detector.media
Лілія Апостолова
30.09.2019 16:00
12-й пітчинг Держкіно, день п’ятий: малайзійський боїнг, Чорнобиль і футбол
12-й пітчинг Держкіно, день п’ятий: малайзійський боїнг, Чорнобиль і футбол
У п’ятий, фінальний день 12-го пітчингу було презентовано 34 документальних національних фільми.

Дванадцятий конкурс кінопроєктів, що претендують на фінансову підтримку від Державного агентства України з питань кіно, добіг кінця. Загалом на ньому було презентовано 174 документальних та анімаційний стрічок. Детальніше про перший, другий, третій і четвертий дні пітчингу «Детектор медіа» вже розповів. У п’ятий день конкурсу члени Експертної комісії та Ради з державної підтримки кіно продовжили розглядати документальні національні фільми, їх було 34.

Нагадаємо, що оцінки в категорії «Національні документальні фільми» виставляють продюсер Артем Колюбаєв, представники кінотеатрів Ліана Плисецька, Олександр Рудаков, продюсери та сценаристи Олег Валуйськов і Марія Сидорчук, сценарист, редактор, режисер Іван Тімшин. Модераторами пітчингу стали виконувач обов’язків голови Держкіно Сергій Неретін та заступник голови Сергій Недзельський.

Як і попередні два дні, де розглядалися документальні національні фільми, питання експертів стосувалися бюджету, режисерського бачення та промотування стрічок. Цього дня рекордсменом за бюджетом став проєкт «Рік в пралісах Карпат», який розраховує на 7,5 млн грн від Держкіно (100% фінансова підтримка), найменше грошей просили продюсери фільму «Рутенія. Бренд Україна» – 579 тис. грн (загальний бюджет – 738 тис. грн), при цьому найдешевшим у цей день став проєкт «Уламки», загальний бюджет якого складає 691 тис. грн.

Один проєкт – «Франш Конте. Повернення» Івана Яснія («Далі буде фільмз») знявся з конкурсу, про що стало відомо під час презентацій.

Проєкт «Революція на граніті: робота над помилками» («ІнсайтМедіа») було знято з пітчингу, адже його режисерка Оксана Войтенко за три дні до презентації повідомила команду, що не може брати участь у конкурсі. Автор ідеї Тарас Ткаченко намагався презентувати фільм сам, але йому не дозволили.

«Полюс»

Режисерка – Ольга Кальчугіна, виробник – «Фор-пост», продюсерка – Надія Грачова, бюджет – 4 млн грн, очікувана сума – 4 млн грн.

Документальний фільм присвячено 200-річчю відкриття Антарктиди, він розповість, зокрема, про роботу української антарктичної станції «Академік Вернадський» (нинішню 24-ту експедицію з 12 осіб). Референс – «Лід і небо» 2015 року. Але у фільмі «Полюс» не буде використано жодної хроніки, лише спостереження.

Очільник національного антарктичного центру України, який брав участь у презентації, нагадав, що у 12-му пітчингу бере участь ще один документальний фільм про роботу українців на «Академіку Вернадському» («Наша Антарктида: історія українців на південному полюсі»), і запевнив, що обом проєктам у разі фінансування буде надано логістичну допомогу з експедицією та зйомками в Антарктиді, тим паче, що зйомки розведено в часі й теми стрічок відрізняються (історія та сьогодення).

Планується 10 знімальних днів у Антарктиді та 27 днів в Україні (зйомки членів сімей головних героїв). Хронометраж – 55 хвилин. Експерти висловили сумнів, що можна розповісти про всіх 12 членів експедиції за такий короткий час.

За словами продюсерки, стрічку покажуть на міжнародних кінофестивалях. Проєкт має підтримку дистриб’ютора MMD, який буде допомагати з прокатом. Також планують, що фільм буде розміщено на стримінгових платформах.

«Вишиванка»

Режисер – Володимир Луцький, виробник – Тернопільска кінокомісія, продюсери – Леонід Бицюра, Ольга Виговська, Олег Щербина, Юлія Чернявська, бюджет – 2,8 млн грн, очікувана сума – 2,4 млн грн.

Історія української вишиванки по регіонах. Плануються пошукові експедиції в різні міста України, Молдови, Польщі, Білорусі, щоб науковці порівняли вишивки із цих місць. До створення фільму залучено білоруського режисера Володимира Луцького, який презентував тизер проєкту білоруською мовою (до речі, його не просили перекладати українською, як це робить модератор або члени Ради з держпідтримки кіно щоразу, коли хтось презентує проєкт російською мовою).

За словами продюсера, вишивка стала світовим трендом, отже фільм буде актуальним. Тому стрічку планують подавати на фестивалі, а також прокат у різних містах України. Дистриб’ютора поки що немає. Експерти порадили шукати підтримку від регіональних телеканалів.

«Залізні метелики»

Режисер – Роман Любий, виробник – «Вавилон 13», продюсери – Володимир Тихий, Андрій Котляр, бюджет – 4,2 млн грн, очікувана сума – 2,3 млн грн.

Фільм про збитий на Донбасі малайзійський боїнг MH-17. У тілі пілота було знайдено шрапнель, що нагадує маленького метелика, звідки й пішла назва проєкту. У фільмі, крім документальної хроніки, буде використано художню реконструкцію та анімацію.

Уже розпочато знімальний процес, але сценарій ще допрацьовується. Проєкт підтримав Український культурний фонд. Ведуться перемовини з юристами щодо легального використання матеріалів російських пропагандистських каналів. За словами команди, цей фільм не лише про збитий літак, а й про гібридну війну в цілому.

Фільм було подано до участі в індустріальних секціях декількох європейських кінофестивалів. Стрічка має бути завершена наприкінці 2020 року або на початку 2021-го.

«Код Квітки»

Режисер – Анатолій Григор’єв, виробник – «Нова фільм», продюсер – Андрій Полікашкін, бюджет – 3,89 млн грн, очікувана сума – 3,89 млн грн (100%).

Документальний фільм про співачку Квітку Цісик. Автори хочуть дослідити, як людина, яка народилася та жила в США, змогла зберегти в собі любов до України та транслювати її. Стрічку створюватимуть із залученням документальної хроніки, інтерв’ю та художньої реконструкції. 60-хвилинний фільм складатиметься з трьох частин: дитинство Квітки, її юність та зрілість.

У продюсерів запитали, чим відрізнятиметься цей фільм про Квітку Цісик від багатьох інших стрічок про неї. Творці сказали, що розкриватимуть зовсім іншу її сторону: як дівчинка з Нью-Йорка відчувала ностальгію по Україні, якої ніколи не бачила. Вони пояснили бюджет стрічки експедиціями до США та зйомками художньої реконструкції.

Також продюсер зазначив, що готовий зменшити очікувану від держави суму від 100% до 80%.

«Поцілований»

Режисерка – Наталія Левіна, виробник – «Фор-пост», продюсер – Олександр Дріз, бюджет – 3,3 млн грн, очікувана сума – 3,3 млн грн (100%).

Головний герой – київський скульптор, який надихається роботами Іона Георгія Пінзеля та хоче створити шедевр, тому він поїде містами, де жив видатний скульптор та досліджуватиме його творчість.

Фільм мала знімати режисерка Юлія Трибрат, але вона має проблеми зі здоров’ям, тож відмовилася від роботи над проєктом, її замінили на Наталію Левіну. До проєкту також залучили українського режисера Тараса Ткаченка в ролі куратора. За його словами, Пінзель – містична людина, і невідомо, чи всі його роботи були дійсно його, тож необхідно дослідити цю тему.

Це другий проєкт про Пінзеля на 12-му пітчингу (ще один – «Дотик Пінзеля»). Продюсер відповів експертам на запитання про новизну проєкту, що знімальна група буде їздити закордон та спілкуватися з людьми, які досліджують творчість скульптора. За його словами, планується участь у фестивалях, кінопрокт, показ на телебаченні.

«Привоз»

Режисерка – Єва Нейман, виробник – «Магіка-фільм», продюсер – Геннадій Кофман, бюджет – 3,7 млн грн, очікувана сума – 3,5 млн грн.

Як видно з назви, проєкт присвячено одеському ринку «Привоз». За словами режисерки, цей ринок – і є саме життя, втілення всього живого. Вона збирається знімати своїх героїв – завсідників ринку – протягом року.

Геннадій Кофман розповів, що планує прем’єру фільму на Одеському міжнародному кінофестивалі у 2021 році.

Експерти зауважили, що проєкт дуже цікавий, але попросили дещо зменшити суму державної підтримки та знайти приватні фонди як додаткове джерело фінансування. Продюсер відповів, що братиме участь у пітчингах кінофестивалів і сподівається знайти інших інвесторів, окрім Держкіно.

«Природа України очима тварин»

Режисер – Андрій Руденко, виробник – кіностудія «Контакт» НСКУ, продюсер – Ніно Ніночкіно, бюджет – 4,5 млн грн, очікувана сума – 3,4 млн грн.

Фільм присвячено проблемам екології, які подано через головних героїв – тварин. Наприклад, у трейлері розповідь про українську природу ведеться від журавлів, які щовесни повертаються до країни. Режисер хоче показати природне багатство України, а також розповісти про ті природні ресурси, які вже втрачені й ніколи не повернуться. Планується 12 тижнів зйомок протягом року.

«Прихована перемога. Сині води»

Режисер – Анатолій Григор’єв, виробник – «Нова фільм», продюсер – Андрій Полікашкін, бюджет – 4 млн грн, очікувана сума – 4 млн грн (100%).

Документальний детектив про битву під Синіми водами (об’єднане литовсько-руське військо проти монголо-татар у 1362 році – ДМ). Режисер вважає цю битву ключовою для становлення України як частини Європи, хоча, за його словами, про цю історичну подію мало хто чув.

Автори планують використовувати інтерв’ю експертів-істориків і зняти художню реконструкцію, також у проєкті буде ведучий, роль якого – проводити розслідування про битву під Синіми водами, але його ще не затверджено.

Хронометраж – 65 хвилин. Продюсер планує показувати стрічку на центральних і регіональних каналах. 15% бюджету, за попередньою домовленістю, мають внести партнери проєкту, отже команда працює над зменшенням очікуваної суми від Держкіно.

Експерти нагадали режисерові, що, за правилами пітчингу, будуть обирати між двома його проектами (інший фільм – «Код Квітки»). Продюсер зауважив, що проєкти розведені в часі.

«Простір культурної революції»

Режисер – Сергій Лисенко, виробник – ТТМ, продюсер – Андрій Границя, бюджет – 4 млн грн, очікувана сума – 3,2 млн грн.

Фільм присвячено мистецькому сквоту «Парком», що існував у Києві на початку 90-х років на вулиці Михайлівській (тоді – Паризької комуни). Назва стрічки відсилає до однойменної виставки 1994 року в Українському домі, яку організували художники-творці сквоту.

Знімальній групі про сквот розкажуть його мешканці. Автори думають над тим, щоб поселити цих людей в іншому сквоті на певний період та спостерігати за їхніми спогадами та взаємодією. Ще одна ідея – залучити дітей колишніх сквотівців і відзняти художню реконструкцію подій.

Робота над проєктом триває вже кілька років, і він не вперше бере участь у пітчингу Держкіно. Бюджет планують витратити «на всі ідеї режисера», зокрема, на експедиції до Німеччини та США (Сан-Франциско). Продюсер розраховує на фестивальне майбутнє фільму та прокат.

«Прощання»

Режисерка – Ольга Самолевська, виробник – «Віател», продюсер – Галина Криворчук, бюджет – 1,37 млн грн, очікувана сума – 1,37 млн грн (100%).

Фільм готується до 35-річчя аварії на ЧАЕС. Документальна драма про Чорнобиль присвячена в тому числі тим мешканцям зони відчуження, яких уже немає серед живих. Знімали цих людей протягом останніх 25 років. Державні кошти автори хочуть використати на постпродакшн, оцифрування старих матеріалів, комп’ютерну графіку, а також зйомки декількох фінальних сцен. Заплановано три експедиції по два-три дні.

«Рік в пралісах Карпат»

Режисери – Михайло Богомаз, Наталія Шевченко, виробник – ФОП Ткач Євген, продюсери – Євген Ткач, Петро Климків, бюджет – 7,5 млн грн, очікувана сума – 7,5 млн грн.

Проєкт розповідає про різні місця Карпат, що включені до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Автори хочуть показати зміни сезонів у пралісах Карпат, а також зняти якомога більше тварин, які мешкають там у диких умовах. Хочуть уникнути закадрового голосу, щоб картинка говорила сама за себе.

Найбільший бюджет серед проєктів, представлених цього дня, продюсери пояснили експедиціями до Карпат, зйомкою рідкісних тварин, використанням великої кількості обладнання (відеокапканів, квадрокоптерів тощо), залученням експертів та необхідністю знаходитися в Карпатах понад 200 днів. Команді порекомендували зняти декілька сезонів проєкту і подавати їх на пітчинги Держкіно окремо, тим самим зменшивши очікувану суму фінансування та хронометраж.

«Рутенія. Бренд Україна»

Режисерка – Антоніна Готфрід, виробник – «Банк ідей», продюсерка – Наталія Яковлева, бюджет – 738 тис. грн, очікувана сума – 579 тис. грн.

Фільм присвячено візуальній екології – шрифтам і написам, які символізують різні країни. Мета проєкту – замість кирилиці запровадити власний український шрифт (рутенія), розроблений каліграфом Василем Чебаником, і зробити українську символіку модною. За словами авторів проєкту, в кожної країни має бути власні державні прапор, герб і шрифт, а в Україні наразі немає свого стилю.

У стрічці візьмуть участь експерти, які мають власну думку про запровадження українського шрифту. Також команда проєкту бере інтерв’ю в людей на вулицях про те, що вони знають про візуальну екологію. Ці інтерв’ю будуть чергуватися з презентацією анімованої української абетки новим шрифтом.

«Рушник»

Режисерка – Тетяна Нікітіна, виробник – кіностудія «Контакт» НСКУ, продюсерка – Ніно Ніночкіна, бюджет – 2,25 млн грн, очікувана сума – 2,25 млн грн (100%).

Просвітницький фільм про найстаріший український рушник, якому більше 500 років і який був вишитий пророком (невідомо яким). Після того, як він роками лежав у землі та був викопаний, на ньому почали зникати червоні нитки, залишилися лише чорні. І тепер копії цього рушника, які створює головна героїня фільму, зцілюють людей.

Автори хочуть прочитати написи, що вишиті на цьому рушнику, а також розповісти історію українських рушників у цілому. Планують дослідження в лабораторіях і залучення експертів, що вміють читати вишивки. У фільмі буде використано художню реконструкцію.

Експерти зазначили, що потрібно провести внутрішню дискусію про те, як їм оцінювати проєкти, що більше схожі не на документальне кіно, а на публіцистичну передачу.

«СаШо»

Режисер – Михайло Лєбєдєв, виробник – ТТМ, продюсер – Андрій Границя, бюджет – 6,15 млн грн, очікувана сума – 4,92 млн грн.

Документальний фільм про українського воротаря Олександра Шовковського, який зараз входить до тренерського штабу збірної України. Історія розповідається від першої особи – Шовковський згадує про перемоги та поразки у своїй кар’єрі.

Сценарист стрічки – спортивний журналіст Семен Случевський. Співсценаристом став сам Олександр Шовковський. Фільмувати збираються в тому числі збірну України на «Євро-2020» (у разі проходження команди до фінальної частини турніру).

Режисер сказав, що не любить синхрони і хоче зробити кіно таким, щоб ним зацікавилася навіть домогосподарка, яка не розбирається у футболі. Це буде філософський фільм-сповідь із закадровим голосом. Плануються два варіанти стрічки – 70 хвилин для прокату та 52 хвилини для телебачення.

На запитання експертів продюсер відповів, що готовий зменшити очікувану суму державної підтримки.

«Симфонія на ім’я Україна»

Режисерка – Тетяна Сучкова, виробник – «Атасов фільм тревел», продюсерка – Олена Неміш, бюджет – 1,8 млн грн, очікувана сума – 1,8 млн грн (100%).

Музичний проєкт про старовинні українські національні інструменти. Композитор Майк Кауфман-Портніков відтворює ці інструменти (трембіту, бандуру та литаври) на фортепіано та створює симфонію. За словами режисерки, в Україні немає фільмів про музичні інструменти. Ідея народилась у 2014 році. Зйомки відбуватимуться в трьох регіонах України. Буде використано художні реконструкції. Симфонія стане кульмінацією фільму.

«Сорочинський ярмарок – історія українського народу»

Режисер – Данило Сирих, виробник – «Спорт медіа плюс», продюсер – Віктор Самойленко, бюджет – 4 млн грн, очікувана сума – 4 млн грн (100%).

Фільм про Сорочинський ярмарок, який прославив у своєму творі Микола Гоголь, та про українські ярмарки в цілому. У стрічці буде відтворено побут українців тих часів, герої художньої реконструкції розповідатимуть деталі свого життя та торгів на ярмарку. Продюсер розповів, що має домовленості з National Geographic та Discovery про дистрибуцію.

Сергій Неретін нагадав, що компанія Віктора Самойленка вже вигравала пітчинг з проєктом, який у фіналі вийшов зовсім не таким, яким був представлений на тому конкурсі (очевидно, йдеться про фільм «Лобановський, Блохін та інші в неслужбових звітах майора КДБ»). Продюсер пояснив, що після того було зроблено другу версію, яку вимагало Держкіно, але пан Неретін зазначив, що не бачив тієї версії.

Великий бюджет продюсер пояснив необхідністю оренди коштовного обладнання та художньої реконструкції.

«Терещенко. Подарунок предків»

Режисерка – Інна Олещенко, виробник – «Панда та паппероні фільм», продюсер – Юрій Голіченко, бюджет – 2,1 млн грн, очікувана сума – 2,1 млн грн (100%).

Просвітницький фільм про родину меценатів Терещенків. Один з головних героїв – Мішель Терещенко, який залишив Європу і повернувся до України, щоб продовжувати справу своїх предків.

Автори використають комп’ютерну графіку, «живі» фото та закадровий голос диктора, який пояснюватиме події на екрані. Зйомки проходитимуть у Києві та Глухові. Хронометраж – 50 хвилин. Запланована дата релізу – лютий 2021 року.

Проєкт стане першим із циклу про відомі українські династії (5-8 фільмів у циклі) . Команда має домовленості про партнерство з каналом «Еспресо». Також його планують демонструвати в кінотеатрах.

Експерти запитали, чи не вийде так, що держава профінансує рекламний ролик кандидата в депутати Мішеля Терещенка. Продюсер відповів, що фільм про династію в цілому.

«Точка кипіння»

Режисери – Євгенія Шевчук, Марина Софійчук, Ольга Гдуля, виробник – «Ю еф ей продакшн», продюсер – Едуард Євтушенко, бюджет – 2,85 млн грн, очікувана сума – 2,85 млн грн (100%).

Проєкт, що складатиметься з трьох новел, присвячено проблемі домашнього насильства. Троє режисерок збираються дослідити тему та спонукати глядача перестати бути байдужими до цієї проблеми. У кожної з них – свої головні герої, але кожна виносить власні уроки після спілкування з жертвами домашнього насильства.

«У пошуках Магди»

Режисер – Денис Соболєв, виробник – «Майстер продакшн», продюсер – Дмитро Кравченко, бюджет – 2,7 млн грн, очікувана сума – 2,7 млн грн (100%).

Фільм про родину Хоманів, історія кохання Магди та її чоловіка, яких розлучила Перша світова війна. Експерти запитали, чи буде створено німецьку версію стрічки, на що продюсер відповів, що буде два варіанти озвучки – українська та німецька. Команда вже має зацікавленість у співпраці з німецькою стороною, але чекає спочатку на підтримку української держави.

«Україна за кадром»

Режисер – Владислав Васильченко, виробник – «Бозонфілм», продюсери – Олександра Костіна, Ярослав Лодигін, Лук’ян Галкін, бюджет – 1,6 млн грн, очікувана сума – 1,6 млн грн (100%).

Серія новел-спостережень про українські міста-привиди (ті, які перестають розвиватися через закриття містоутворюючих підприємств). Автори запевняють, що не будуть знімати похмурий фільм про занедбані міста, адже їхні мешканці проявляють неабиякий оптимізм та іронію, вони і стануть головними героями.

Фільм складатиметься з семи новел: місто Цукроварів, Красногорівка, Прип’ять та Орбіта, Любеч-1, острів Первомайський, Степногірськ, Буркут. Хронометраж – 75 хвилин. Дата виходу – червень 2020 року. Партнером проєкту є Суспільне телебачення. Планується скорочена веб-версія фільму, а також випуск фотокниги. Продюсери презентуватимуть проєкт на індустріальних платформах міжнародних кінофестивалів.

Експерти назвали презентацію найбільш професійною за останні дні та прикладом для інших продюсерів і режисерів.

«Коміки»

Режисер – Георгій Делієв, виробник – «ІнсайтМедіа», продюсери – Володимир Філіппов, Андрій Суярко, бюджет – 3,56 млн грн, очікувана сума – 3,5 млн грн.

Фільм присвячено театру «Маски шоу». У відеозверненні Георгій Делієв пообіцяв розповісти всю правду про театр і запевнив, що має ексклюзивні архівні матеріали. Також у фільмі покажуть інтерв’ю членів команди та людей, які працювали з «Масками». Планується, що стрічку покажуть на Суспільному телебаченні та на інтернет-платформах.

Ідея створити фільм прийшла Володимиру Філіппову, який хоче надалі створити цикл стрічок про коміків, які відіграли важливу роль для українського суспільства.

Експерти знову акцентували увагу на високому бюджеті та порівняли його з попереднім проєктом, де йшлося про експедицію в сім локацій з удвічі меншим бюджетом.

«Київ»

Режисер – Микита Кузьменко, виробник – «Ессе продакшн хаус», продюсери – Віталій Шереметьєв, Ольга Безхмельниціна, куратор – Сергій Лозниця, бюджет – 4,48 млн грн, очікувана сума – 4,48 млн грн (100%).

Авторське дослідження міста Київ – його мешканців, локацій і важливих подій. Режисер працює над проєктом уже декілька років, знімає на плівку 16 мм. Він хоче показати не тільки всім відомі місця Києва, але й такі, що далекі від туристичних маршрутів. Прем’єру заплановано на травень 2021 року. Референси – «Барака», «Сансара».

Експертів цікавило творче бачення та цільове використання грошей. Режисер відповів, що важко сказати, яким буде фільм, адже він має бути різним для кожної окремої людини.

«Український Прометей»

Режисер – Василь Рибальченко, виробник – «РРП Груп» (Ivory Films), продюсер – Костянтин Базаров, бюджет – 2 млн грн, очікувана сума – 2 млн грн (100%).

Докудрама про українського письменника, політичного та громадського діяча Левка Лук’яненка – його боротьбу, творчість та особисте життя. У фільмі буде використано художню реконструкцію та 3D-графіку, а також інтерв’ю людей, які знали Лук’яненка. Стрічку планують показати на каналі «UA: Перший».

«Уламки»

Режисер – Артур Якубов, виробник – «Знімальний цех Артура Якубова», продюсер – Артур Якубов, бюджет – 691 тис. грн, очікувана сума – 691 тис. грн (100%).

Документальна стрічка про те, як війна на Донбасі впливає на дітей. Режисер покаже декілька історій, кожна з яких розкаже про долю конкретної дитини – хтось підірвався на міні, хтось потрапив до дитячого притулку, хтось пішов у військове училище, щоб захищати державу… Артур Якубов розраховує, що покаже фільм в різних містах України.

«Упаковка»

Режисерка – Світлана Ліщинська, виробник – ФОП Грачова Надія, продюсерка – Надія Грачова, бюджет – 3,74 млн грн, очікувана сума – 3,74 млн грн (100%).

Фільм присвячено проблемі надмірного споживання. Героїня стрічки – Наталія Ісупова, вчителька англійської мови в державній школі, яка протистоїть споживацькій агресії та пропагує свідоме споживання.

Автори планують залучити акторів, щоб зобразити деяких героїв соціальних мереж, блогерів, які страждають на надмірне споживання. На цю художню реконструкцію планують витратити бюджет, щодо якого в експертів, традиційно, були запитання.

«Фанати»

Режисер – Олександр Брагін, виробник – «Кіноквартал», продюсер – Андрій Яковлев, бюджет – 3,3 млн грн, очікувана сума – 3,3 млн грн (100%).

Герої стрічки – фанати київської футбольної команди «Динамо» (ультрас). 50-хвилинний фільм розповість про їхню роль у суспільно-політичному житті країни – акції протесту, підтримку політв’язнів, пісеньку про Путіна тощо.

Робота над проєктом триває більше чотирьох років. До зйомок залучено також футболістів, спортивних журналістів, музикантів тощо. Фільм планують просувати на українському ринку та закордоном, розраховують на кінопрокат, участь у кінофестивалях та показ на телебаченні.

«Це я»

Режисер – Сергій Моргунов, виробник – «Діджитал реліджн», продюсери – Віталій Шереметьєв, Наталія Лібет, бюджет – 5,7 млн грн, очікувана сума – 5,7 млн грн (100%).

Фільм присвячено тим, хто повернувся з війни та їхній адаптації вдома. Герої – ветерани та військовослужбовці, які колективно розкажуть історію однієї людини. Стрічку умовно буде поділено на дві частини – війна та повернення до цивільного життя. Зйомки заплановано в Києві та на Донбасі. За словами продюсерів, проєктом зацікавлені університети США та Канади, де є розробки на тему ПТСР.

«Цивілізація»

Режисер – Володимир Бакум, виробник – «Частогусто», продюсер – Артем Голубєв, бюджет – 2,9 млн грн, очікувана сума – 2,9 млн грн (100%).

Проєкт про збереження екології. Головний герой переймається проблемою вирубки лісів в українських Карпатах. Зйомки розпочнуться навесні, коли сходять сніг і дощі, й триватимуть рік. Хронометраж – 45-50 хвилин, але планується ще розширена режисерська версія для подачі на кінофестивалі.

«Чорний шлях»

Режисер – Віктор Тірюто, виробник – «Майстер продакшн», продюсер – Олександр Максимчук, бюджет – 2,4 млн грн, очікувана сума – 2 млн грн (100%).

Роадмуві про чумаків. До зйомок буде залучено експерта, який разом із режисером досліджуватиме історію чумаків, вони разом пройдуть шляхом, максимально наближеним до чумацького. Планується художня реконструкція побуту та атмосфери тих часів.

«Чотири катастрофи Івана Франка»

Режисер – Олег Бійма, виробник – кіностудія «Кінематографіст», продюсерка – Світлана Степаненко, бюджет – 4,9 млн грн, очікувана сума – 4,9 млн грн (100%).

Черговий фільм про українського письменника Івана Франка. Автори обіцяють розповісти певні деталі життя Франка, які досі були замовчані. Вони сподіваються залучити до перегляду молодь, а тому планують зробити художню реконструкцію пікових моментів долі Франка. Актор Олексій Богданович буде голосом «від автора». Проєкт підтримує фонд «Україна і світ», керівник якого виступає консультантом стрічки.

«Останній гетьман»

Режисер – Олесь Чернюк, виробник – АІМ, продюсер – Дмитро Бакулєв, бюджет – 5,2 млн грн, очікувана сума – 4 млн грн.

Ще одна стрічка про гетьмана України Павла Скоропадського. На 12-му пітчингу було представлено проєкт з назвою «Останній гетьман. Незавершена подорож», але автори обіцяють, що їхній фільм буде зовсім іншим і покаже Скоропадського з іншого боку.

За словами продюсера, це буде 70-хвилинний просвітницький фільм, створений засобами, що притаманні ігровому кіно (художня реконструкція, графіка тощо).

«Шевченко. Перший тріумф»

Режисер – Денис Замрій, виробник – «Наш продакшн ЛТД», продюсерка – Наталія Шевчук, бюджет – 3 млн грн, очікувана сума – 3 млн грн (100%).

Фільм-розслідування розповість про те, що мало вплив на українського письменника Тараса Шевченка та змінило його. Автори обіцяють багато реконструкцій. Режисер сподівається, що його фільм спонукатиме українців закордоном повертатися додому, як колись повернувся письменник.

Планується, що фільм покажуть на телевізійних каналах – «UA:Перший», «Київ». А також відбудуться покази для представників діаспори закордоном.

«Щоденники Майдану»

Режисерка – Світлана Карнасюк , виробник – «Новини-ТВ», продюсерка – Катерина Єрмолович, бюджет – 3 млн грн, очікувана сума – 3 млн грн.

Хроніка Революції гідності, знята каналом «Еспресо». Автори називають майбутній фільм найповнішою версією тих подій. Хочуть зняти інтерв’ю з активними учасниками Майдану, які відповідатимуть на питання, чи не дарма це все було.

75-хвилинну стрічку планують випустити в прокат. Творці проєкту допускають, що можуть випустити розширену версію.

«Олесь Гончар. Записки з полону»

Режисер – Андрій Михайлик, виробник – кіностудія «Контакт» НСКУ, продюсерка – Ніно Ніночкіно, бюджет – 2,4 млн грн, очікувана сума – 1,5 млн грн.

Стрічка, присвячена українському письменнику Олесю Гончару, розповість про драми, що ставалися в його житті, зокрема, про полон. Фільм буде складатися з новел. Проєкт представляв кінокритик Сергій Тримбач. Експерти під кінець останнього дня пітчингу не стали ставити питань.

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY