detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
07.10.2019 14:26
Пузо війни. Огляд токшоу 30 вересня — 4 жовтня 2019 року
Пузо війни. Огляд токшоу 30 вересня — 4 жовтня 2019 року
«Кібергігієна» Федорова, чому «винен тільки Путін» і як Гордон «втратив віру в людство».

На тижні погляди авторів, як і гостей популярних токшоу, були прикуті до формули Штайнмаєра, втілювати яку в життя взялася українська влада. Відмінність була лише в позиціях політсил, які не могли переконати, криється в документі зрада чи перемога.

30 вересня. «Свобода слова», ICTV

Випуск знову вийшов суто кабмінівським: до студії прийшли гість минулого етеру — міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, а також прем’єр Олексій Гончарук, віцепрем’єр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністерки фінансів — Оксана Маркарова та освіти і науки — Ганна Новосад, очільник міненергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. До розмови долучилися заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко, головна експертка з питань освіти й науки Реанімаційного пакету реформ Наталія Шульга, директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, очільник Центру політичного аналізу Володимир Головко та директор консалтингової компанії «ExPro Україна» Геннадій Кобаль. Разом 7 чоловіків та 4 жінки.

Говорили про плани уряду щодо розвитку української економіки. Олексій Гончарук, зокрема, сказав про необхідність інфраструктурних змін. Адже, за його словами, тільки «Укрзалізниця» «виснажена на 90 %». Прожитковий мінімум (який, станом на 1 липня 2019 року, становить 1936 грн на особу. — Авт.), на думку Гончарука, потрібно збільшити вдвічі. Щоправда, за рахунок яких ресурсів, він не сказав. Основні ж засади розвитку вітчизняної економіки, вважає прем’єр — це «побороти корупцію, звільнити неефективний менеджмент… а не збільшувати податки».

Згадали під час етеру і проблему нелегального видобутку бурштину. За словами очільника Міненергетики Олексія Оржеля, легальним видобувачам планують «дати економічні стимули», пов’язані зі зменшенням оподаткування.

Чому немає стратегії з розвитку промисловості? — цікавився в очільника уряду керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко.

Наше завдання — не заважати бізнесу працювати, — відповів Олексій Гончарук. Виступаючи, прем’єр також обіцяв, що «члени Кабміну нестимуть персональну відповідальність за кожен напрямок, яким опікуються». Зайшлося у студії ICTV і про нововведення для ФОПів. «Умови для малого бізнесу не змінились, крім запровадження касових апаратів», — розповідала міністерка фінансів Оксана Маркарова (насправді не лише запровадження касових апаратів, а й стимулювання споживачів скаржитися на неотримання чеку або якщо в чеку вказано інше підприємство). Вторив їй і Гончарук, переконуючи глядачів, що «маленьким ФОПам переживати не варто», а бізнес не зазнає невиправданого тиску від податківців.

Анонсував прем’єр і нововведення. Зокрема, 1 листопада в Україні має запрацювати, за визначенням Гончарука, «нова митниця», а згодом повинен з’явитися і «правоохоронний орган, який займатиметься тільки економікою». Наостанок очільник Кабміну сказав, що «потрібно ще пару місяців для перезавантаження влади».

Міністерка освіти й науки Ганна Новосад відповідала на запитання щодо подальшої долі освітніх реформ. Зокрема, розвитку Нової української школи. За словами посадовиці, незабаром реформа глибше зачепить середню та старшу школи.

Віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, отримавши право на репліку, переконував, що всі цифрові реєстри в Україні убезпечені від витоку інформації. А для посадовців різних рівнів планують провести навчання з «кібергігієни».

Наостанок прем’єр-міністр Олексій Гончарук вивів загальну формулу розподілу коштів держбюджету: «30 % на бідність і 70 — на розвиток». Випуск «Свободи слова» на ICTV цього тижня став рекордно коротким (тривав 1 годину 27 хвилин), що не позначилося на змістовому наповненні етеру.

2 жовтня, «Український формат», NewsOne

На передмову проєкту цього разу завітав громадський діяч та завсідник токшоу на каналах Медведчука Дмитро Співак. Якому, як і тиждень тому на етері «Пульсу», довелося говорити про міжнародну політику.

На старті вступної частини Співак привітав ведучого (а ще й генпродюсера NewsOne) Василя Голованова з Днем народження. Від гостя телевізійник удостоївся звання «профессионала до мозга костей». Потому перейшли до топтеми тижня — підписання представником України Леонідом Кучмою так званої «формули Штайнмаєра», що передбачає розведення військ на Донбасі, проведення там місцевих виборів тощо. Тут спікер очікувано почав говорити про мир за будь-яку ціну: «сытая жизнь невозможна, пока в стране война», а президент «начал долгий путь переговоров», адже у сторін конфлікту «другого плана нет».

Навели в ефірі й нарізку з цитат Петра Порошенка, який, мовляв, нині різко критикує рішення нової влади, хоча 2016-го був прихильником імплементації формули. За словами гостя етеру, така позиція 5-го президента України є «верхом политического цинизма». Права на відповідь, зрозуміло, в Порошенка не було, цитат із протилежними меседжами не наводили.

Вочевидь, зважаючи на широкопрофільність «експертної думки» Співака, Голованов поцікавився в того, що відбувається з курсом гривні та ціновою політикою, й отримав відповідь, що в економіці «відбувається щось неправильне».

Згадали й про те, що експрем’єр Яценюк начебто може потрапити до нового складу Кабміну, хоча прессекретарка політика інформацію швидко спростувала. На думку ведучого й гостя, таким чином команда Яценюка вивчала реакцію суспільства, щоби зрозуміти, які політичні кроки має робити колишній прем’єр надалі.

Залишився Співак і на гуртову частину «Українського формату». Компанію йому цього вечора склали генпрокурор України 2002-03, 2005, 2007 років Святослав Піскун, народні депутати Василь Німченко, Ілля Кива, Микола Скорик і Юрій Павленко (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Євген Шевченко («Слуга народу») та Вадим Івченко («Батьківщина»), заступниця головного редактора інтернет-газети «Страна.UA» Світлана Крюкова та журналістка видання Юлія Корзун, очільниця Мін’юсту часів Януковича Олена Лукаш, секретар НСЖУ Валерій Макєєв, міністр транспорту і зв’язку 2005 року Євген Червоненко, народний депутат 8-го скликання, який і нині бореться за мандат, Сергій Рудик, політкоментатори Руслан Бортник і Олександра Решмедилова. Гуртом — 12 чоловіків та 4 жінки.

Тон дискусії, в якій спершу йшлося про обіцяні Зеленським перед виборами «посадки» корупціонерів, завдав народний депутат від «ОПЗЖ» Ілля Кива, на думку якого, «наша страна превратилась в актив фонда Сороса… и скоро может стать колонией». Кива додав, що «в этой стране места для свободы слова нету». У студії в цей час саме йшлося про «тиск» на канали NewsOne та «112 Україна». Дісталося як «заангажованій» Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, так і телеканалам, поміченим у симпатіях до Петра Порошенка.

«Прямий, 5 канал, “Еспресо”… Їм працювати ніхто не заважає», — із сумом констатував ведучий «Українського формату» Василь Голованов. Вторила йому й заступниця головреда «Страна.ua» Світлана Крюкова, за словами якої, названі медіа схильні до пересмикувань та суб’єктивних суджень, проте Нацрада їх не карає.

Народний депутат від «ОПЗЖ» Василь Німченко назвав дії, спрямовані проти каналів Медведчука, «частиною ідеології влади», додавши, що Україна настільки керована зовні, що «Госдеп контролює засідання комітетів Верховної Ради».

Потім розмова змістилася в бік формули Штайнмаєра. Представники та симпатики «ОПЗЖ» обережно хвалили кроки президента та критикували протестувальників, які вийшли на площі українських міст, закликаючи не допустити капітуляції. Німченко, схвалюючи кроки Зеленського, назвав мітингарів «особями». «Без согласования с народом никаких действий не будет», — запевнив присутніх «Слуга народу» Євген Шевченко.

Найбільше ж критикував дії влади народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко. Опонував йому, зокрема, колега з «ОПЗЖ» Ілля Кива, який на правах учасника бойових дій сказав, що «готов идти на компромисс», аби зупинити подальше кровопролиття.

Євген Червоненко виступив у своєму стилі: сказав, що від каденції Порошенка у владі «стали востребованы «кухаркины дети»… как, например, Вятрович или Черновол». Себе ж політик називав «одним из учеников Кучмы», пригадуючи, як він та члени помаранчевої команди «в 2006-м успокоили Донбасс». Традиційно не жалів Червоненко й опонентів, намагаючись зупиняти суперечки словами на кшталт «че ты орешь?» та «ты за кого мазу тянешь?».

Під кінець ефіру представники «ОПЗЖ» посилили критику влади, зокрема уряду, який опозиціонери вважають непрофесійним. Не знижували градус і репліки члена пропрезидентської фракції Шевченка, змушеного відбивати нападки.

– Коли президент нарешті почне давати інтерв’ю не акторам, а журналістам? — допитувалася у «Слуги народу» журналістка інтернет-газети «Страна.UA» Юлія Корзун.

– Когда будет не так сильно загружен, — відповів народний депутат Шевченко.

3 жовтня, «Право на владу», «1+1»

До студії завітали міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, голова комітету ВР із питань зовнішньої політики, народний депутат від партії «Слуга народу» Богдан Яременко, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко (який, за словами ведучої, прийшов «вперше за останні 5 років»), лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, народна депутатка від партії «Європейська солідарність» Софія Федина, колишня експертка України у політичній підгрупі ТКГ в Мінську Ольга Айвазовська, капітан 1-го рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах, головний редактор інтернет-видання «Остров» Сергій Гармаш, його колега з «Цензора.нет» Юрій Бутусов, а відеозв’язком до полілогу долучався німецький журналіст Борис Райтшустер. Разом 7 чоловіків і 3 жінки.

На старті ведуча анонсувала звернення Володимира Зеленського щодо формули Штайнмаєра, яке Офіс президента опублікував надвечір 3 жовтня. На думку Мосейчук, у посланні до народу президент говорив «дуже відверто та проникливо». Звернення показали повністю.

Перш ніж дати слово гостям студії, Наталя Мосейчук попрохала присутніх «уникати собачих боїв» і говорити лаконічно. До центральних мікрофонів у цей час вийшли керівник МЗС Пристайко та народний депутат Яременко.

«Формула Штайнмайєра — це документ 2015 року», — сказав міністр закордонних справ. Додавши, що завдяки перемовинам сторони «планують ще більш масштабний обмін полоненими». А на думку народного депутата від «Слуги народу» Богдана Яременка, «витік» інформації про деталі угоди — це «російська спецоперація».

– Де гарантії того, що росіяни дотримаються тих умов? — цікавилася в посадовців представниця «Євросолідарності» Софія Федина.

Ніяких гарантій немає, — відповів Пристайко.

За словами Яременка, у війні на Донбасі «винен тільки Путін». Проте, на думку депутата, навіть російський лідер не зацікавлений воювати довго, адже відчуває тиск санкцій та втрачає ресурси.

Чи не мають такі питання виноситися на референдум та чи мають українські перемовники план «Б», якщо ОБСЄ не визнає місцеві вибори на окупованих територіях? — запитала в дипломатів колишня експертка України в політичній підгрупі ТКГ у Мінську Ольга Айвазовська.

Якщо наші дії зазнають невдачі, ми повернемося на нинішню точку перемовин, — відповів Вадим Пристайко.

Давайте почекаємо результатів перемовин, — додав Богдан Яременко.

В цей час у студії навели дані соцопитування групи «Рейтинг». 53 % опитаних підтримали проведення виборів на окупованих територіях, а от амністію тамтешнім мешканцям схвалюють тільки 27 % респондентів. Найважчим для опитаних виявилося запитання про підтримку формули: 60 % і досі не розуміють, у чому вона полягає.

Із критикою документа виступила лідерка «Батьківщини». Втім Тимошенко не зрадила свою прихильність до Зеленського, закликавши всіх українців не ділитися на табори, а «об’єднуватися заради миру», хоча й «не забувати про Крим». А колег-депутатів вона закликала «створити другий фронт», щоби законодавчо не допустити нехтування інтересами України. Суперечку Тимошенко з Яременком, що зчинилася кілька хвилин потому, зрештою перервала ведуча, зауваживши, що в етері «Права на владу» «говорити мають всі».

Капітан ВМС США у відставці Гаррі Табах, отримавши слово, зауважив, що «вы (Україна. — Авт.) выигрываете экономический, но проигрываете информационный фронт». Адже програми на кшталт цієї, де говорять українською, не дивляться російськомовні люди по всьому світу. Не додало оптимізму і включення німецького журналіста Бориса Райтшустера: «Не питайте иллюзий, что Германия на вашей стороне». Медійник також назвав Франка-Вальтера Штайнмаєра «другом Медведева».

План дій влади на Донбасі похвалив представник «ОПЗЖ» Юрій Бойко. Він говорив про необхідність компромісу, «наших людей» на окупованих територіях і про те, як важливо ухвалити закон про особливий статус Донбасу.

– Як примирити людей, між якими пролилася ріка крові? — запитувала Бойка Мосейчук.

– Нужно дать людям сигнал, что мы ждем их домой, — відповів народний депутат.

Найбільш критичною до дій влади була соратниця Порошенка Софія Федина. На її переконання, нам потрібна «не формула Штайнмаєра, а формула України». Щоправда, що це за формула й чому п’ятий президент висловлював готовність виконувати Мінські угоди, Федина не пояснила.

4 жовтня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Гостями п’ятого випуску програми були президенти України: 2014–2019 років — Петро Порошенко та 1991–1994 років — Леонід Кравчук, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, народний депутат від фракції «Слуга народу», голова комітету ВР із питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко, лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, народний депутат від «Батьківщини», голова СБУ у 2006–2010 роках Валентин Наливайченко, журналіст Дмитро Гордон. Відеозв’язком до розмови долучався міністр закордонних справ Швеції 2006–2014 років Карл Більдт. Разом 10 чоловіків та жодної жінки.

Темою для дискусії стала імплементація формули Штайнмайєра. За словами ведучого, «Украина соглашается предоставить особый статус восточному Донбассу». Цей дивний географічний термін Шустер вживав упродовж усієї програми.

Перед виступами гостей студії на екран вивели пряму мову мешканки окупованого Донецька. За її словами, місцеві мешканці бояться реінтеграції через «жахалки», що їх ретранслюють російські ЗМІ. Хоча «до войны никто даже не думал против Украины», сказала неназвана спікерка.

До студійного мікрофона першим вийшов п’ятий президент України.

– Минск — это была не капитуляция? — поцікавився в нього Савік Шустер.

– Формулу Штайнмаєра створили у Кремлі, — наче не чув запитання Петро Порошенко. Його промова звелася до самовихваляння, замішаного на критиці чинної влади. Зокрема, мінські угоди експрезидент назвав «мирним планом Порошенка» й божився, що згаданої формули Штайнмаєра у документах, підписаних за його каденції, не було.

Опонувати Порошенку до другого мікрофона вийшов лідер «Нацкорпусу» Андрій Білецький. Він ствердив, що формула Штайнмаєра — похідна від підписаних за Порошенка угод. Постійні заперечення з боку Порошенка змусили Білецького зачитати текст мінських домовленостей. Проте й після цитування 5-й президент наполягав, що ніякої формули в тексті немає.

Білецький нагадав, що «Порошенко вже робив розведення військ у 2015-му — воно не спрацювало», а відведення озброєнь — це «одностороння історія» України. Критично ставиться лідер «Нацкорпусу» й до мінських угод у цілому. Відповідаючи на критику, Порошенко знову хвалив себе, хоч і визнав, що «помилки були». «Не подобається Мінськ — запропонуйте щось інше», — вигукнув він. На словах Порошенка рівень глядацької підтримки незмінно падав до 40–50 %.

«Формула миру — це деокупація та мирне життя», — говорив очевидні речі соратник Юлії Тимошенко Валентин Наливайченко. Він також покритикував владу за відновлення імпорту російської електроенергії, припиненого ще у 2015-му.

Дмитро Гордон спершу нахвалював Порошенка як «блискучого оратора», але потім повідомив, що через невиконані обіцянки експрезидента «втратив віру в людство». Проблему ж Донбасу, на думку Гордона, варто розв’язати радикально: від’єднавшись від окупованих територій парканом і будуючи ефективну економіку, яка дозволить реінтегрувати їх згодом.

Порошенко знов узявся перераховувати свої здобутки. Зокрема два мільярди гривень, які він із власної кишені віддав на армію. «Я ніколи про це не говорив, а кажу тільки зараз», — сказав Порошенко, хоча насправді вже називав цю цифру в інтерв’ю «Українській правді» в серпні.

Вектор розмови змінився, коли до мікрофона вийшов Юрій Бойко. Тези його виступу майже не відрізнялися від тих, що політик озвучив напередодні у проєкті «Право на владу»: «На Донбассе есть патриоты», імплементація формули Штайнмаєра — крок до миру...

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко, ставши до мікрофона, заспокоїв глядачів, що чинна влада перебрала багато варіантів вирішення конфлікту й має «і план А, і план Б».

– Європа нас зрадила. Зеленський на перемовах буде один проти світових лідерів, — сказав йому Гордон. Скепсис телеведучого намагався розвіяти ексміністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, на думку якого, «Європа не втомилася від України», проте нині «м’яч на полі Москви».

Коли до головного мікрофона вийшов Леонід Кравчук, Порошенко вже пішов. Тож отримав услід порцію критики, на яку вже не міг відповісти. На думку Кравчука, Порошенкові «очі затьмарила образа», тож його «биття себе в груди» виглядало непереконливо. Крім того, вважає політик, термін «капітуляція» не варто вживати до нормандських перемовин.

– Що має бути з окупованими територіями: вибори чи паркан? — запитав Гордон.

– Жоден паркан Росію не зупинить, — запевнив перший президент України. Попри те, що «жоден з російських лідерів не дивився на Україну серйозно», перемовини з Росією, вважає Кравчук, потрібно вести, як і довіряти Путіну.

– Як вам заяви лідерів ЛДНР? — запитав ведучий нардепа Богдана Яременка, який останнім вийшов до головного мікрофона.

– Ці люди — витратний матеріал. Проте те, що вони сказали — це слова Путіна, — відповів представник «Слуги народу».

У цьому випуску «Свободи слова Савіка Шустера» ведучий проєкту виглядав куди професійніше, ніж тиждень тому. Він ефективніше модерував дискусію, хоча й не зупиняв самопіар Петра Порошенка.

4 жовтня, «Народ проти», ZIK

До студії токшоу каналу ZIK прийшли телеведучий Максим Назаров, журналіст Сергій Лямець, нардепи: від «Опозиційної платформи — За життя» — Олег Волошин і Микола Скорик, від «Батьківщини» — Вадим Івченко та Олексій Кучеренко, від «Європейської солідарності» — Олег Синютка, відеоблогер та екскандидат від «ЄС» Андрій Карпов (Полтава), екснародні депутатка й депутат Оксана Продан та Василь Горбаль, колишня міністерка юстиції часів Віктора Януковича Олена Лукаш, політкоментатори Тарас Загородній, Валентин Гладких і Михайло Чаплига. Резонери — народний депутат Максим Бужанський («Слуга народу») та Юрій Михальчишин. Загалом 12 чоловіків та 2 жінки.

На початку ефіру, який тепер триває п'ять годин замість колишніх двох із половиною, ведуча Наташа Влащенко заінтригувала глядачів словами про «дещо нове» в нинішньому випуску. Крім того, попри анонс появи у студії народного депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського, вже за кілька хвилин ведуча із сумом повідомила, що члени президентської фракції припинили ходити на канали холдингу «Новини». Резонер і народний депутат від «Слуги народу» Бужанський при цьому слова не брав.

Першою темою обговорення у студії стала формула Штайнмаєра. Пару дуелянтів мали сформувати народні депутати Волошин («ОПЗЖ») та Синютка («ЄС»). Через запізнення останнього висловлюватися по темі дозволили гостям і депутату-медведчуківцю. На думку ексочільниці Мін’юсту часів Януковича Олени Лукаш, «любой мир лучше войны». А українці, мовляв, втомилися від брехні попередньої влади, тож «заслужили знать правду» від команди Зеленського.

Вихваляв дії влади й народний депутат Олег Волошин: «победы в классическом смысле не будет», а «мы либо идем на компромисс, либо воюем». Коли ж соратник Медведчука завів мову про те, що новій владі варто «пересажать радикалов», втрутився резонер Михальчишин. Сварку зупинила ведуча.

Своєрідним «громовідводом» для присутніх у студії став прихильний до Порошенка відеоблогер Андрій Полтава (Карпов). Він нагадав про «формулу не Штайнмаєра, а Путіна», а присутніх у студії соратників Медведчука називав «окупаційною платформою». Така поведінка Карпова, який, за відсутності народного депутата від «ЄС» Синютки, був в абсолютній меншості, викликала гнів ведучої та гостей. Влащенко спершу нагадала гостю про відео 2016 року, на якому Порошенко схвалює імплементацію формули. А побачивши, що Карпов запитання ігнорує, попросила режисерів вимкнути блогеру мікрофон та попередила про видалення із зали. Цього Карпов, очевидно, і прагнув. Адже щойно ведуча закінчила із зауваженнями, демонстративно пішов з етеру, наостанок ще й назвавши присутніх «москалями».

Олена Лукаш мало не зірвалася на крик, назвавши Карпова «типичный порохобот — пузо войны». Згодом колишня соратниця Януковича додала, що, на її погляд, «причина всех проблем — Порошенко». Під гарячу руку втрапив народний депутат від «ЄС» Олег Синютка, який у цей час зайшов до студії. Коли наелектризовані Карповим гості почули від нього стандартні тези про здобутки Порошенка та шкідливість формули Штайнмаєра, вони накинулися на Синютку. Зазвичай спокійний Гладких назвав слова Синютки «хворобливою маячнею». «5 років ви робили з нас дурнів. І зараз ви брешете», — підсумував ведучий NewsOne Макс Назаров.

Максим Бужанський сказав, що йому соромно за колег по «Слузі народу», які не ходять на канали Медведчука. Далі критика резонера до кінця етеру мала незмінних адресатів: Петра Порошенка та його соратників. «Они врут вам в глаза. Им на вас наплевать. Они хватаются за шанс не сесть в тюрьму», — провадив Бужанський під оплески глядачів.

Другою темою для обговорення став ринок сільськогосподарських земель, а дискутувати взялися екснародний депутат Василь Горбаль та чинний парламентар Олексій Кучеренко. Перший називав мораторії «формою державної імпотенції». Другий, як і інші члени фракції «Батьківщини», виступав категорично проти продажу земель. Та дискусія зрештою скотилася до того, що недосвідчений Зеленський страждатиме, бо оточив себе «грантоїдами» та «слайдерменами» (визначення Олени Лукаш). «У Зеленского — кадровый котел… У него будет время пожалеть об этом», — коментувала нинішній склад кабміну Лукаш. Поміж критикою нинішнього уряду вмістилася і фраза Олексія Кучеренка про те, що якби Кабмін очолила його соратниця Тимошенко, то «сформувала би професійний уряд, де грантоїдам і демагогам не було б місця».

Зрештою прийшов час для обіцяної родзинки етеру. Вона має назву «Без компромісів» і полягає у словесній дуелі резонерів Михальчишина та Бужанського на задану тему. Цією темою очікувано стала формула Штайнмаєра.

Щоб висловитися, кожен резонер мав три раунди по дві хвилини. Риторика учасників «батлу» не здивувала: націоналіст Михальчишин говорив про недопустимість розведення військ через загрозу втрати додаткових територій. Тоді як Бужанський наполягав, що «не попробовав, мы не узнаем». На думку глядачів, із перевагою 55 на 45 % голосів переміг народний депутат від «Слуги народу».

Третьою темою дискусії стали «утиски» малого бізнесу з боку уряду, а до бар’єра стали екснародна депутатка від БПП Оксана Продан та чинний народний обранець від «Батьківщини» Вадим Івченко. Опонування не вийшло: обоє критикували дії кабміну Гончарука. На захист ініціатив став телеведучий Макс Назаров, і раніше прихильний до дій команди Зеленського. За його словами, компанії на кшталт «Розетки», які найбільше опираються податковим змінам, просто не хочуть «грати за правилами».

Четверту пару спікерів, коли зайшлося про роботу парламенту, сформували народний депутат Микола Скорик («ОПЗЖ») та політкоментатор і політтехнолог Михайло Чаплига. Тон дискусії не змінився: монобільшість нещадно критикували за нефаховість і «турборежим», під виглядом якого протягуються потрібні президентській команді речі. Чаплига, зокрема, засудив скасування держфінансування партій, що не подолали п’ятивідсотковий бар’єр на парламентських виборах. На думку політкоментатора, такі дії призведуть до того, що ми не побачимо народження нових політсил, бо ті не бачитимуть перспектив для розвитку. Або ж підуть за підтримкою до багатіїв, як «Голос», який, за словами Чаплиги, «народився в Dragon Capital».

Ведуча згадала, що мовити у студії мав радник прем’єра Олексій Мушак. Та, за словами Влащенко, просто побоявся вийти в етер і зазнати критики. А поки більшість гостей критикувала монобільшість, її єдиний представник в етері у всіх бідах винуватив попередню владу та її симпатиків. Бужанський, зокрема, пропонував «отправить Полтаву (Карпова. — Авт.) в свинарник, и всех порохоботов туда же». Ведуча зауважень до резонера не мала. Став Бужанський і на захист власної політсили. За його словами, «все ошибки партии “Слуга народа” — это цена избавления от Порошенко. Но этот срок скоро закончится».

4 жовтня, «Ехо України», Прямий канал

Гостями випуску стали народна депутатка Софія Федина («Європейська солідарність»), народні депутатки 8-го скликання Ганна Гопко («Самопоміч») і Тетяна Чорновол («Народний фронт»), співзасновник Українського інституту майбутнього Ігор Ліскі, політкоментатори Микола Давидюк, Руслан Бортник, Олександр Антонюк і Енріке Менендес. Спільно 5 чоловіків та 3 жінки. Говорили здебільшого про формулу Штайнмаєра.

4 жовтня, «Протистояння», NewsOne

Обговорити поточну політичну ситуацію з Василем Головановим та Діаною Панченко погодилися нардепи Нестор Шуфрич, Олег Волошин, Олександр Колтунович і Олександр Качний (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Іван Крулько («Батьківщина»), радник прем’єра та народний депутат 8-го скликання від БПП Олексій Мушак, іще один колишній народний депутат від «Солідарності» Сергій Рудик, народний депутат 7-го скликання Михайло Опанащенко (нині член «ОПЗЖ»), політичні коментатори Михайло Чаплига, Віктор Таран, Валерій Димов, Володимир Цибулько, Кирило Молчанов, Юрій Гаврилечко, Ігор Рейтерович, доктор юридичних наук та колишній народний депутат Віталій Журавський. Разом 16 чоловіків і жодної жінки.  Говорили про кроки до миру, зокрема формулу Штайнмаєра.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY