detector.media
11.10.2019 19:20
У Києві проведуть марш на захист Віталія Марківа, засудженого за нібито вбивство журналіста
У Києві проведуть марш на захист Віталія Марківа, засудженого за нібито вбивство журналіста
Марш на захист українського військового Віталія Марківа, якого в Італії засудили до 24 років ув'язнення за нібито причетність до вбивства італійського фотокореспондента на Донбасі, розпочнеться 14 жовтня об 11:00 на Михайлівській площі у Києві.

Марш влаштовує громадська ініціатива Free Markiv, як вказано на сторінці заходу у Facebook.

«На День Захисника України ми вийдемо, щоб запитати у Міністерства закордонних справ України стан "справи Марківа" та вимагати активізації процесу його звільнення, після чого пройдемо колоною до Посольства Італії в Києві з вимогою справедливого суду для Віталія», - йдеться в описі події.

Марш є неполітичним, учасників просять використовувати лише національну символіку.

«Віталій Марків захищав усіх українців на російсько-українській війні, тепер – наша черга. Вся "справа Марківа" побудована на російському наративі подій в Україні: "націоналісти, які прийшли до влади внаслідок перевороту", "безжалісні карателі з добровольчих батальйонів, що вбивають цивільних", "повстанці Донбасу, які шанують журналістів" і т.п. Жодне твердження, яке звучить в офіційному обвинуваченні італійської прокуратури, не має доказового підтвердження. Італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі опинився на території України незаконно, перетнувши неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону. Загинув Рокеллі у травні 2014 року під час бойових дій поблизу Слов'янська. А Марків не міг бути причетним до вбивства італійця, оскільки його позиція мала інший сектор спостереження», - вважають організатори акції.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав від 6 липня 2018 року. 18 січня 2019 Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера. 15 березня 2019 у суді міста Павії відбувся перехресний допит підсудного.

17 травня 2019 голова МВС Арсен Аваков заявив, що до суду над Марківим в якості доказу надіслали фейкового листа. Прокурор просив для Марківа 17 років в`язниці.

12 липня 2019-го суд Італії визнав українського військового Віталія Марківа  винним у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна
ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи Марківа.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY