detector.media
22.11.2019 12:22
Держдума РФ дозволила визнавати фізичних осіб «іноземними агентами»
Держдума РФ дозволила визнавати фізичних осіб «іноземними агентами»
Державна дума Росії 21 листопада 2019 року ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. Для набуття чинності закон має ухвалити Рада федерації Росії і підписати президент.

Про це повідомляє «Радіо Свобода»

Законопроєкт підтримали 311 депутатів, четверо утрималися.

«Документ передбачає, що "іноземними агентами" можуть бути визнані фізичні особи, які поширюють матеріали ЗМІ – "іноземних агентів" або беруть участь в їх створенні, а також отримують гроші або майно з-за кордону чи від російських юросіб, що фінансуються з іноземних джерел», – йдеться в повідомленні.  

Автор ініціативи, голова комітету Держдуми РФ з інформаційної політики Леонід Левін уточнив, «якщо фізична особа пише або поширює матеріали про культуру, спорт або музику, то такого роду співпраця навряд чи може нести в собі ризики внесення в списки іноземних агентів». Однак, за його словами, якщо особа пише матеріали, пов’язані з суспільно-політичною ситуацією, то «ризики внесення до списків досить великі».

У кожному випадку це буде визначати Мін’юст Росії спільно з Міністерством закордонних справ.

Президент Радіо Свобода Джеймі Флай вважає, що цей закон входить у число «небезпечних, зростаючих зусиль, спрямованих на переслідування журналістів медіакорпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода й інших іноземних ЗМІ», і є «черговим кроком до того, щоб громадяни Росії отримували тільки ту інформацію, що схвалена Кремлем».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

У січні 2018 року Держдума Росії прийняла у першому читанні законопроєкт, який дозволить визнавати фізичних осіб іноземними ЗМІ, які виконують функції «іноземного агента». 

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY