detector.media
Галина Петренко
22.11.2019 13:47
Вечір перемоги StarLightMedia над StarLightMedia
Вечір перемоги StarLightMedia над StarLightMedia
У грудні минулого року я написала статтю «Вечір самоіронії в StarLightMedia». Вона була про корпоративний захід цієї медіагрупи. Назва була такою через загальний настрій її співробітників: за кілька місяців до цього StarLightMedia вступила в свою знамениту трансформацію та почала втрачати ключових співробітників. 11 місяців потому я відвідала інший корпоративний захід StarLightMedia і пішла звідти із враженням, що це був вечір перемоги групи над собою.

Починаючи трансформацію свого бізнесу в серпні 2018 року, керівники StarLightMedia прагнули таким чином перебудувати бізнес-процеси, оргструктуру та корпоративну культуру компанії, щоби в 2021 році вона почала приносити прибуток і мала рентабельність не менше 15%. Наразі менеджмент групи бачить, що прибутковою StarLightMedia стане вже за підсумками 2019 року, та сподівається, що наступного року вона стане ще й самоокупною, тобто матиме достатньо власних доходів для всіх виробничих видатків включно зі зйомками проектів, призначених для показу в майбутніх сезонах. Амбітність задачі підкреслю нагадуванням, що наступний рік не матиме підтримуючих фінансових «милиць» президентської та парламентської політичних кампаній 2019 року.

Про такі результати та плани стало відомо протягом святкування десятиріччя компанії, яке тривало два дні: 20 листопада в Stereo Plaza провели велику вечірку для співробітників, 21 листопада – для партнерів. «Детектор медіа» був запрошений на обидва заходи і має можливість розповісти вам деякі ексклюзивні подробиці.

На початку трансформації компанія налічувала 4300 співробітників, зараз їх 2475. На початку трансформації у виробництві були задіяні 2500 людей, зараз їх 900, у тому числі половина – на тимчасових контрактах. На початку трансформації телеканали в складі групи представляли собою «королівства» з високим ступенем автономії та повноважень своїх керівників, зараз посилилися горизонтальні зв’язки: наприклад, якщо директор телеканалу хоче найняти когось на роботу, він сьогодні має погодити це з HR-службою, яка напряму йому не підпорядковується. Після початку трансформації з компанії йшли незадоволені сильні професіонали, але водночас просування кар’єрними сходами всередині компанії отримали 200 її співробітників. На початку трансформації показник залученості персоналу в роботу компанії становив 50%, а 25% співробітників узагалі не розділяли свою майбутню кар’єру зі StarLightMedia; зараз навички співробітників розвивають у численних корпоративних програмах, а також підштовхують їх розширювати рамки свого мислення за допомогою ініціатив типу підписання гендерної стратегії Women Empowerment Principles, завдяки чому з’явилося рішення включити до серіалу «Ескорт» лінію з чоловіками-повіями, або відкритій для публічного відвідування виставці сучасної фотографії в центральному офісі StarLightMedia, частина експонатів якої так шокувала співробітників, що їх завісили шторками.

Розширювати рамки мислення співробітників підштовхують керівники StarLightMedia: СЕО Михайло Царьов та президент Олександр Богуцький

Ухвалюючи рішення настільки кардинально змінити роботу компанії, менеджмент StarLightMedia насправді ризикував. Критики його рішень говорили про те, що різке скорочення витрат і виробничого персоналу потягне за собою зниження рейтингів. Ураховуючи горизонт планування та інерційність телевізійного бізнесу, проблеми мали б уже початися, але натомість усе стабільно: частка групи – 27% за аудиторією 18–54, 50 тис.+, ICTV протягом трьох місяців 2019 року посідає перше місце.

Гендиректор Ocean Media Андрій Партика виступав і перед партнерами, і перед співробітниками групи

Заділ на майбутнє теж зроблений непоганий: у 2020 році StarLightMedia планує 100 годин серіалів власного виробництва, в тому числі адаптації «Хорошої дружини», «Акушерки», «Сестер» та «Сліду». Також група стала партнером Sony Pictures Television International, плануючи разом розробляти, фінансувати і знімати комедії та драми, та спільно з «Дизель Студіо» утворила продюсерський центр «Супер Дизель». Залишилося «всього нічого»: втілити це все в конкретні проекти.

Художній керівник «Дизель Студіо» та підписант угоди зі StarLightMedia Єгор Крутоголов

– Єгоре, Олексію, наскільки великим буде ваш спільний продюсерський центр, скільки контенту він вироблятиме?

Олексій Бланар, шеф-редактор «Дизель Студіо»: На сьогодні ми вже виробляємо найбільше в рамках холдингу: майже 100 годин на рік. А наступного року буде більше 100 годин, це лише «Супер Дизель». Але ми не обмежуємося каналами холдингу. Вони мають «право першої шлюбної ночі», тобто свої проекти «Супер Дизель» пропонує каналам холдингу, але якщо з тих чи інших причин ми розуміємо, що це треба робити не в рамках цих трьох каналів, то виходимо з пропозицією на ринок.

Єгор Крутоголов, художній керівник «Дизель Студіо»: Але в цілому, звичайно, ми орієнтовані на канали холдингу, тому що їх для нас немало.

О. Б.: Всі наші продукти для ICTV залишаються, але завдяки цій угоді ми зможемо робити більші продукти, розширюватися і не обмежуватися виключно розважальним контентом.

– А яким іще? Новини? (Сміється.)

О. Б.: Ні, ні, ні. (Сміється.) Новини, політика не до нас. Я маю на увазі детективи, мелодрами, шоу не суто гумористичні.

– Що вже є в розробці і коли ми побачимо перші готові проекти на екрані?

О. Б.: Крім того, що ми виробляємо постійно, нові продукти заплановані на осінь 2020 року. Що це буде, ми поки не відкриємо таємницю, тому що є конкуренти.

– А що означає, що ви створили разом продюсерський центр? Є якась компанія, яку утворили ви і Віктор Пінчук? Чи ви і StarLightMedia?

О. Б.: Це спільна компанія «Супер Дизель». Хто туди входить? Можливо, хай розповість Дмитро Троїцький.

Є. К.: Це, радше за все, зі StarLightMedia.

О. Б.: Трошки не так. StarLightMedia буде головним замовником у цієї компанії. Але це спільне підприємство не зі StarLightMedia.

– Ваша сторона там є міноритарним партнером? Чи 50/50?

О. Б.: Ну, це ви вже таке допитуєте… Ми підписали, що не можемо цього розголошувати.

Дмитро Троїцький, директор дивізіону «Мовлення» StarLightMedia

– Дмитре, хто з вашого боку виступає партнером у «Супер Дизелі»? StarLightMedia? Віктор Пінчук?

Д. Т.: StarLightMedia.

– Ви партнери 50/50?

Д. Т.: Я не знаю подробиць. Просто кров’ю підписали, ви ж бачили. (Сміється.)

– А що за історія про те, що продукти цього продюсерського центру можуть бути показані не тільки на каналах StarLightMedia, але й продані на ринок?

Д. Т.: Так. Ми ж продаємо якісь продукти для ринку. І хлопці продають. А що тут такого? Може бути, для польського ринку, французького.

О. Б.: Ринок Балтії дуже цікавиться нашими продуктами.

– А теоретично «1+1 медіа», наприклад, ви можете щось продати?

Д. Т.: Так, можемо, просто дуже дорого буде. (Сміється.)

О. Б.: Нехай прийдуть, запропонують чесні гроші. Можемо говорити, чому ні?

– Дмитре, розкажіть іще про Sony Pictures Television International. Наскільки масштабним буде це співробітництво найближчим часом?

Д. Т.: У нас на підписанні двоє великих форматних комедійних серіалів і дві драми. І це тільки початок. Ми будемо розробляти разом ще кілька драм.

– Це все серіальний контент, не повний метр?

Д. Т.: Так, це серіали.

– Коли вийде перший?

Д. Т.: Навесні, на СТБ: «Акушерка», драма.

– «Акушерку» ви адаптуєте. А щодо співпродюсованих проектів?

Д. Т.: Це поступово. Програма розрахована на кілька років. Щось перше з’явиться в 2021 році.

– Наскільки це дорого для вас?

Д. Т.: Sony Pictures Television International співінвестує в деякі проекти. Вони працюють в різних країнах, виходячи з економіки тих ринків, з якими вони працюють. У Колумбії, Чилі, Аргентині, Україні чи Франції різні бюджети, вони завжди відповідають нашим можливостям.

– Якийсь проект, який ви співпродюсуватимете з Sony Pictures Television International, коштуватиме для вас так само, як «Кріпосна», дорожче, дешевше?

Д. Т.: Ні, не обов’язково. Це модель співпродюсування, яку ми застосовуємо і з іншими продюсерськими компаніями. Ми вносимо, скільки ми можемо, вони – скільки вони можуть, і далі доходи від продажу прав на інші території розподіляються: припустимо, ми отримуємо українські права, а світові права… Просто завжди, коли ми працювали з іншими партнерами, найчастіше як перспектива вторинних продажів фігурував один ринок – зрозуміло, який. А Sony Pictures Television International змінює парадигму, з’являються додаткові ринки.

Вони розуміють попит і можуть нам сказати: ця ідея хороша, вона буде цікавою в Бразилії, Болівії, Перу чи Аргентині. Вони тримають у голові, що можуть це як формат або ready made – але частіше як формат – продати на такі-то ринки і, виходячи з цього, роблять внески.

– Хто з вас відповідатиме за дистрибуцію?

Д. Т.: Вони, звісно. Зараз ми з ними обговорюємо «Перших ластівок», які їм дуже сподобалися. Вони збираються цю версію продавати до низки країн готовою, навіть просто з субтитрами. Вони кажуть, що зараз найбільшою цінністю є автентичний локальний продукт. Молодь узагалі не сприймає дубляж, вона хоче чути голоси акторів і бачити субтитри.

Фото: StarLightMedia

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY