detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
01.10.2019 16:30
Рада з держпідтримки кіно звернеться до Мінфіну щодо результатів 11-го пітчингу
Рада з держпідтримки кіно звернеться до Мінфіну щодо результатів 11-го пітчингу
Міністерство фінансів має дослідити, чи вийшла за рамки своїх повноважень Рада з державної підтримки кінематографії, коли ухвалила фінансування переможців 11-го пітчингу Держкіно на суму 1,6 млрд грн при закладеному бюджеті в 500 млн грн.

Таке рішення було прийнято на засіданні Ради з державної підтримки кінематографії 1 жовтня. 

Члени ради розглянули звернення міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського, який просить переглянути результати 11-го конкурсного відбору кінопроєктів, що претендують на державну фінансу підтримку, через перевищення бюджету.

Члени ради пояснили: затверджуючи перелік переможців, розраховували, що фінансування цих проєктів розтягнеться в часі на кілька років і що перемога на пітчингу не означає 100% отримання грошей, адже попереду ще підписання контракту і процес контролю використання державних коштів.

Андрій Дончик зауважив, що рада – це новостворений орган, який працював за новими нормами, крім того, не має у своєму складі юриста. Він запропонував звернутися до Міністерства фінансів із проханням дослідити, чи справді рада вийшла за рамки повноважень у своїх діях. Пан Дончик також додав, що рада має три спільно напрацьованих варіанти рішення, одне з них буде брано та озвучено після вердикту Мінфіну. 

За словами виконувача обов'язків голови Держкіно Сергія Неретіна, відомство надішле лист Міністерству фінансів та очікуватиме на відповідь протягом двох тижнів.

Нагадаємо, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський 12 вересня цього року заявив про намір переглянути результати 11-го пітчингу через перевищення бюджету. Пізніше він зазначив, що не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, але рекомендує Раді з держпідтримки кінематографії переглянути результати та планує ввести рейтинг режисерів і продюсерів, які претендуватимуть на державну фінансову підтримку надалі.

Як писав «Детектор медіа», одинадцятий пітчинг, у якому взяли участь ігрові фільми, пройшов у кінці липня цього року. Не зважаючи на заяви Бородянського про перевищення бюджету, Держкіно в кінці вересня провело дванадцятий пітчинг, де змагалися документальні та анімаційні стрічки. Тринадцятий пітчинг, серіальний, відомство збиралося провести в жовтні-листопаді цього року. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY