detector.media
22.11.2019 12:28
YouTube за скаргою StarLight Digital заблокував влог «Детектора медіа» з критикою проєкту СТБ
YouTube за скаргою StarLight Digital заблокував влог «Детектора медіа» з критикою проєкту СТБ
Відеоплатформа YouTube за скаргою StarLight Digital (підрозділ медіахолдингу StarLightMedia) заблокувала черговий випуск влогу «Рекаперка Крапівіна», який виробляє «Детектор медіа».

У випуску ведуча Юлія Крапівіна критикує нову програму «Таємниці ДНК» на каналі СТБ (входить до StarLightMedia), ілюструючи свої слова фрагментами відео з програми. Відео «Детектора медіа» було заблоковано через день після публікації влогу на вимогу StarLight Digital як правовласника контенту «Таємниці ДНК». Правовласник поскаржився на нібито порушення авторських прав у влозі «Детектора медіа».

«Детектор медіа» наголошує, що не порушував ані авторських прав правовласників, ані правил відеоплатформи YouTube. У влозі використано короткі фрагменти відео каналу СТБ (найдовший – завдовжки 13 секунд) у якості ілюстрації та обґрунтування критики Юлії Крапівіної, а YouTube не забороняє критичних оглядів контенту. Фрагменти відео СТБ використано з некомерційною метою, адже ми не ставили собі за мету монетизацію контенту, який належить StarLight Digital.

«Детектор медіа» вбачає в блокуванні намір StarLightMedia обмежити поширення влогу, в якому критикується проєкт каналу СТБ.

«У випуску влогу Юлія Крапівіна жорстко розкритикувала проєкт каналу СТБ “Таємниці ДНК”. Проєкт, що нехтує всіма нормами моралі та людської гідності і є калькою російського шоу, – коментує голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова. – Блокування влогу є нічим іншим, як цензурою критики під надуманим приводом порушення авторських прав».

YouTube-спеціаліст із просування каналів та відеореклами Кирило Євсеєв каже, що StarLight Digital знехтувала принципами роботи YouTube при блокуванні ролика з матеріалом, що містить реакцію на його відео: «Так, правовласник може блокувати вкрадене відео, на якому хочуть заробити, але не має права блокувати ролик, що використовує лише фрагменти відео з критичними коментарями до ролика, і про це прямо сказано у Правилах YouTube. Тож я би назвав це рейдерством з боку StarLight Digital. Перш ніж надсилати запит на видалення відео, власник авторських прав повинен перевірити, чи є використання його вмісту у відео добросовісним». 

«Детектор медіа» подав апеляцію на рішення про блокування та очікує на відповідь від платформи YouTube.

Випуск влогу «Рекаперка Крапівіна» про «Таємниці ДНК» можна переглянути на сайті «Відеотека» порталу «Детектор медіа» та на платформі соцмережі Facebook. У влозі Юлія Крапівіна критикує «Таємниці ДНК» за експлуатацію заплутаної історії вбивства 13-річної Яни Татариної, яку вже тиражували в проєктах «Стосується кожного» на «Інтері» та «Говорить Україна» на каналі «Україна». Також ведуча звертає увагу на використання каналом СТБ російського формату – подібна програма виходить на телеканалі НТВ. При цьому СТБ наголошує на оригінальності продукту – адже на українському телебаченні такої програми раніше не було.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY