detector.media
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
21.10.2019 11:44
Медіачек: висновок щодо матеріалу сайту «МедіаНяня»
Медіачек: висновок щодо матеріалу сайту «МедіаНяня»

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 24 щодо скарги на матеріал сайту «МедіаНяня» під назвою «Ведущая программы Орел и решка вышла замуж за известного рэпера» від 5 вересня 2019 року 

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 6 вересня 2019 року до ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина щодо порушення стандарту повноти і замовчування інформації в цьому матеріалі. Скарга мотивована тим, що інтернет-видання нібито замовчує інформацію про російське громадянство ведучої та її обранця, а також факт заборони Службою безпеки України в̕̕їзду на територію України їм обом за відвідування ними Криму.

2. Матеріал  опублікований 5 вересня 2019 року, автором зазначена «Медіаняня».

3. Зважаючи на невеликий обсяг, наводимо його повністю мовою оригіналу:

«Радостной новостью о пополнении в семье Талы Калатай я сегодняшний день начала, закончу тоже радостной – о новой ячейке общества. Как стало известно, ведущая «Орла и решки» Анастасия Евлеева вышла замуж. Избранником известной блогерши стал 25-летний рэпер Элджей.

Отмечается, что соответствующая информация размещена в Едином государственном реестре юридических лиц - там указано, что Ивлеева, зарегистрированная как индивидуальный предприниматель, поменяла фамилию. Запись была внесена 3 сентября.

Факт свадьбы подтвердила и сама Ивлеева в соцсетях. Фото Элджея она подписала лаконично: «Муж».

Пара уже отправилась в медовый месяц на Сицилию и путешествует на арендованной яхте по побережью Средиземного моря.

Ну, как говорится, совет да любовь.»

ІІ. Стандарти журналістської етики та норми законодавства, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста:

2. Цивільний кодекс України (435-IV):

ІІІ. Оцінка розглядуваної ситуації

1. Зважаючи на триваючий стан російсько-українського конфлікту, тема громадян Росії як ведучих на українському телебаченні є особливо чутливою.

2. Разом з тим, висвітлення будь-якої події в медіа передбачає точну передачу фактів, а недотримання цього обов̕̕язку може спричинити як банальну плутанину, так і неотримання аудиторією важливої інформації.

3. Замовчування онлайн-виданням російського громадянства телеведучої. У розглядуваному матеріалі справді не згадується про російське громадянство Анастасії Івлєєвої. Але матеріал в тексті містить декілька гіперпосилань, в тому числі друге з них – під фразою «ведущая “Орла и решки” Анастасия Евлеева» — веде до матеріалу «В новом сезоне ведущими шоу “Орел и решка” станут Настя Ивлеева и Андрей Бедняков». Він завершується реченням: «Надеюсь, статус, которым Ивлееву наградили украинские пограничники в прошлом году, этому не помешает», яке містить ще одне гіперпосилання, що виводить на матеріал «Ведущей программы “Орел и решка” запретили въезд в Украину на три года».  У другому абзаці цього матеріалу сказано, що Івлєєва є громадянкою Росії.

Виходячи з цього, ініціатива не може підтвердити замовчування інтернет-виданням «МедіаНяня» факту громадянства ведучої програми «Орел и решка».

4. Точність подання інформації. Ініціатива звертає увагу, що в матеріалі допущені явні помилки/неточності в прізвищі та найменуванні.

Телеведуча фігурує в матеріалів то як «Евлеева», то як «Ивлеева» (коректним є другий варіант). Очевидно, що журналіст міг допустити технічну помилку, але вона мала бути виправлена в процесі редагування. Цивільний кодекс охоплює поняттям «ім̕̕я» зокрема й прізвище (що за аналогією мало б стосуватися й іноземних громадян) та передбачає виправлення спотвореного в ЗМІ імені. Тобто законодавство ставить чітку вимогу щодо точності вказування імен у журналістських матеріалах.

При вказуванні «Единого государственного реестра юридических лиц» як джерела інформації про Івлєєву не зазначено, що ідеться про державний реєстр Росії (адже в Україні функціонує власний Єдиний держреєстр юридичних осіб, ФОПів та ГО). Ці упущення можуть перешкоджати аудиторії як елементарно зрозуміти суть викладеної інформації, так і перевірити її (через неточність даних щодо кого саме перевіряти чи в якому саме джерелі). У цьому матеріалі зазначено, що джерелом для нього виступило видання «Lenta.ru», тобто російське онлайн-видання. Журналісти повинні мати на увазі, що однаково подана інформація на зарубіжному ресурсі й на вітчизняному може бути по-різному сприйнята їхніми аудиторіями. Зокрема через те, що подібні терміни в різних країнах можуть позначати не одне й те саме. Виходячи з цього, потрібно зважати на необхідність можливої адаптації подачі новини при її републікації іноземного ресурсу.

5. Ініціатива також звертає увагу на те, що матеріали слід редагувати перед публікацією.

Отже, редакція Інтернет-видання «МедіаНяня» в своєму матеріалі «Ведущая программы «Орел и решка» вышла замуж за известного рэпера» від 5 вересня 2019 року не допустила замовчування інформації про російське громадянство Анастасії Івлєєвої, але порушила стандарт точності подання інформації та повинна виконати вимоги ч. 3 ст. 294 Цивільного кодексу.

18 жовтня 2019 року

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY