detector.media
13.10.2019 17:11
Європарламент закликає створити ефективну стратегію протидії російській дезінформації
Європарламент закликає створити ефективну стратегію протидії російській дезінформації
Євродепутати вважають за необхідне створити міжнародні правові рамки для надійного протистояння гібридним загрозам, включаючи кібератаки і дезінформацію.

Відповідну резолюцію Європарламент ухвалив 10 жовтня, пише DW.

У документі депутати звернули увагу на «надзвичайно небезпечну природу російської пропаганди» і закликали Єврокомісію розробити «ефективну стратегію оперативного і надійного протидії російської дезінформації». 

За резолюцію проголосували 469 євродепутатів, проти були 143, утрималися 47 парламентаріїв.

У Європарламенті стурбовані спробами вплинути на хід і результат виборів в країнах ЄС та сусідніх державах. Балканські країни, а також учасниці програми «Східне партнерство», зокрема, Грузія і Україна, як відзначається в резолюції, також стають об'єктами підриву «нормативних засад, принципів європейської демократії і суверенітету».

Таким країнам, вважає Європарламент, ЄС повинен надати конкретну допомогу: наприклад, підтримати незалежні засоби масової інформації.

У прийнятій резолюції Росію в черговий раз назвали «основним джерелом» дезінформації в Європі, але додали, що «підривне втручання» в суспільно-політичне життя країн ЄС здійснюють не тільки російські державні і недержавні організації. Так, у спробах послабити ЄС євродепутати також звинуватили Китай, Іран і Північну Корею.

На думку євродепутата Паскаля Дюрана з фракції «Оновити Європу», гроші, які виділяє ЄС на боротьбу з дезінформацією, мізерні в порівнянні з сумами, які витрачають інші країни на підривну діяльність в ЄС. Так, за його оцінками, одна тільки Росія виділила близько мільярда євро на пропагандистські кампанії у Франції та Італії. При цьому створена в ЄС робоча група зі стратегічних комунікацій (StratCom) для протидії пропаганді має бюджет всього в три мільйони євро на рік.

Раніше в Єврокомісії заявили, що планують краще захищати журналістів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY