detector.media
01.10.2019 19:17
Кримський блогер Мемедемінов виступив із останнім словом у російському суді
Кримський блогер Мемедемінов виступив із останнім словом у російському суді
Громадянський журналіст із Криму Наріман Мемедемінов виступив із останнім словом у Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону. У РФ блогера звинувачують у публічних закликах до тероризму.

Про це повідомляє видання «Крим.Реалії».

«"Я, Мемедемінов Наріман Ібраімовіч, 7 травня 1983 року народження, уродженець Узбекистану, каюсь у вчинених мною злочинах і визнаю свою провину", – ось це хочуть чути всі ті, хто причетний до переслідувань і репресій щодо кримських татар, мусульман Криму. Для чого? Все дуже просто, щоб говорити: "Ми заарештовуємо терористів-екстремістів". Як пам'ятаєте, тоді Поклонська (експрокурор анексованого Криму Наталія Поклонська – ред.) заявила після арештів: "Це не татари, це терористи", – щоб виправдатися перед представниками інших країн, міжнародними організаціями, навіть перед своїми громадянами (хоч і не дуже віриться – про своїх громадян, але все ж)», – сказав Мемедемінов.

Оголошення вироку у цій справі призначено на 2 жовтня.

Як відомо, російська прокуратура просить для блогера 6 років в'язниці.

Нагадаємо, кримськотатарського блогера, громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Мемедемінова звинуватили за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

29 березня 2019 року блогеру зробили операцію, на яку він очікував близько двох місяців.

У червні його етапували із СІЗО Сімферополя до Ростова-на-Дону. 24 червня Північно-Кавказький окружний військовий суд почав розглядати по суті справу блогера.

Фото: Кримська солідарність

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY