detector.media
03.11.2019 16:35
Манафорт просував теорію, що за втручанням у вибори в США стояла Україна, а не РФ - BuzzFeed
Манафорт просував теорію, що за втручанням у вибори в США стояла Україна, а не РФ - BuzzFeed
Ексголова виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт начебто просував теорію про те, що за хакерською атакою на національний комітет Демократичної партії США в 2016 році «стоять українці, а не росіяни».

За повідомленням BuzzFeed, про це йдеться в звіті спецпрокурора Роберта Мюллера про російське розслідування, пише НВ.

У документі зазначається, що Рік Гейтс, який у 2016 році був заступником Манафорта у штабі Трампа, розповів на допиті у 2018 році, що після злому серверів з листами демократів Манафорт заявив, що атаку здійснили «швидше за все, українці, а не росіяни».

У виданні нагадують, що ідея про причетність України до хакерської атаки на електронну пошту Демократичної партії США була висунута російськими новинними агентствами. Водночас висновки спецслужб США говорять, що Росія брала участь у кібератаці і публікації документів через WikiLeaks.

Під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася в липні 2019 року, Дональд Трамп послався на теорію про те, що Україна втручалась у вибори, і попросив Зеленського розслідувати це нібито втручання.

Як писав «Детектор медіа», 30 жовтня 2017 року ФБР звинуватила колишнього голову виборчого штабу президента Дональда Трампа Пола Манафорта, який багато років працював в Україні на виборчих кампаніях Віктора Януковича та Партії регіонів, за 12 епізодами, включно зі змовою проти влади США.

У звинуваченні окремо вказано, що з 2006 до 2015 року Пол Манафорт як консультант та лобіст працював незареєстрованим представником Партії регіонів, Віктора Януковича та «Опозиційного блоку». Зазначено, що так він заробив десятки мільйонів доларів, з яких не сплатив податків у США.

На початку грудня 2017 стало відомо, що газета Kyiv Post опублікує статтю про Манафорта, яку в США вважають порушенням умов звільнення його під заставу. Того ж місяця суд заборонив Манафорту спілкуватися з журналістами.

Згодом журналіст The Atlantic Франк Фоера зробив розслідування, під час якого з’ясувалося, що колишній керівник кампанії Трампа, політтехнолог та екс-радник Януковича Пол Манафорт мав у кожному міністерстві в Україні своїх людей.

У червні 2018 року суд у США взяв під варту Манафорта. Суддя зазначив, що той «зловживає» довірою, наданою йому півроку тому.

Слідча група Роберта Мюллера представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і «Опозиційним блоком».

У серпні 2018 року журі присяжних визнало Манафорта винним за 8 із 18 пунктів обвинувачення, включно з податковими махінаціями, порушенням банківського законодавства і приховуванням рахунків в іноземних банках.

7 березня 2019 суд у штаті Вірджинія засудив Манафорта до майже 4 років ув'язнення за банківське та податкове шахрайство та ін. Тоді суддя наголосив, що дана справа та вирок жодним чином не стосувались жодної змови Манафорта із урядом Росії.

13 березня суд у Вашингтоні оголосив Манафорту вирок у 73 місяці ув'язнення за лобізм в інтересах клієнтів з України, але 30 місяців з цього терміну він відбуватиме одночасно з терміном відповідно до попереднього вироку суду Вірджинії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY