detector.media
07.10.2019 18:27
Журналіст Яневський повідомив, що написав на речницю президента Мендель заяву до поліції
Журналіст Яневський повідомив, що написав на речницю президента Мендель заяву до поліції
Данило Яневський оприлюднив текст начебто заяви до Солом’янського управління поліції. Він поскаржився правоохоронцям на те, що речниця президента України Юлія Мендель перешкоджає роботі журналістів.

Відповідний допис журналіст оприлюднив у Facebook. У тексті він переповідає інцидент між Юлією Мендель та журналістом Сергієм Андрушком, якому речниця завадила поставити питання голові держави чи його оточенню.

«З відкритих джерел (мережа Інтернет) мені стало відомо про вчинення злочину службовою особою - Прессекретарем Президента України громадянкою Мендель Юлією Володимирівною. 5 вересня 2019 року, близько 10 години ранку до будівлі Вищого антикорупційного суду прибув Президент України Володимир Олександрович Зеленський зі своїм оточенням, серед яких перебувала і Прессекретар України Мендель Ю.В.

Біля входу до приміщення, Президента України чекали представники ЗМІ, серед яких був журналіст програми "Схеми" "Радіо "Свобода" та Першого Суспільного телеканалу Андрушко Сергій Степанович. Як вбачається з відеоматеріалів, Прессекретар Президента Мендель Ю.В у грубій формі відштовхнула журналіста під час задання ним запитання Президенту», - йдеться в повідомленні Яневського.

На думку журналіста, прессекретарка вчинила дії, «що не мають нічого спільного з організацією висвітлення діяльності Президента України та забезпечення його зв'язків із засобами масової інформації та створенню для журналістів сприятливих умов для роботи».

«Більше того, дії Прессекретаря Президента є протиправними з точки зору кримінального законодавства, оскільки застосувавши фізичний вплив на журналіста Прессекретарем допущено умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності, відповідальність за які передбачено ст. 171 КК України. Здійснивши напад на журналіста, службова особа Мендель Ю.В. з перевищенням повноважень, умисно порушила право журналіста на вільне збирання інформації, унеможливила його доступ до інформації, здійснила вплив у фізичній формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків», - додав Данило Яневський.

Також він нагадав, що це був не поодинокий випадок перешкоджання журналісту з боку прессекретарки президента. Як відомо, про перешкоджання з її боку заявили ще двоє журналістів: Крістофер Міллер з «Радіо Свобода» Крістофер Міллер та Наталія Шимків з видання «Лівий берег».

Яневський просить поліцію внести його заяву до ЄРДР за ч.2, ч.3 ст. 171 ККУ та почати досудове розслідування. Відповідну заяву він надіслав правоохоронцям 7 жовтня поштою., у соцмережі Яневський опублікував знімок оплати послуг «Укрпошти».

«Українська правда» пише з посиланням на пресслужбу столичної поліції, що заяву Яневського правоохоронці поки що не отримали.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Юлія Мендель відзначилася тим, що штовхалася з журналістом «Схем» Сергієм Андрушком, намагаючись «захистити»  президента Зеленського та голову ОП Андрія Богдана від незручних запитань.

Наступного дня речниця пояснила, що «зупиняла» журналіста, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави. Але, вочевидь, вона робила це занадто наполегливо. 

Про перешкоджання журналістській діяльності з боку речниці президента України заявили ще двоє журналістів: Крістофер Міллер з «Радіо Свобода» Крістофер Міллер та Наталія Шимків з видання «Лівий берег».

Вибачитися за некоректну поведінку з боку Офісу президента та Мендель закликала Національна спілка журналістів. Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» вимагає звільнення речниці за непрофесійність. 

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав Зеленського публічно відреагувати на «загрозливе» перешкоджання роботі журналістів.

Єдиною реакцією на заклики медійників був жарт президента. Через декілька днів після скандалу, розпочинаючи брифінг, Зеленський звернувся до Мендель: «Юля, ви сьогодні нікого не штовхали?».

3 жовтня головний редактор YouTube-проєкту «Ісландія», колишній шефредактор новин «РБК-Україна» Сергій Грішин розповів у соцмережі, що ходив до Офісу президента України, аби подарувати Зеленському повідок та намордник. Вони, за словами медійника, необхідні президенту для роботи з його речницею Юлією Мендель.

5 жовтня речниця президента Юлія Мендель у коментарі журналісту Максиму Опанасенку сказала, что Сергій Андрушко не натякав їй, що ображається, і закликала «говорити не тільки про свободу слова, а й про стандарти журналістики», налагоджувати діалог. Андрушко на це повідомив, що готовий до діалогу, але з новим речником президента.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY