detector.media
13.11.2019 14:09
У Києві відбудеться День солідарності зі Станіславом Асєєвим
У Києві відбудеться День солідарності зі Станіславом Асєєвим
У Києві в креативному просторі IZONE 15 листопада о 19:00 відбудеться правозахисна мистецька акція «#FreeAseyev. День солідарності зі Станіславом Асєєвим».

Про це повідомляє Український ПЕН.

Під час заходу відомі письменники, філософи, журналісти, музиканти і правозахисники згадуватимуть Станіслава Асєєва, читатимуть фрагменти з його текстів та присвячуватимуть йому пісні. Участь в акції, зокрема, візьмуть співачка Руслана Лижичко, журналісти Яніна Соколова, Севгіль Мусаєва, Дмитро Крапивенко, Віталій Портніков, Андрій Діхтяренко, Кріс Міллер, Ірина Славінська, філософ Ігор Козловський, письменники Микола Рябчук, Артем Чапай, філософ Вахтанґ Кебуладзе, акторка Ірма Вітовська-Ванца, музикант Олег Каданов, громадський активіст Алім Алієв (список доповнюється).

Окрім Станіслава Асєєва, під час заходу 15 листопада організатори події хочуть нагадати про справи інших незаконно засуджених і утримуваних українських журналістів в окупованих Криму та Донбасі, серед яких – блогер Олег Галазюк, журналіст Микола Семена, а також кримські громадянські журналісти Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Наріман Мемедемінов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв.

Під час акції #FreeAseyev кожен охочий зможе написати і передати листи для українських заручників Кремля.

Організатори події: Український ПЕН, Центр Громадянських Свобод, «Радіо Свобода» та журнал «Тиждень».

Нагадаємо, 22 жовтня сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Обурення вироком та вимогу звільнити журналіста висловили президент «Радіо Свобода» та Європейська федерація журналістівпредставник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем ДезірЄвропейський союзМоніторингова місія ООН з прав людини і Amnesty International Україна.

Україна планує ініціювати в ООН питання щодо Станіслава Асєєва.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом

Фото: Український ПЕН

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY