detector.media
Дмитро Лиховій
21.10.2019 13:01
Жарти «Кварталу» – тонкий лід для Зеленського

Тут частина коментаторів, у тому числі й прем'єр Гончарук на брифінгу, намагаються звести номер «95-го кварталу» до того, що: а) є різне розуміння гумору й сатири, б) на Заході ще й не над таким регочуть, в) не діло в демократичних країнах вказувати гумористичним студіям, над чим їм не можна сміятися.

Подивіться, що витворяють «Шарлі Ебдо», Сара Сильверман та ін. Ну згоріла хата Гонтаревої, ну посміялися, при чому тут держава?

З одного боку, так. Але ні.

Бо є багато обставин, які роблять «згорілу хату» справді скандалом, і він повинен мати наслідки.

- Лише в одній країні світу президентом держави є власник і фактичний керівник провідної гумористичної студії, що має прайм-тайм на провідному каналі і продовжує формувати смаки й політичні симпатії виборців. І, яки ми знаємо зі щирих інтерв'ю акторів «Кварталу», Зеленський залишається у виробничому чаті і продовжує затверджувати їхні жарти. Хай не всі, але якоюсь мірою.

Тому політичні жарти і кпини «Кварталу» - це тонкий лід, по якому ходить і сам Зеленський. Це як Порошенко/Гладковський/»Кузня на Рибальському».

Зеленський мав би вибачитися за Верьовку і де-факто вийти з «Кварталу».

- Мало того, зі слів керівника хору Верьовки, із пропозицією дати дівчат для скандального номеру з висміюванням спаленої хати Гонтаревої до них звернувся народний депутат від партії «Слуга народу» Юрій Корявченков «Юзік». Як видно, він не лише є смотрящим за дисципліною депутатів у фракції «СН» у сесійній залі парламенту, а й продовжує працювати на комерційне підприємство «Студія «Квартал 95».

Очевидний конфлікт інтересів і причетність «Слуги народу».

- Хор Верьовки - це не якась там самодіяльність і шарашкина контора. Це Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки, заснований рішенням уряду і фінансований із державного бюджету. За статус «національний» співаки отримують доплату. Честь постійно виконувати Державний Гімн у Верховній Раді теж чого варта.
Але керівник хору погодився дати людей для номеру «95-го кварталу», хоча з самого початку розумів, що номер скандальний.

Тут або хрестик, або труси. Або «національний» і державне фінансування, або комерційно-політичні подпєвки у «Кварталу», це ж очевидно.

У нормальній демократичній країні хор Верьовки після такого зальоту більше не мав би запрошуватися до Верховної Ради на виконання Гімну.

- Роль Коломойського, власника каналу «1+1», який продовжує тримати «Квартал», його вплив і заодно рейтинг президента Зеленського. Товариш олігарх зі своїми претензіями на повернення «Приватбанку» чи мільярдів звідти остаточно поплутав береги. Натомість нова влада, замість обіцяного урівняння всіх олігархів і примушення їх грати за правилами, виділяє Коломойського як «рівнішого» серед інших. Коломойському вдається пробивати чимало вигідних йому кадрових рішень при Зеленському, відставляти щойно призначених голів ОДА тощо.

У випадку з Гонтаревою ідеться не про самозаймання хати і явно ж не про випадкові ДТП в Лондоні та згоряння авто невістки в Києві. Все це сталося після погроз з боку Коломойського і його людей. І зараз він та його люди говорить «браво» виступу «Кварталу».

Ці злочини не розслідувані, найкращий у світі міністр внутрішніх справ Аваков і тут демонструє нульову спроможність, коли йдеться про «політичні» розслідування, в яких можна легко вийти на своїх. А влада, замість того щоб сприяти розслідуванням, толерує висміювання підпалу придворним «95-м кварталом». «Гори-гори ясно», «запальний фолк» і все таке. Межує з підбурюванням до злочину.

Це дно не лише моральне. За це мала б наставати як мінімум політична відповідальність.

Ось чому кейс «хору Верьовки» - це не лише про розуміння гумору і сміливість жартувати над чимось. Це один із проявів тієї збоченої політики, яку ми отримали, обравши президентом не просто коміка, а коміка з тоталітарними замашками.

Сьогодні вони прийшли за Гонтаревою. Лукашенко як «останній диктатор Європи» в 90-х роках теж починався із перших непокараних злочинів проти опозиції.

Джерело: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY