detector.media
10.10.2019 13:23
Мендель штовхнула Андрушка через виснаженість, хоча й не мала права – Зеленський
Мендель штовхнула Андрушка через виснаженість, хоча й не мала права – Зеленський
Президент України Володимир Зеленський сказав, що захищає свою речницю Юлію Мендель в інциденті з українськими журналістами.

Про це він заявив під час пресмарафону, що триває на Kyiv Food Market, у відповідь на запитання одного з журналістів. 

Він зазначив, що Юлія Мендель зробила помилку як будь-яка жива людина, водночас нагадав, що журналіст проєкту «Схеми» Сергій Андрушко раніше часто потрапляв у подібні ситуації, бо поводить себе некоректно. 

«Пана Андрушка я бачив багато разів, і мені здається, що він поводить себе не зовсім коректно, так не має вести себе чоловік. Я внутрішньо пробачав його поведінку щодо мене, але він нападає, стрибає. Юля як прессекретарка не мала права так реагувати (штовхати його – ДМ), але вона була емоційно виснажена. Вона – теж людина, не зло, а прессекретар, теж вийшла з журналістської професії», – сказав він.

Президент також додав, що захищає свою речницю, бо «всі ми живі люди і можемо помилятися», хоча інколи в нього виникає до Юлії Мендель «багато питань». 

«Я їй повинен сказати, що так робити не можна, і якщо вона ще раз так вчинить, ми розійдемося? Так. Але зараз я її захищаю. У нас є багато питань, але всі ми живі люди», – сказав Зеленський.

Президент також мимохідь назвав Мендель «дєвочкой». 

Нагадаємо, наприкінці вересня Юлія Мендель штовхнула журналіста «Схем» Сергія Андрушка, намагаючись «захистити» президента Володимира Зеленського та голову ОП Андрія Богдана від незручних запитань.

Наступного дня речниця пояснила, що «зупиняла» журналіста, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави. Але, вочевидь, вона робила це занадто наполегливо.

Про перешкоджання журналістській діяльності з боку речниці президента України заявили ще троє журналістів: Крістофер Міллер з «Радіо Свобода», Наталія Шимків з видання «Лівий берег» та Данило Яневський, який заявив, що написав на пані Мендель заяву до поліції.

Вибачитися за некоректну поведінку з боку Офісу президента та Мендель закликала Національна спілка журналістів. Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» висловила вимогу звільнення речниці за непрофесійність. Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав Зеленського публічно відреагувати на «загрозливе» перешкоджання роботі журналістів.

Єдиною реакцією на заклики медійників був жарт президента. Через декілька днів після скандалу, розпочинаючи брифінг, Зеленський звернувся до Мендель: «Юля, ви сьогодні нікого не штовхали?».

5 жовтня речниця президента Юлія Мендель у коментарі журналісту Максиму Опанасенку сказала, что Сергій Андрушко не натякав їй, що ображається, і закликала «говорити не тільки про свободу слова, а й про стандарти журналістики», налагоджувати діалог. Андрушко на це повідомив, що готовий до діалогу, але з новим речником президента.

Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації.

«Детектор медіа» проводить текстову онлайнтрансляцію пресмарафону президента з кометарями медійників. Читайте тут

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY