detector.media
09.10.2019 16:01
Українські режисери запропонували свій порядок фінансування переможців 11-го пітчингу Держкіно
Українські режисери запропонували свій порядок фінансування переможців 11-го пітчингу Держкіно
Гільдія режисерів України надіслала звернення Раді з державної підтримки кінематографії з проханням підтримати в першу чергу тих переможців 11-го пітчингу Держкіно, які плануть початок виробництва в 2019 році, фільми-дебюта та копродукційні проєктів, в яких режисерами виступають українці.

Копію цього звернення отримав «Детектор медіа».

Автори пропонують підтримувати, в першу чергу, саме українських режисерів, а копродукційним проектам, в яких режисерами заявлені іноземці, надавати підтримку в другу чергу.

Вони просять раду при прийнятті рішення щодо надання державної підтримки проектам враховувати такі пропозиції:

  1. Надати фінансову підтримку, в першу чергу, дебютним як короткометражним, так і повнометражним фільмам, які подолали бар’єр 35 балів;
  2. Надати підтримку копродукційним проектам за участі українського режисера/режисерки;
  3. Надати перевагу проектам всіх категорій, які, згідно КПП, запускаються в 2019 році.

«В Україні нині діє продюсерська модель кіно, за якої державні кошти надаються саме продюсерам, навіть якщо кіно є авторським. При цьому, головні здобутки українського кіно пов’язані з іменами режисерів. Саме доробок українських авторів підтверджує присутність України на культурній мапі світу. У світовому контексті національність фільму, передусім, визначається за громадянством режисера/режисерки», – йдеться у заяві. 

Під зверненням підписалися українські режисери: Вікторія Трофіменко, Ірина Цілик, Марина Ер-Горбач, Валерія Сочивець, Олесь Санін, Поліна Кельм, Юлія Гонтарук, Олеся Моргунець-Ісаєнко, Олена Голосій, Марія Пономарьова, Надія Коваль, Олексій Уманський, Марина Артеменко, Христина Сиволап, Оксана Артеменко, Тарас Дронь, Мирослава Хорошун, Максим Наконечний, Володимир Бакум, Корній Грицюк, Дмитро Сухолиткий-Собчук, Павло Остріков, Єлизавета Сміт, Аліна Горлова, Маркіян Мирошниченко, Жанна Максименко-Довгич, Семен Мозговий, Марина Степанська, Анна Смолій.

Як писав «Детектор медіа», вчора, 8 жовтня, аналогічне звернення оприлюднила Асоціація кінопродюсерів України, яка просить Раду з державної підтримки кінематографії надати перевагу тим переможцям 11-го пітчингу Держкіно, які плануть початок виробництва в 2019 році, та тим, які мають домовленості про копродукцію.

Нагадаємо, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський 12 вересня цього року заявив про намір переглянути результати 11-го пітчингу через перевищення бюджету (Рада з державної підтримки кінематографії затвердила переможців на суму державного фінансування 1,6 млрд грн при закладеному бюджеті в 500 млн грн). Пізніше він зазначив, що не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, але рекомендує Раді з держпідтримки кінематографії переглянути результати та планує ввести рейтинг режисерів і продюсерів, які претендуватимуть на державну фінансову підтримку надалі.

1 жовтня Рада з державної підтримки кінематографії провела засідання, на якому вирішила звернутися до Міністерства фінансів із проханням дослідити, чи вийшли члени ради за рамки своїх повноважень. Наступного дня Бородянський запропонував Раді піти у відставку через неспроможність вирішити ситуацію самостійно. 

Як писав «Детектор медіа», одинадцятий пітчинг, у якому взяли участь ігрові фільми, пройшов у кінці липня цього року. Не зважаючи на заяви Бородянського про перевищення бюджету, Держкіно в кінці вересня провело дванадцятий пітчинг, де змагалися документальні та анімаційні стрічки. Тринадцятий пітчинг, серіальний, відомство збиралося провести в жовтні-листопаді цього року. 

2 жовтня Кабмін звільнив виконувача обов'язків голови Держкіно Сергія Неретіна та заступника голови Держкіно Сергія Недзельського.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY