detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
25.10.2019 17:13
Україна не давала російським ЗМІ інформації про погодження формули Штайнмаєра – представник ОПУ
Україна не давала російським ЗМІ інформації про погодження формули Штайнмаєра – представник ОПУ
Українська делегація на переговорах у Мінську та Офіс президента України не надавали ніяким ЗМІ інформації про погодження формули Штайнмаєра, дотримуючись прийнятих у Мінську домовленостей.

Про це повідомив представник комунікаційної команди Офісу президента України Максим Кречетов, відповідаючи на закид, що українські медіа дізналися про погодження формули та побачили її текст у російських медіа.

«Чому російські ЗМІ першими повідомили про формулу Штайнмаєра? Тому що російські ЗМІ беруть участь в інформаційній війні. У Мінську прийнято певні домовленості – не надавати жодної інформації, поки не відбудеться брифінг Сайдіка (Мартін Сайдік – спецпредставник голови ОБСЄ у складі тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на сході України. – ДМ). Росія порушила ці домовленості, надавши в ЗМІ інформацію. Їм висловили попередження, але ж їм усе одно. Ми дотримуємося цих домовленостей», – розповів Максим Кречетов.

Нагадаємо, 1 жовтня з’явилась інформація про те, що Україна погодила так звану «формулу Штайнмаєра», яка передбачає проведення виборів на окупованих територіях Донбасу та надання особливого статусу регіону. Про це стало відомо з російських ЗМІ.

Після цього Володимир Зеленський скликав екстрений брифінг, де запевнив, що «виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути», що «не буде перейдено жодної червоної лінії» і що «не буде ніколи ніякої капітуляції». Брифінг тривав близько 10 хвилин і вичерпних відповідей на запитання щодо врегулювання ситуації на Донбасі журналісти не отримали.

Одразу після брифінгу в Києві та інших містах на акцію проти капітуляції почали виходити люди, сприймаючи заяву Зеленського як здачу національних інтересів. У той же час представники ОРДЛО, російські політики та російські ЗМІ досить схвально поставилися до погодження формули Штайнмаєра.

Прикметно, що першими документи з підписами всіх сторін про узгодження формули Штайнмаєра оприлюднили не українські офіційні джерела, а російські медіа. Погоджений текст домовленостей опублікувало видання «Коммерсант».

Пізніше Олександр Данилюк, який звільнився з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України, розкритикував те, яку комунікацію вела українська влада із суспільством щодо погодженням формули Штайнмаєра в Мінську.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк вважає, що формула Штайнмаєра стала медійним продуктом, хоча насправді є алгоритмом дій.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY