detector.media
02.10.2019 19:02
Мемедемінову не перерахують відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» - адвокат
Мемедемінову не перерахують відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» - адвокат
Засуджений російським судом громадянський журналіст із Криму Наріман Мемедемінов проведе приблизно рік у колонії-поселенні, вважає його захисник Едем Семедляєв.

Про це адвокат розповів виданню «Крим.Реалії».

За його словами, перерахували блогеру вже відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» не будуть, оскільки він засуджений за «терористичною» статтею. 

«З урахуванням призначеного покарання у вигляді 2 років і 6 місяців колонії-поселення, а також відбуття з моменту арешту повних 1 року і 4 місяців у СІЗО, а також часу на подачу і розгляд апеляційної скарги, Наріман поїде відбувати покарання в колонію-поселення приблизно на рік», - розповів Едем Семедляєв.

За словами адвоката, на умовно-дострокове звільнення його підзахисний зможе претендувати тільки через п'ять місяців.

«Закон говорить нам, що за терористичною статтею Наріман зможе подавати документи на умовно-дострокове тільки після відсидки не менше трьох чвертей терміну. У його випадку – це один рік і приблизно 9-10 місяців», – розповів він.

Також Семедляєв вважає, що прокуратура оскаржуватиме вирок Мемедемінову, через що термін ув'язнення може збільшитися.

Нагадаємо, 2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону (РФ) оголосив вирок кримському блогеру Наріману Мемедемінову, якого звинуватили нібито в публічних закликах до тероризму. Його засудили до 2 років і 6 місяців позбавлення волі.

Російська прокуратура просила для Нарімана Мемедемінова 6 років в'язниці.

1 жовтня Наріман Мемедемінов виступив із останнім словом у Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону. 

Нагадаємо, кримськотатарського блогера, громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Мемедемінова звинуватили за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

29 березня 2019 року блогеру зробили операцію, на яку він очікував близько двох місяців.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY