detector.media
03.10.2019 16:17
В Україні за три останні місяці зафіксували 75 випадків порушень свободи слова – ІМІ
В Україні за три останні місяці зафіксували 75 випадків порушень свободи слова – ІМІ
В Україні з липня по вересень було зафіксовано 75 випадків порушень свободи слова в Україні, з них 53 – стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.

Про це за результатами щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова» повідомив Інститут масової інформації.

Трійку лідерів з порушень свободи слова в третьому кварталі становили випадки перешкоджань журналістській діяльності – 27, погрози – 15 та кібератаки – 9.

«На цей період припали, зокрема, вибори до Верховної Ради, які відбулися в липні. Експерти ІМІ зафіксували порушення, пов’язані з висвітленням журналістами передвиборчої кампанії, а також самого процесу волевиявлення», – йдеться в повідомленні.

Після масового звільнення працівників на знак протесту через цензуру на телеканалі Zik, «тенденція застосування цензури там продовжила свій розвиток». Зокрема, працівникам телеканалу Zik заборонили висвітлювати акцію протесту 2 липня на Майдані Незалежності. Втім випусковий редактор Ігор Кримов показав мітинг, після того його достроково відсторонили від посадових обов’язків.

У ІМІ також вказали на тенденції щодо закритості представників нової влади стосовно журналістів і взагалі неетичної та агресивної поведінки представників Офісу Президента та партії «Слуга народу».

Особливу увагу привернули дії прессекретарки президента Юлії Мендель, яка відштовхувала журналістів. Поведінку речниці глави держави розкритикувало журналістське середовище.

Загалом за третій квартал експерти ІМІ зафіксували вісім випадків побиття, п’ять – обмеження доступу до публічної інформації, по три випадки цензури та юридичного тиску (зокрема, суд заблокував доступ до платформи для блогерів Еnigma.ua та ще десятків сайтів), по два – непрямого тиску та нападів на офіси ЗМІ (Укрінформ та «112 Україна») та один – пошкодження майна журналістів.

Зокрема, від нападів постраждали:

Порушення свободи слова ІМІ зафіксував за цей період у 18 регіонах України. Лідером за кількістю порушень є Київ (34), далі йдуть Одещина (7), Миколаївщина та Полтавщина – по п'ять, та Донеччина (4). У інших областях країни зафіксовано по три, два та по одному випадку.

Загалом з початку 2019 року в Україні ІМІ зафіксував 191 випадок порушень свободи слова.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

Нагадаємо, Інституту масової інформації повідомив, що в Україні за шість місяців 2019 року було зафіксовано 116 випадків порушень свободи слова, більшість цих порушень стосувалася фізичної агресії – 88.

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY