікторія Войціцька. Хоча репліка експарламентарки жодним чином не знітила Матвія Ганапольського, який перевів ситуацію на невдалий жарт.

Ведучий традиційно намагався регулювати рівень критики в етері. Зокрема ставав на захист президента напередодні нормандської зустрічі — «він (Зеленський. — Авт.) же не варят». Не обійшлося на «Еху» й без присутності Петра Порошенка: синхрон п’ятого президента України навели в сюжеті про нормандську зустріч. Дісталося від гостей і «кривднику» Порошенка — очільнику ДБР Роману Трубі: обговорили телефонний скандал за його участю. Як і в інших обговореннях, найактивнішим захисником честі Порошенка тут був Олексій Гончаренко. Він сказав, що керівник ДБР «виконує політичне замовлення», а саме Держбюро є «органом рекету».

22 листопада, «Народ проти», ZIK

На передмову цього разу прийшов міністр Кабміну Дмитро Дубілет. Компанію йому впродовж етеру склали політтехнолог Борис Тизенгаузен, блогер Ігор Лесєв, журналіст Сергій Лямець, громадський активіст Іван Спринський, народні депутати Олег Волошин, Олександр Качний («ОПЗЖ»), Андрій Ніколаєнко («Батьківщина»), Антон Поляков та Ганна Скороход (раніше — «Слуга народу»), депутати 8 скликання: Ігор Луценко («Народний фронт»), Ігор Мосійчук (екснародний депутат від Радикальної партії Ляшка), Вікторія Войціцька («Самопоміч»), ексміністр соцполітики Ігор Рева, політкоментатор Олексій Якубін. Спільно 13 чоловіків та дві жінки. Резонерами традиційно стали Макс Бужанський («Слуга народу») та Юрій Михальчишин.

Теми етеру: Недоторканність Порошенка. Що означає вручення підозри 5-му Президенту?

Гучні справи! Що відбувається у прокуратурі і коли будуть обіцяні вироки?

Гранти, позики, МВФ. Чому залежність від заходу і надалі зростає?

22 листопада, «Протистояння», NewsOne

У передмову програми запросили колишню міністерку юстиції часів Януковича Олену Лукаш.

Гості гуртового етеру: народні депутати України Віктор Чорний та Юрій Павленко (фракція «ОПЗЖ»), Альона Шкрум (ВО «Батьківщина»), політтехнолог та екскандидат у президенти Володимир Петров, командир полку «Азов» 2016-2017 років Максим Жорін, політкоментатори Валентин Гладких, Ігор Рейтерович, Світлана Кушнір, народний депутат 8 скликання Віталій Купрій, заступниця головного редактора інтернет-газети «Страна.юа» Світлана Крюкова. Разом сім чоловіків та чотири жінки.

Говорили про півроку каденції Зеленського, День гідності та свободи, зустріч у нормандському форматі. Згадали й про «компромат та скандали» у президентській фракції.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY