detector.media
01.10.2019 11:26
Арлем Дезір висловив стурбованість через непродовження цифрових ліцензій групи «112 Україна»
Арлем Дезір висловив стурбованість через непродовження цифрових ліцензій групи «112 Україна»
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір 30 вересня висловив стурбованість через рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України не продовжувати цифрові ліцензії п’ятьом регіональним компаніям, які транслював телеканал «112 Україна».

Про це йдеться в його заяві на сайті ОБСЄ.

Насправді ж «112 Україна» займав частотний ресурс, призначений для регіонального та місцевого мовлення, а афілійовані з ним компанії порушували конкурсні та ліцензійні умови.

«Я сподіваюся, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України знайде рішення для збереження плюралізму в медіасередовищі», – сказав Арлем Дезір.

За його словами, важливо забезпечити різноманітність мовлення, «повністю дотримуючись законодавчих вимог та збалансувавши будь-які регуляторні рішення з доступом до плюралістичних ЗМІ».

«Детектор медіа» неодноразово писав про те, що у 2011 році п’ять новостворених компаній без досвіду мовлення отримали цифрові ліцензії під час конкурсу на регіональне та місцеве цифрове мовлення, здобувши частоти в усіх регіонах, окрім Одеської області. У них були пов'язані між собою власники й керівництво, ідентичні програмні концепції стандартного змісту (розважально-інформаційні з фільмопоказом). Фактично Нацрада минулого скликання створила загальнонаціональну мережу на частотах, призначених для регіонального й місцевого мовлення, тоді як більше сотні місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій. І мережу цю було створено під продаж, що й сталося через два роки, після чого і стартував новий загальнонаціональний інформаційний телеканал «112 Україна» як на супутнику, так і в цифровому ефірі. При цьому в Нацради попереднього скликання компанії встигли змінити тільки логотипи, а програмні концепції в них залишилися старими.

Кілька місцевих мовників, які програли конкурс компаніям, пізніше афілійованим зі «112 Україна», оскаржили результати конкурсу. В Україні вони програли суди. Тому один з мовників дійшов до Європейського суду з прав людини, де вже завершується розгляд його скарги.

Ситуація для «112 Україна» змінилася з переобранням складу Нацради. Нові члени регуляторного органу дослухалися до точки зору громадськості та регіональних і місцевих мовників про несправедливий розподіл частотного ресурсу. Нова Нацрада протягом 2015–2018 років 34 рази відмовляла групі «112 Україна» в переоформленні ліцензій та не давала узаконити мовлення «112 Україна» на базі регіональних частот, оскільки вважала, що на цих частотах мають мовити саме регіональні або місцеві мовники, а не ще один загальнонаціональний канал.

Анулювати ліцензії сам регулятор можливості не мав, тож Нацрада йшла за процедурою. Періодично проводила перевірки, фіксувала порушення, застосовувала санкції. З 2015 по 2019 роки кожна з п’яти регіональних компаній «112 Україна» отримала шість попереджень, штраф і позов Нацради до суду щодо анулювання ліцензії за недотримання визначених ліцензіями програмних концепцій. Усі компанії не сплатили штрафів та оскаржили в суді всі рішення Нацради про санкції та про відмови в переоформленні ліцензій. Нацрада поступово виграє ці процеси, але її позов про анулювання ліцензій було заблоковано в суді до моменту вирішення інших справ. Однак жодна із санкцій Нацради судом не була скасована.

19 вересня 2018 року строк дії цифрових ліцензій групи «112 Україна» завершився. За півроку до цього компанії подали заяви на продовження ліцензій. Нацрада з незрозумілих причин кілька місяців зволікала з розглядом питання, хоча мала всі підстави відмовити компаніям у продовженні їхніх ліцензій. А 18 жовтня 2018 року Нацрада отримала ухвалу суду, яка заборонила їй приймати рішення про відмову в продовженні ліцензій п’яти регіональних компаній з групи «112 Україна». Регулятор оскаржив цю ухвалу. Рік потому, 16 вересня 2019 року, суд скасував цю ухвалу, і 26 вересня Нацрада розглянула питання та відмовила компаніям у продовженні ліцензій. Тобто цифрові ліцензії були вже понад рік як прострочені. 28 вересня цифрове мовлення каналу «112 Україна» на частотах п’яти регіональних компаній було припинено.

Водночас у каналу «112 Україна» залишилася супутникова ліцензія, тож він продовжує мовлення на супутнику і в мережах провайдерів платного телебачення.

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) та Європейська федерація журналістів МФЖ та ЄФЖ теж висловили стурбованість через рішення, яке «загрожує свободі слова та засобам для існування сотень медіапрацівників» (гендиректор «112 Україна» Єгор Бенкендорф пізніше повідомив, що скорочень колективу не планується). Генеральний секретар МФЖ Ентоні Беллангер назвав рішення Нацради «необґрунтованим» (хоча мотивацією Нацради стали систематичні порушення компаніями ліцензійних та конкурсних умов, за що кожна компанія мала по вісім санкцій). 


Фото: ОБСЄ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY