detector.media
04.11.2019 15:52
Медіарух закликав притягнути Андрія Портнова до відповідальності через його погрози журналістам «Схем»
Медіарух закликав притягнути Андрія Портнова до відповідальності через його погрози журналістам «Схем»
Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав українську владу та правоохоронців притягнути до відповідальності колишнього народного депутата та ексзаступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, який погрожує журналістам програми-розслідувань «Схеми» публікацією «їхньої детальної особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя і ненав’язливим супроводом в темний час доби».

Відповідну заяву опубліковано сьогодні, 4 листопада.

«Ми закликаємо українську владу та правоохоронні органи притягнути до відповідальності Андрія Портнова і просимо гарантувати безпеку журналістам та співробітникам, які перебувають під тиском внаслідок здійснення професійної журналістської діяльності», – зазначається в повідомленні.

Раніше в своєму телеграм-каналі Андрій Портнов уже виклав персональні дані водія знімальної групи, яка займається дослідженням діяльності експосадовця, та номери ще трьох автівок редакції. 

«Ми категорично засуджуємо такі дії політика Портнова, розцінюємо їх як тиск на свободу слова, та вважаємо, що вони містять ознаки кримінального правопорушення. Зокрема, Андрій Портнов розголосив особисту інформацію та погрожував фізичною шкодою журналістам, які проводять розслідування щодо його зв'язків з новою владою. Такі діяння містять ознаки злочину за ст. 171 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) та за ст. 345-1 ККУ (погроза або насилля щодо журналіста)», – йдеться в заяві.

Представники медіаруху висловили свою підтримку редакції програми «Схеми», вони вважають, що розслідування впливу Андрія Портнова та його зв’язків з українською владою, яке стало причиною тиску політика на редакцію, є суспільно важливою інформацією. 

Заява відкрита до підписання. Наразі її підтримали представники Інституту Масової Інформації, ГО «Детектор Медіа», «Інтерньюз-Україна», «Фундації Суспільність», Інституту Розвитку Регіональної Преси, Інституту демократії ім.Пилипа Орлика, ZMINA, редакцій «Радіо НВ», «По той бік новин» та інші.

Нагадаємо, 31 жовтня чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми», яка займається дослідженням його діяльності. Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто.

У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних співробітників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

При цьому 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

Згодом він заявив, що отримає посвідчення журналіста, щоб «офіційно спостерігати» за медійниками. 4 листопада Андрій Портнов сказав, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна», де 3 листопада відбулася прем’єра програми «Портnow». Крім того, він «дав пару днів» «Радіо Свобода», щоб редакція подала заяву до правоохоронних органів: «Якщо не звернетеся ви, звернуся я. Ми зобов'язані раз і назавжди в публічному юридичному процесі поставити крапку, чи маєте ви право здійснювати незаконні оперативно-технічні заходи».

Фото: Цензор

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY