detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
25.10.2019 15:54
Драфт аудіовізуального законопроєкту хочуть представити в листопаді, гуманітарної стратегії – до кінця року
Драфт аудіовізуального законопроєкту хочуть представити в листопаді, гуманітарної стратегії – до кінця року
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики планує в середині листопада винести на публічне обговорення свою версію законопроєкту про аудіовізуальні медіасервіси, а Офіс з розробки гуманітарної стратегії планує представити драфт гуманітарної стратегії до кінця року.

Про це повідомили 25 жовтня на конференції National Media Talk народний депутат від «Слуги народу», член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв і директор зі стратегії та розвитку «Медіа Групи Україна» Федір Гречанінов, який координує розробку медійного напряму гуманітарної стратегії в Офісі з розробки гуманітарної політики України.

Вони зауважили, що розробка законопроєкту і гуманітарної стратегії – це окремі паралельні процеси, але в межах діалогу парламентського комітету, Міністерства культури, молоді та спорту, індустрії, Офісу з розробки гуманітарної політики (діє на громадських засадах) та Офісу президента України.

За словами Микити Потураєва, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики хоче зробити законопроєкт про аудіовізуальні медіасервіси максимально кодифікованим – тобто своєрідним медійним кодексом. Над цим документом наразі працює робоча група. «Робочу групу створено за підсумками тих круглих столів, які відбувалися з літа. До неї увійшли медіаюристи, представники медіагруп, міністерства, комітету», – розповів пан Потураєв.

«Сподіваюся, що в середині листопада ми зможемо винести на публічне обговорення перший драфт законопроекту. Якщо законодавець, виконавча влада, індустрія та суспільство дійдуть консенсусу, то в грудні ми пройдемо перше читання законопроекту, щоб у новому році пройти друге читання та отримати новий закон», – спрогнозував представник «Слуги народу».

Федір Гречанінов додав, що настав час нарешті ухвалити цей закон, а через рік-два, можливо, за потреби його змінити, уточнити. Микита Потураєв погодився: «До закону не треба ставитися, як до чогось на віки. Він має описувати життя».

Щодо гуманітарної стратегії пан Гречанінов сказав: «У нас була амбіція до кінця жовтня представити перший драфт. Але вже очевидно, що ми не встигаємо». Офіс намагатиметься представити документ до кінця року.

За словами пана Гречанінова, гуманітарна стратегія – це набір головних ідей, а не конкретний план дій. Координатор медійного напрямку гуманітарної стратегії розраховує залучити до її реалізації якомога ширше коло учасників і гравців ринку. «Ідеї мають постійно актуалізуватися, залежно від зміни контексту. Процес залучення до цих ідей не зупинятиметься ніколи», – сказав він.

Нагадаємо, ГО «Детектор медіа» та ГО «Іститут масової інформації» підготували свої пропозиції до майбутнього законопроекту про аудіовізуальні медіасервіси.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY