detector.media
01.11.2019 15:27
Портнов оприлюднив персональні дані члена знімальної групи «Схем»
Портнов оприлюднив персональні дані члена знімальної групи «Схем»
Редакція вважає, що це пов’язано із підготовкою розслідування щодо впливу та зав’язків колишнього посадовця з новою українською владою.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У своєму Telegram Андрій Портнов, колишній заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича, виклав персональні дані водія знімальної групи, яка займається дослідженням його діяльності, а саме: повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто.

 

Редакція «Схем» розцінює публікацію Андрієм Портновим персональних даних водія програми як прямий тиск на команду журналістів: «Ми вважаємо дослідження впливу Андрія Портнова та його зв’язків з українською владою суспільно важливою інформацією, а його особу – публічною. Тому редакція не планує припиняти роботу над цією темою через тиск шляхом публікації персональних даних членів знімальної групи або через тиск в будь-який інший спосіб».

Юристи сказали, що оприлюднення такої інформації є порушенням низки статей Закону про захист персональних даних та Кримінального кодексу.

«Небезпека для журналістів полягає в тому, що ці персональні дані було отримано з офіційних, але не відкритих джерел – від утримувача персональних даних. Наприклад, дані паспорта. Це загрожує безпеці усієї редакції. З огляду на те, що влада всіляко намагається знецінити роботу журналістів, це може бути сигналом до неправомірних дій відносно працівників редакції. Більше того, така поведінка Портнова дає сигнал і джерелам, оскільки сприймається як можлива атака на журналістів», – пояснила юристка ІРРП Людмила Панкратова

За словами адвокатки Віри Крат, щодо оприлюднення таких даних також вбачаються ознаки порушення статті 171 (вплив на журналістів з метою перешкоджання виконання професійних обов’язків) і статті 182 ККУ (незаконне збирання і розповсюдження персональних даних).

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту «Радіо Свобода» і каналу «UA:Перший»). Зокрема, слідчі отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці. Журналісти стверджують, що рішення ухвалене в рамках провадження щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.

Редакція програми «Схеми» вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало ДБР. «Схеми» додали, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, вочевидь, не має стосунку до суті кримінальної справи та несе ризики розкриття журналістських джерел.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY