detector.media
Ярослав Зубченко
12.11.2019 10:30
Руслан Коцаба розповів свою версію історії: проплачена Революція, незаконне АТО та повсталий Донбас
Руслан Коцаба розповів свою версію історії: проплачена Революція, незаконне АТО та повсталий Донбас
У прямому ефірі каналу NewsOne пропагандист описав свою версію «громадянського конфлікту» 2013-2014 років.

Пропагандист Руслан Коцаба, відомий справою про перешкоджання діяльності ЗСУ та антисемітськими висловлюваннями, знову заговорив у прямому ефірі про громадянську війну. 5 листопада у своїй програмі «Я так думаю» на каналі NewsOne Коцаба заявив, що на сході України відбувається «збройний громадянський конфлікт» і ключем до його вирішення є правова оцінка подій 2013-2014 років. Після цього пропагандист вирішив «нагадати» українцям історію.

 Ось що наговорив Коцаба: «Група змовників, я так думаю, прикриваючись тисячами протестувальників, до речі, частина з яких була проплаченою, незаконно, незаконно, я так думаю, захопила владу. Кажу про те, що ви і я достеменно знаємо. Олігархи, яких влада Януковича не допускала до владного корита, раптом хитро, прикриваючись буцімто Євромайданом, патетикою Революції гідності, перехопила фінансові потоки у держави і направила їх куди? У власні кишені. Незаконне збагачення і було метою оцих “євромайданівських бариг”. А не якесь там примарне європейське майбутнє, НАТО, Євросоюз і тому подібне. Відповідно, повсталий Донбас спробували упокорити з допомогою танків та авіаційних бомб. Це правда, її нема куди діти. Вона мусить бути озвучена, саме тут, на рівні київському. Київська влада має визнати, що використання збройних сил проти мирного населення є злочином, на який не поширюються терміни давності. І, нагадаю, саме київські змовники та, назвем так, зрадники 14 квітня 2014 року незаконно проголосили якесь там АТО. Ну і, відповідно, донецькі і луганські відповіли 12 травня, нагадую, майже через місяць пізніше, створенням так званих ДНР і ЛНР».

У цьому фрагменті тривалістю менше двох із половиною хвилин поміщається одразу кілька стовпів російські пропаганди:

Крім того, варто зазначити, що Руслан Коцаба чомусь не згадав у своїй альтернативній історії анексію Криму, звернення Януковича до Росії, розстріли людей на Майдані.

Ще раз акцентуємо вашу увагу, що все це озвучив у прямому ефірі телеканалу NewsOne ведучий постійної програми. Який майже щотижня просуває у своєму шоу подібну пропаганду (ось, ось, ось). Звісно, «Я так думаю» Коцаби починається з напису «Редакція телеканалу може не поділяти суб’єктину думку гостя [...] Суспільно має право чути висловлювання різних людей», але це звичайна лицемірна відмазка. По-перше, прикриваючись такою логікою, в ефір можна подавати що завгодно: хоч Путіна, хоч привид Захарченка. По-друге, навіть якщо редакція каналу не впливає на слова спікера, вона впливає на те, хто отримує 40 хвилин прямого ефіру. І якщо після кількох тижнів російської пропаганди NewsOne не виганяє Коцабу, то канал влаштовує поширення подібної брехні.

Саме брехні, адже, це важливо, ідеться не про «думку» гостя. Заява, що АТО організували незаконно й тільки потім терористи проголосили «ЛДНР» — це озвучення фейку під виглядом факту який суперечить реальній історії. Така ж брехня — це розповіді про використання зброї проти мирного населення та захоплення влади. Бо це «злочини», які не були доведені в суді. Коротше кажучи, Коцаба в ефірі NewsOne не дає власних «оцінок», він із фразами «Ви і я достеменно знаємо» та «Це правда, її нема куди діти» просто бреше.

Замість висновку подамо ще одну цитату Коцаби з цього ж епізоду шоу: «Є журналісти, які нам, як то кажуть, зовсім не журналісти. Які нам зовсім не колеги. Це ті, які розпалюють ненависть. Оце дійсно біда. Це журналісти, які мали би бути покарані».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY