detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
03.10.2019 13:56
Верховна Рада заборонила іноземцям володіти цифровим ефірним провайдером
Верховна Рада заборонила іноземцям володіти цифровим ефірним провайдером
3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон, який заборонить іноземцям бути кінцевими бенефіціарними власниками цифрового ефірного провайдера із загальнонаціональним покриттям.

За відповідний законопроект № 2035 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям» проголосували 248 народних депутатів, проти – сім, утрималися – 35.

Закон передбачає поширити на всіх провайдерів програмної послуги наявні в законі для мовників вимоги щодо структури власності, а саме – заборонити засновувати та брати участь у провайдерах програмної послуги:

Для цифрового ефірного провайдера із загальнонаціональним покриттям (наразі таким є «Зеонбуд») встановлюються додаткові вимоги:

Через недотримання цих вимог Нацрада відмовлятиме провайдеру у видачі та продовженні ліцензії. Чинна ліцензія цифрового провайдера може бути анульована в судовому порядку за поданням Нацради, якщо регулятор виявить недотримання нових вимог закону під час дії ліцензії.

У підготовленому до другого читання законопроекті Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики врахував правки депутатів і вилучив запропоновані зміни до закону «Про телекомунікації». Таким чином, цим законом внесено зміни лише до закону «Про телебачення і радіомовлення».

«Ми плідно попрацювали, врахована переважна більшість правок, залишилося лише дві відхилені комітетом, – повідомив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко. – Понад 40% населення (а далі буде більше) отримують сигнал телебачення через цифрову програмну послугу. Це безкоштовне телебачення, ефір. Наразі упродовж останніх 9 років ми не знаємо, хто є власником компанії, яка надає цей сервіс. Були раніше чутки, що сім’я Януковича. Нам важливо розуміти, хто контролює цю компанію, це питання інформаційної безпеки».

Дотепер закон «Про телебачення і радіомовлення» передбачав обов’язок провайдерів програмної послуги щорічно надавати Нацраді та оприлюднювати на своєму сайті структуру власності.

Ухвалений закон набере чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що законопроект № 2035 був зареєстрований 3 вересня народними депутатами від партії «Слуга народу» Олександром Ткаченком, Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук та Павлом Сушком. 19 вересня Верховна Рада ухвалила його за основу.

Раніше в інтерв’ю «Детектору медіа» Олександр Ткаченко повідомив, що підтримує правки до законодавства щодо фінансової прозорості цифрового провайдера «Зеонбуду».

Згідно з офіційною структурою власності ТОВ «Зеонбуд», 100% цієї компанії належить кіпрській компанії «Планбріджлімітед», яка, у свою чергу, належить п’яти іншим компаніям, чотири з яких зареєстровані на Британських Віргінських Островах, а одна – в Белізі (обидві країни входять до переліку офшорних зон, затверджених Кабміном). Своїми кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Зеонбуд» вказує п’ятьох громадян Латвії та одного громадянина Великої Британії.

Аналогічний законопроект щодо прозорості власності цифрового провайдера № 9161 у Верховній Раді 8-го скликання подали 4 жовтня 2018 року народні депутати Юрій Береза («Народний фронт») та Олександр Шевченко (позафракційний, представник партії УКРОП). 7 листопада 2018 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект, але на розгляд на пленарному засіданні його до кінця парламентської сесії так і не винесли.

Нагадаємо, що у Верховній Раді 8-го скликання 2 грудня 2015 року народні депутати Єгор Соболєв («Самопоміч»), Олександр Опанасенко («Самопоміч») і Геннадій Кривошея («Народний фронт») зареєстрували законопроект № 3575 про націоналізацію ТОВ «Зеонбуд». Вони пропонували провести примусове відчуження на користь держави частки у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Зеонбуд» за умови попереднього та повного відшкодування її вартості. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики законопроекту не підтримав, його так і не включили до порядку денного сесії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY