detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.11.2019 18:01
Нацрада без конкурсу пустила канал УНІАН у мультиплекс «Зеонбуду»
Нацрада без конкурсу пустила канал УНІАН у мультиплекс «Зеонбуду»
20 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила телеканалу групи «1+1 медіа» УНІАН (ТОВ «УНІАН-ТБ») мовити в загальнонаціональній цифровій ефірній мережі компанії «Зеонбуд». Нацрада задовольнила заяву каналу про переоформлення його ліцензії та зміну мультиплексу МХ-4 на МХ-3.

Телеканал УНІАН мав ліцензію на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-4, який де-факто не існує, а ліцензія його провайдера – ТОВ «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ) – була анульована кілька років тому. Ще один канал, який володіє аналогічною ліцензією, – М2 з групи StarLightMedia. Через те, що в мультиплексу МХ-4 немає провайдера, М2 та УНІАН не можуть вести цифрове ефірне мовлення. УНІАН уже вдруге звернувся до Нацради із заявою про переведення його з мультиплексу МХ-4 до одного з мультиплексів «Зеонбуду».

«Ми ще у 2015 році продовжили дію ліцензії мовника, у нього весь цей час було бажання мовити в цифрі, але не було змоги надати йому таку можливість. Наразі в нас є вільне місце в мультиплексі МХ-3 оператора Зеонбуду”. Канал уже уклав договір з оператором. Тому нам ніщо не заважає внести ці зміни, щоб компанія могла мовити в цифрі», – повідомив відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко.

Представниця телеканалу УНІАН Ірина Стройко повідомила, що договір із «Зеонбудом» укладено 4 листопада.

Таким чином, у групи «1+1 медіа» буде вже чотири канали в загальнонаціональних мультиплексах «Зеонбуду» (у МХ-1 – «1+1», у МХ-2 – ТЕТ, у МХ-3 – канали «2+2» та УНІАН). Крім того, 7 листопада на останньому цифровому конкурсі канал «ПлюсПлюс» отримав низку місцевих цифрових ліцензій, на яких фактично розбудує свою цифрову мережу. Для порівняння: група «Інтер» має вісім загальнонаціональних цифрових каналів, StarLightMedia – чотири (+ один у не діючому мультиплексі), «Медіа Група Україна» – чотири.

У мультиплексі МХ-3 дійсно є вільне місце: влітку 2018 року Нацрада не продовжила ліцензію телеканалу Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"»). Однак План розвитку національного телерадіоінформаційного простору передбачає, що «за наявності вільних каналів, передбачених для розповсюдження 32 телепрограм для публічного безкоштовного приймання… Національна рада проводить конкурс на отримання ліцензії на багатоканальне мовлення». Такого конкурсу проведено не було.

Водночас План розвитку передбачає, що в разі наявності в мультиплексах MX-1, MX-2, MX-3, MX-5 вільного ресурсу, не задіяного для потреб 32 безкоштовних каналів, провайдер «Зеонбуд» «може надавати програмні послуги після внесення Національною радою відповідних змін до ліцензій». Внесення до Плану розвитку цього пункту у 2019 році відкрило можливість для запуску «Зеонбудом» платного пакету каналів. 19 листопада «Зеонбуд» оголосив про наміри запустити платний пакет з 24 пізнавальних каналів у 2020 році.

На запитання «Детектора медіа», на яке саме вільне місце в МХ-3 зайшов канал УНІАН – чи йдеться про місце каналу Business, чи йдеться про збільшення кількості каналів у мультиплексі – Олександр Ільяшенко відповів, що просто «на вільне місце». «Яке саме місце – компанія це вирішить з провайдером», – додав він.

Олександр Ільяшенко також уточнив, що телеканал М2 не звертався із заявою про переведення з мультиплексу МХ-4 до МХ-3.

Нагадаємо, 2 квітня 2008 року М2 та УНІАН-ТБ здобули на конкурсі ліцензії на мовлення в МХ-4. Разом з ними в конкурсі перемогли ще 8 невідомих ринку телеканалів – «Берегиня», «Цукор», «Котигорошко», «5:0», «Класика, «Мандрівник», «К» і «Штепсель». 14 липня 2010 року Нацрада анулювала ліцензії 8 каналів, які так і не розпочали мовлення.

У жовтні 2014 року член Нацради Олег Черниш запропонував виділити додаткові місця в мультиплексах «Зеонбуду» для телеканалів М2 та УНІАН, але Нацрада не пристала на його пропозицію. 19 березня 2015 року Нацрада продовжила цифрові ліцензії телеканалів М2 та УНІАН.

Наприкінці 2018 року УНІАН та М2 подали до Нацради заяви з проханням записати в їхніх ліцензіях оператором телекомунікацій «Зеонбуд», який є провайдером цифрових мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5. Тоді члени Нацради більшістю голосів відмовили каналам, посилаючись на відсутність у них угод із «Зеонбудом» (УНІАН надавав угоду, яку сам «Зеонбуд» вважав такою, що не набрала чинності), а також на судовий спір між телеканалом Business і Нацрадою за місце в мультиплексі МХ-3. Члени Нацради Олег Черниш і Ольга Герасим’юк голосували проти відмови телеканалу УНІАН.

Канал УНІАН оскаржив відмову Нацради, але програв суд: 18 жовтня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову каналу.

Щодо ліцензії каналу Business на місце в МХ-3, то ТОВ «ТРК "Погода ТБ"», яке володіло ліцензією, змінило власників і перейменувалося на ТОВ «ТВі.Т2». Компанія оскаржила відмову Нацради в продовженні ліцензії, 28 серпня 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі і вирішив розглядати її за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Але рішення суду в справі досі немає.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY