detector.media
28.09.2019 10:50
Ситуація з регіональними мовниками «112 Україна» не є наступом на свободу слова - медіаюрист
Ситуація з регіональними мовниками «112 Україна» не є наступом на свободу слова - медіаюрист
Телеканал «112 Україна» залишається у супутнику та кабелі. По суті, це обмеження може стосуватися третини споживачів, які дивляться канал.

Таку думку висловив медіаюрист, юрист Лабораторії цифрової безпеки Максим Дворовий в ефірі «Громадського радіо».

«Ми маємо розмежовувати поняття "цензура" і "регулювання". Цензура – це вимога зняти якийсь матеріал перед його появою в ефірі. Регулювання – це контроль державою дотримання умов законодавства, які покладені на суб’єктів телевізійної і радіодіяльності. В даному випадку телеканал не дотримався вимог законодавства. На нього було накладено 6 попереджень, один штраф, і після того позов до суду з вимогою забрати ліцензію. Якби телеканал дотримувався вимог програмної ліцензії і організував мовлення в регіональних мультиплексах з відповідним програмним наповненням, то ніяких проблем би в нього не було. Говорити про цензуру тут недоречно», - наголосив Максим Дворовий.

Нагадаємо, 26 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила в продовженні цифрових ліцензій на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 п’яти регіональним компаніям, які мовили під логотипом «112 Україна»: ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Лідер ТВ». Свої рішення Нацрада мотивувала тим, що протягом дії ліцензій компанії систематично порушували умови ліцензій і законів, що підтверджено санкціями Нацради. Строк дії ліцензій компаній завершився ще рік тому, у вересні 2018 року. Але вони продовжували мовити, доки Нацрада не розгляне питання продовження або непродовження ліцензій.

Члени Нацради наголосили, що не йдеться про позбавлення ліцензії каналу «112 Україна»: він має супутникову ліцензію та продовжить мовити. А йдеться про регіональні компанії, які зобов’язані були мовити як регіональні канали, а не ретранслювати загальнонаціональний канал (юридично це було створення «спільного продукту», а не ретрансляція).

Гендиректор каналу «112 Україна» зазначив, що скорочень через позбавлення цифрових ліцензій не планується.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY