detector.media
Лілія Апостолова
27.09.2019 19:53
12-й пітчинг Держкіно, день четвертий: живий Кузьма, вічний Шевченко та ненароджені діти
12-й пітчинг Держкіно, день четвертий: живий Кузьма, вічний Шевченко та ненароджені діти
У четвертий день участь у пітчингу взяли 35 документальних національних фільмів.

Дванадцятий конкурсний відбір кінопроєктів, що претендують на фінансову підтримку від Державного агентства України з питань кіно, триває. Читайте на «Детекторі медіа» про учасників першого, другого та третього днів пітчингу.

У четвертий день Експертна комісія та Рада з державної підтримки кіно заслухали презентації 35 національних документальних проєктів. Оцінки їм ставитимуть продюсер Артем Колюбаєв, представники кінотеатрів Ліана Плисецька, Олександр Рудаков, продюсери та сценаристи Олег Валуйськов і Марія Сидорчук, сценарист, редактор, режисер Іван Тімшин. Модераторами пітчингу виступили виконувач обов’язків голови Держкіно Сергій Неретін та заступник голови Держкіно Сергій Недзельський.

Традиційно питання ставили про бюджет і промотування проєктів. У багатьох режисерів запитували про їхнє бачення, адже більшість презентували тему стрічки та пояснювали її важливість, а не показували структуру фільму, стилістику або референси.

Цього дня переважали документальні історії про відомих українських культурних діячів та про проблеми екології. Найбільший бюджет четвертого дня – у фільму «Львівський трикутник» – 24,5 млн грн, понад 12 млн автори просять у держави. Найменший бюджет – у проєкту «Чутливий. Особливий» – трохи більше 500 тис. грн.

«І я таки жив»

Режисер – Олександр Денисенко, виробник – ГО «Український кіноальманах», продюсер – Тарас Аврахов, бюджет – 2,49 млн грн, очікувана сума – 1,78 млн грн.

Документальний фільм про життя й творчість Тараса Шевченка (дві серії). Автори хочуть показати невідомі факти з життя Шевченка. Будуть використовувати художню реконструкцію, також залучати відомих українських культурних діячів (наприклад, Наталію Ворожбит), які розповідатимуть про письменника.

Робота над проєктом розпочалася у 2013 році й мала бути завершена ще у 2014 році. Перша серія вже була показана на каналі «UA: Перший». Команда планує показувати фільм на цьому каналі й надалі.

«Інші варіанти порятунку»

Режисерка – Олександра Анкудінова, виробник – «Ми і ко продакшн», продюсери – Мирослав Гай, Кирило Нечмоня, бюджет – 1,59 млн грн, очікувана сума – 1,59 млн грн (100%).

52-хвилинний фільм присвячений питанням екології, а точніше – проблемі масової текстильної промисловості та надмірного споживання речей. Стрічка розповість про користь секонд-хенду та про користь вирощування конопель і льону в Україні, використання яких можуть допомогти боротися із забрудненням екології.

Режисерка хоче знайти п’ятьох сучасних дизайнерів і дати їм завдання розробити капсульні колекції за невелику суму грошей (1000 грн), які вони представлять у кінці фільму.

Продюсери вважають, що ця тема дуже актуальна у світі, тому фільм зацікавить багато фестивалів. Планують брати участь і в інших пітчингах.

«Карпати – серце України»

Режисерка – Тетяна Терещенко, виробник – «К-медіа плюс», продюсер – Віктор Самойленко, бюджет – 3,33 млн грн, очікувана сума – 3,33 млн грн (100%).

Ще один проєкт про екологію. Автори хочуть привернути увагу до унікальної природи Карпат. Команда показала тематичний відеоролик і пояснила, що хоче зробити науково-популярний проєкт для широкої аудиторії, а, крім природи, дослідити культуру, архітектуру Карпат і еко-туризм у цьому регіоні.

Планується, що годинний фільм буде перекладений різними мовами та промотуватиме туризм в Україні.

«Українське кіно. Відродження»

Режисер – Олександр Тіменко, виробник – «Біг хендс фільмс», продюсерка – Марія Каель, бюджет – 1,8 млн грн, очікувана сума – 1,6 млн грн.

Як зрозуміло з назви, фільм присвячено українському кіно, зокрема останнім п’яти рокам, які називають «ренесансом індустрії». Автори проєкта кажуть, що жодна індустрія в Україні не розвивається такими темпами.

За словами режисера, стрічка розповість про видатні моменти історії українського кіно так, щоб це було цікаво широкій аудиторії різних вікових груп і професій. Також фільм має популяризувати справу кінематографістів.

Плануються кінотеатральна й телевізійна версії. Хронометраж – 70 хвилин. Реліз – 10 вересня 2020 року.

«Ключі»

Режисерка – Сніжана Гусаревич, виробник – «Добранічфільм», продюсерка – Світлана Рудюк, бюджет – 1,5 млн грн, очікувана сума – 1,5 млн грн (100%).

У центрі сюжету – спільнота «Емаус-Оселя» на Львівщині, яка приймає безхатченків. Годинний фільм розповість історії людей, які потрапляють до цієї комуни, та про те, як вони адаптуються до нормального життя. Команда планує жити певний час в «Оселі», спостерігаючи за її мешканцями. А також використати архівні зйомки, які надасть спільнота, за останні 10-12 років.

На пітчингу презентували тизер про одного з героїв фільму – Сашка Горонді, який з дитинства займався дрібним хуліганством, став жити на вокзалі, а згодом потрапив до «Оселі», пішов вчитися й запустив власний бізнес із пошиву рюкзаків.

«Коли виривають із корінням»

Режисер – Дар’я Гольд (Онищенко), виробник – «435 Філмс», продюсер – Анна Паленчук, бюджет – 2,2 млн грн, очікувана сума – 2,2 млн грн (100%).

80-хвилинна документальна стрічка про депортацію кримських татар до Узбекистану. Одна з авторок фільму – журналістка, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, яка народилася в Узбекистані, будучи кримською татаркою. Вона розповіла, що у світі нічого не знають про історію України або Криму, тож важливо розповісти про це.

Анна Паленчук анонсувала, що команда поїде до Узбекистану, знайде поселення кримських татар і дослідить їхнє життя там. Можливо, поїдуть і до Криму. Вона планує показати фільм на кінофестивалях і на телеканалах, охопити якомога ширшу аудиторію.

«Коли ти до нас приїдеш»

Режисерка – Вікторія Белявська, виробник – «Кіновир», продюсерка – Катерина Шевченко, бюджет – 1,55 млн грн, очікувана сума – 1,55 млн грн (100%).

Головний герой фільму – 10-річний хлопчик, який живе з батьками на Луганщині в маленькому місточку Кіровськ, яке тепер підконтрольне бойовикам ОРДЛО. Це історія дорослішання дитини в умовах війни.

Деталі проєкту тримають у суворому секреті – автори навіть попросили не транслювати презентацію в інтернеті.

«Україна. За нашу і вашу свободу»

Режисер – Ахтем Сеітаблаєв, виробник – «МКК фільм сервіс», продюсери – Ірина Клименко, Марта Лотиш, бюджет – 12,18 млн грн, очікувана сума – 9,6 млн грн.

Автори історичного документального фільму надихалися чотирьохсерійним проєктом «Україна. Становлення нації» Єжи Гофмана. І навіть презентували на пітчингу відеозвернення Гофмана, у якому він висловив підтримку майбутньому фільму Сеітаблаєва. Команда залучила авторів сценарію Ярослава Грицака й Тадеуша Іванського, які працювали й над проєктом Гофмана.

Ахтем Сеітаблаєв зізнався, що зйомка документального проєкту – це не зовсім те, чим він займався останнім часом, але він сприймає це як професійний виклик. Хоче зробити фільм цікавим для молоді за допомогою стилю зйомки та монтажу.

За словами продюсерки, цільова аудиторія стрічки – не лише українська молодь, а й ті люди, які своїми очима бачили, як розвивалася історія України останні 12 років. Також планується, що фільм буде показано міжнародній аудиторії, зокрема продюсери звертатимуться до політичних діячів різних країн, які були знаковими особами у світовій історії в цей період. Є попередні домовленості з Джоном Мейджером, Гілларі Клінтон, Александром Кваснєвським, Далею Грібаускайте.

Експерти звернули увагу на великий бюджет. Продюсерка пояснила це необхідністю експедицій до різних країн і залучення міжнародних експертів.

«Крихка пам’ять»

Режисер – Ігор Іванюк, виробник – «Бурлака фільмс», продюсери – Олександр Братищенко, Марія Пономарьова, бюджет – 5,45 млн грн, очікувана сума – 2,51 млн грн.

Онук українського оператора Леоніда Бурлаки Ігор знімає фільм про свого діда, який поступово втрачає пам’ять через хворобу Альцгеймера. Він відновлює старі архівні плівки з дідової молодості, які знайшов випадково, щоб назавжди зберегти пам’ять про нього та його творчість.

Проєкт має підтримку Українського культурного фонду. Він також був презентований на пітчингу 10-го Одеського кінофестивалю та виборов там спеціальний приз. Наразі зібрано 60% бюджету за рахунок УКФ, приватних інвесторів та призів на індустріальних платформах кінофестивалів.

Попередній договір про прокат підписано з компанією 86prokat та голландським телеканалом.

«Кузьма»

Режисер – Іван Рутковський, виробник – «Добранічфільм», продюсери – Світлана Рудюк, Олександр Дмитренко, Дмитро Хільченко, бюджет – 1,43 млн грн, очікувана сума – 1,43 млн грн (100%).

Документальний фільм присвячено загиблому українському музиканту Андрію Кузьменку (Кузьма Скрябін). У центрі сюжету – ведучий інтернет-радіо, який дає слухачам можливість розмовляти з Кузьмою, вмикаючи уривки з його рідкісних старих інтерв’ю. Таким чином кожен охочий отримує від музиканта відповіді на свої питання, які ведучий швидко підбирає та подає в ефір.

Автори кажуть, що їхня ідея – оригінальна, а фільм не буде схожим на жоден фільм про Кузьму Скрябіна, адже в цьому проєкті він буде живим.

«Лев Скоп»

Режисери – Олександра Бровченко, Костянтин Кляцкін, виробник – «ДокНоутФільмс», продюсери – Володимир Авраменко, Сергій Малярчук, бюджет – 2,75 млн грн, очікувана сума – 2,75 млн грн (100%).

Фільм про українського патріота, художника, іконописця, мецената та аскета Льва Скопа. Майже все своє життя він реставрує церкву святого Юра в Дрогобичі. Їздить на фронт і передає бійцям ікони, які сам пише. Намалював два мурали на будівлях в Авдіївці та Станиці Луганській. У фільмі буде художня реконструкція – сни головного героя. Команда просить грошей у Держкіно на створення цих кадрів, а також на дозйомку документальних.

Планується, що стрічку покажуть у кінотеатрах.

«Лимани»

Режисер – Сергій Лисенко, виробник – «Альбатрос Коммунікос», продюсерка – Ганна Капустіна, бюджет – 3,98 млн грн, очікувана сума – 3,98 млн грн (100%).

Стрічка про боротьбу з браконьєрами в національному природному парку «Тузловські лимани» на Одещині. У фільмі два головних героя: еколог Іван Русєв, який працює в парку науковцем та зазнавав нападів за свою принципову боротьбу зі знищенням природи, та Ірина Вихристюк, директорка парку з 2017 року, яка до того була громадською активісткою.

Проєкт має підтримку Українського культурного фонду. Його відібрано до української делегації на кінофестиваль IDFA. Продюсерка також веде перемовини з міжнародними кінофестивалями про показ.

Експерти запитали, чи готові продюсери зменшити очікувану від держави суму, на що ті відповіли, що, мабуть, зможуть знайти часткову фінансову підтримку й із інших джерел.

«Львівський трикутник»

Режисер – Олексій Шапарев, виробник – «Чілі пікчерз», продюсер – Борис Абрамов, бюджет – 24,5 млн грн, очікувана сума – 12,2 млн грн.

65-хвилинний історичний фільм про кільцеві перегони у Львові, які стартували в 1930 році. Фільм буде знято за мотивами книги Артема Атояна «Гран Прі Львова», автор писав її протягом 20 років. За словами режисера, стрічка потребує художньої реконструкції – герої будуть розслідувати, чому «Гран Прі Львова» закрився. Кастинг уже затверджений.

Планується, що зйомки відбудуться у Львові, Франції, Італії. Національний прокат заплановано на квітень-травень 2022 року, до цього стрічку покажуть на міжнародних кінофестивалях. Продюсери кажуть, що проєктом зацікавлений канал HBO.

Великий бюджет творці пояснюють необхідністю художньої реконструкції подій, коштовної реконструкції автомобілів, експедиціями закордон задля вивчення архівних даних тощо.

Експерти зауважили, що проєкт більше схожий на ігровий, а не на документальний. Режисер відповів, що планує написати сценарій повнометражного ігрового кіно, яке хоче зробити копродукційним.

«Людина-ніхто»

Режисерка – Анастасія Тітова, виробник – «А-Фор», продюсерка – Олеся Моргунець-Ісаєнко, бюджет – 3,97 млн грн, очікувана сума – 3,97 млн грн (100%).

Герой артхаусного фільму – Дмитро Громов, який хоче бути вільним і живе всупереч нормам, прийнятим суспільством. Референс – документальний персонаж Кустуріци. У фільмі буде художня реконструкція – фрагменти дитинства головного героя. Продюсерка каже, що проєктом зацікавлені в європейських країнах, зокрема в Болгарії.

Експерти поставили традиційне питання про бюджет. Продюсерка пояснила його використанням графіки та експедиціями в різні міста України.

«Миротворці. Перша місія»

Режисер – Андрій Кіршин, виробник – «Мир і ко продакшн», продюсери – Мирослав Гай, Кирило Нечмоня, бюджет – 2,37 млн грн, очікувана сума – 2,37 млн грн (100%).

Продовження циклу «Миротворці». Фільм розповідає про роботу українських миротворців у Югославії в 1992 році, які вивели з міста Жепа (Боснія) 10 тисяч людей. До зйомок у стрічці долучено іноземних генералів, які називали операцію українських миротворців героїчною, та представників НАТО. Автори проєкту поїдуть до Боснії і Герцоговини, на місце проведення миротворчої місії. Команда збирається офіційно викупити в Боснії архівну хроніку. Можливо, будуть використовувати графіку.

«Мисливці за підписантами»

Режисер – Михайло Херсонський, виробник – «Укркіно», продюсери – Ольга Журженко, Людмила Пічугіна-Усенко, Десянан Рожкова, бюджет – 12,5 млн грн, очікувана сума – 7,5 млн грн.

«Мисливці за підписантами» – група людей, які організовують мирні протести в США проти тих, хто п’ять років тому підписали лист на підтримку анексії Криму. Це різні люди, яких поєднує громадська позиція. Підписанти різко реагують на цю групу людей, інколи намагаються їх підкупити, іноді – відмовляються від своїх підписів.

Режисер зніматиме акції як відкрито, так і прихованими камерами. Він хоче розкрити мотиви героїв, їхню роль та показати, як цей рух розвивається по всьому світу. Знімальна команда відправить в експедицію по світу – містами, де існують подібні групи людей.

У проєкту є північноамериканський співпродюсер, який забезпечує 40% бюджету. Українські державні гроші підуть а дозйомку та комп’ютерну графіку.

Продюсери планують показати 90-хвилинний фільм на фестивалях та VOD-платформах, а також у кінопрокаті.

Експерти звернули увагу на завеликий бюджет. Продюсерка пояснила, що відрядження до Америки знімальної команди коштуватимуть недешево.

«Міс Рок-Європа»

Режисерка – Надія Парфан, виробник – «Фланстер», продюсер – Ілля Гладштейн, бюджет – 2,8 млн грн, очікувана сума – 2,7 млн грн.

У 1980-х роках у Львові відкривається перший рок-клуб, де створюється гурт «Брати Гадюкіни», продюсером групи стає Володимир Бебешко, а його дружина – Вікторія Врадій – також вирішує зайнятися рок-музикою та засновує проєкт «Сестричка Віка». Вона стає символом шахтарських страйків і згодом отримує звання «Міс Рок-Європа». Одного разу вона їде в Америку на гастролі та зникає з радарів.

Це музичний фільм про співачку, яку Надія Парфан відшукала та яка дала дозвіл на створення фільму про себе та надала особисті архівні матеріали. У фільмі буде художня реконструкція (близько 15-20 хвилин). Можливо, головну роль виконає співачка та акторка Руслана Хазіпова.

Планують, що прем’єра відбудеться на одному з міжнародних кінофестивалів. Фільм має вийти в національний прокат та на каналі «UA:Перший», з яким є домовленість.

Продюсер, звісно, акцентував увагу на успішності попередньої документальної стрічки Надії Парфан «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго».

«Місто, яке зникає»

Режисер – Віктор Придувалов, виробник – «Вавілон», продюсер – Андрій Різоль, бюджет – 1,17 млн грн, очікувана сума – 939 тис. грн.

Фільм про те, як з плином часу змінюється місто на прикладі Києва. Головний герой – фотограф, який роками знімає Київ, саме через його світлини і буде показано місто. До команди проєкту залучені історики та архітектори. Планується декілька сюжетних ліній, обіграних кольорами. Автори прагнуть привернути увагу до руйнування міста, проблем забудови тощо.

«Молода генерація»

Режисерка – Світлана Мамонтова, виробник – «Калина плюс», продюсери – Євген Калін, Андрій Полікашкін, бюджет – 1,6 млн грн, очікувана сума – 1,6 млн грн (100%).

Ще один проєкт, присвячений проблемам екології. У центрі сюжету – група юнаків, які створюють винаходи, що допомагають боротися із забрудненням навколишнього середовища. Ще один герой – хлопець зі спального району Києва, який не замислюється про чистоту та може кинути порожню пляшку на дитячий майданчик. У фільмі буде показана його трансформація після зустрічі з юнаком, який переймається проблемами екології.

«На глибині»

Режисерка – Оксана Казьміна, виробник – «Ютопія», продюсер – Юлія Сердюкова, бюджет – 2,5 млн грн, очікувана сума – 2,5 млн грн (100%).

Повнометражний дебют режисерки, яка цього року на Одеському кінофестивалі стала переможницею в Національній програмі короткого метру.

У центрі сюжету – історії трьох жінок-мисткинь. Режисерка обрала героїнь, у яких у житті були складні випробування, та хоче показати, як мистецтво стає засобом боротьби із важкими часами. Важливим елементом фільму стане анімація, що буде зображати художні роботи головних героїнь. Також ці елементи поєднають між собою історії жінок.

Команда працює над проєктом протягом трьох років. Продюсери планують знайти копродюсерів та представляти фільм на індустріальних платформах різних кінофестивалів. Також хочуть організувати тур невеликими містечками України з показами фільму та дискусіями з головними героїнями.

«На хвилях часу»

Режисери – Ігор Забара, Дмитро Черепюк, виробник – «Бізнес інформ сервіс», продюсери – Олексій Чернишов, Іван Зосімов, бюджет – 5,8 млн грн, очікувана сума – 5,8 млн грн (100%).

Стрічка присвячена Національному театру імені Івана Франка, історії його становлення, акторам і роздумам на тему, чи може бути театр незалежним від влади. Продюсер розповів, що у фільмі буде багато художньої реставрації, а також архівна хроніка, у тому числі така, яку ще ніколи не орилюднювали. У цьому сезоні театр святкує столітній ювілей.

Продюсери аргументували бюджет великою кількістю різних локацій – у Києві, Вінниці, Харкові, Львові (32 знімальних дні).

«Генерали Монблану»

Режисерка – Тетяна Степко, виробник – Союз молодих кінематографістів України «Десята муза», продюсерка – Олена Фурдуй, бюджет – 1,8 млн грн, очікувана сума – 1,8 млн грн (100%).

Маріуполець Геннадій Мохненко, який усиновив 33 дітей, привозить своїх синів на гору Монблан. Він робить це для популяризації всиновлення в Україні. Раніше чоловік також їздив з дітьми в навколосвітню подорож велосипедами. У фільмі не буде постановочних кадрів – лише спостереження оператора. Він зафільмує розповіді хлопців про їхнє життя до всиновлення. Також буде використано документальні кадри дитинства цих хлопців, коли вони жили в підвалах.

Продюсерка планує показ на кінофестивалях. Прем’єрний показ – до дня захисту дітей 2020 року – на телебаченні або на Майдані. Команда хоче залучити до медіапартнерства канал «1+1».

«Неможливе – можливо. Сікорський»

Режисер – Ярослав Пілунський, виробник – «Міліввора», продюсер – Мірза Давітая, бюджет – 4 млн грн, очікувана сума – 4 млн грн (100%).

Як зрозуміло з назви, фільм буде присвячено українському авіаконструктору Ігорю Сікорському, який казав, що варто повірити в себе і тоді неможливе може стати можливим. Продюсер розповів, що стрічка поєднає дві складові – історію Сікорського та сучасну історію. Режисер хоче приділити увагу динаміці сюжету, якості картинки та реконструкції як методу донесення інформації. До створення фільму збираються залучити сина авіаконструктора, Сергія Сікорського.

Великий бюджет пов’язаний з двома експедиціями – у Канаду та США. Команда збирається також виділити частину коштів для промо проєкту. Заплановано кінотеатральні релізи в Україні, Польщі та, можливо, в Канаді. А також на міжнародних кінофестивалях класу А.

«Нобелю від України»

Режисер – Ярослав Геляс, виробник – «Продакс фільм», продюсер – Ростислав Моховиков, бюджет – 1,98 млн грн, очікувана сума – 1,59 млн грн.

Фільм розповість про нобелівських лауреатів українського походження – буде висвітлено не лише їхні наукові досягнення, але й історії з особистого життя. Сценарій написано за книгою Ольги Пугач. До зйомок буде залучено експертів із різних сфер – істориків, науковців, письменників. Творці також використовуватимуть художню реконструкцію тих подій, які змусили нобелівських лауреатів чи їхні сім’ї покинути Україну свого часу.

Автори також хочуть звернутися до молоді та студентів, які ставлять сьогодні перед собою питання – залишатися в Україні чи їхати закордон, аби реалізувати себе. Планується дискусія про те, чи потрібні Україні нобелівські лауреати.

«Обери життя»

Режисер – Дмитро Наумов, виробник – ФОП Боровок Тарас, продюсер – Тарас Боровок, бюджет – 2,25 млн грн, очікувана сума – 2,25 млн грн (100%).

Фільм розкриває проблему абортів. Головні героїні фільму – дві дівчини, які планують перервати вагітність. Вони пройдуть консультації з психологами, священниками, лікарями. Автори планують підвести дівчат до того, щоб вони змінили своє рішення. Мета стрічки – навчити молодь відповідального ставлення до серйозних стосунків. Продюсер розповів, що фільм не буде «страшилкою» для підлітків, а скоріше просвітницьким проєктом, який могли би показувати в тому числі в школах.

Команда презентувала дещо категоричний трейлер, який засуджує жінок, які роблять аборти. Наприклад, у ролику є запитання, чому в Україні не ув’язнюють жінок, які за згодою з лікарями вбивають ненароджених дітей. Хоча одразу після трейлеру режисер і продюсер сказали, що кожна людина має право на свій вибір.

«Одноразові»

Режисерка – Оксана Бондаренко, виробник – «В’ю лаб», продюсер – Олександр Бородін, бюджет – 921 тис. грн, очікувана сума – 921 тис. грн (100%).

Ще одна документальна стрічка про проблеми забруднення навколишнього середовища. За словами режисерки, площа сміттєзвалищ в Україні дорівнює площі Миколаївської області. Вона хоче показати цю проблему та мотивувати людей її вирішувати. У фільмі дві основні лінії – активісти Києва та села Підгірці, які роками намагаються скоротити кількість відходів і змусити владу звернути увагу на проблему сміття.

Продюсери планують презентувати проєкт на еко-фестивалях, а також показати його в маленьких містах.

«Олександр Поль – степовий Прометей»

Режисер – Олександр Безручко, виробник – АІМ, продюсер – Дмитро Бокулєв, бюджет – 3,97 млн грн, очікувана сума – 3,17 млн грн.

Фільм про українського дослідника-археолога Олександра Поля, який, за словами команди проєкту, приніс Україні 400 млрд доларів, запустивши видобуток залізної руди. Команда збирається показати основні етапи життя героя, використати інтерв’ю з експертами, зняти художню реконструкцію.

Проєкт підтримує Дніпропетровський музей імені Яворницького та Дніпропетровська ОДА.

«Переселення 44-46»

Режисерка – Олеся Моргунець-Ісаєнко, виробник – «УМ-груп», продюсер – Артем Денисов, бюджет – 4,56 млн грн, очікувана сума – 4,56 млн грн.

Проєкт розповідає про депортацію 50 тис. українців до Польщі в 1944-1946 роках (коли між Україною та Польщею була підписана угода про добровільну евакуацію). Головні герої – мати й донька, які під час переселення загубилися.

Стрічку збираються показувати на фестивалях. Великий бюджет продюсер пояснив необхідністю зйомки художньої реконструкції та придбанням архівної хроніки в Польщі.

Експерти зенпокоїлися, що цей фільм може посварити українців та поляків. Режисерка запевнила, що ніяких закликів до ворожнечі в її стрічці не буде.

«Оршанська битва 1514»

Режисер – В’ячеслав Альошечкін, виробник – АІМ, продюсер – Олексій Кашин, бюджет – 5,1 млн грн, очікувана сума – 4 млн грн.

Режисер розповів, що для нього важливо зняти цей фільм, адже мало хто в Україні знає про Оршанську битву. Проєкт має стати освітнім. До зйомок буде залучено істориків, науковців. Використовуватимуть комп’ютерну графіку, а також художню реконструкцію – запрошуватимуть каскадерів, розроблятимуть костюми тощо.

Команда планує дві версії фільму – 52-хвилинну телевізійну та 70-хвилинну кінотеатральну.

«Чутливий. Особливий»

Режисерка – Катерина Стрельченко, виробник – ФОП Стрельченко, продюсер – Олексій Кашин, бюджет – 587 тис. грн, очікувана сума – 440 тис. грн.

Фільм про київського хлопця з інвалідністю Антона Дубішина – у нього атрофовані м’язи всього тіла. При цьому він випустив три збірки віршів, наразі пише книгу-сповідь про своє життя. Режисерка хоче зняти художнє есе про Антона, яке має бути не сумним, а навпаки – життєствердним. У стрічці вірші хлопця читатимуть різні люди – спортсмени, військові тощо.

Фільм планують показати на фестивалях та на показах для людей з інвалідністю.

«Останній гетьман. Незавершена подорож»

Режисери – Ігор Чайка, Дмитро Іванов, виробник – «Тайм продакшн», продюсер – Ігор Чайка, бюджет – 4,5 млн грн, очікувана сума – 3,8 млн грн.

Фільм присвячено гетьману Павлу Скоропадському. Проєкт підтримує Український культурний фонд. За його кошти команді вдалося допрацювати сценарій та провести перші зйомки в Німеччині (гетьмана поховано в Баварії). Команда фільму консультуватиметься з істориками, які вивчають історію життя Скоропадського.

«Під крилом Золотого Янгола»

Режисер – Сергій Куркаєв, виробник – «Мірограф», продюсерка – Вікторія Слопіцька, бюджет – 3 млн грн, очікувана сума – 3 млн грн (100%).

Стрічка про Бориса Литвака, який створив реабілітаційний центр для дітей з ДЦП. Автори проєкта називають його героєм сучасної України. Уже відзняті кілька інтерв’ю з нинішнім керівником центру, підібрані архівні матеріали та є розроблена концепція художньої реконструкції.

У продюсерки є попередня домовленість про показ із білоруським каналом, також розраховують на партнерство з «UA: Першим».

«Побачити небо»

Режисер – Олег Чорний, виробник – «Пронто фільм», продюсер – Максим Асадчий, бюджет – 3 млн грн, очікувана сума – 3 млн грн (100%).

Фільм-портрет про мукачівського сажотруса Берта, який працює вже більше 46 років і є місцевою зіркою, йому навіть встановлено пам’ятник у місті. Стрічка складатиметься з декількох новел із різними героями, які будуть об’єднані головним героєм. Ще одним персонажем фільму стане саме місто. Зйомки переважно відбуватимуться в Мукачевому.

Проєкт підтримав Український культурний фонд, що дало можливість зняти тизер, провести відбір локацій та зняти деякі кадри.

«Плюс мінус один»

Режисерка – Світлана Залога, виробник – «Студія 10», продюсер – Максим Десятерик, бюджет – 3 млн грн, очікувана сума – 3 млн грн (100%).

Головна героїня Олена веде рубрику знайомств у дніпровській газеті «Зоря». Люди просять її надрукувати їхні оголошення в газеті, знайомляться, одружуються, народжують дітей, розлучаються і знову просять про них написати. Олена переймається долею цих людей, але сама залишається самотньою. У фільмі буде ще два герої, у кожного з яких своє ставлення до самотності – красень Антон, який залишив столичне життя та побудував хатинку на безлюдному озері, та дівчина Аня, яка має дві освіти, купу роботи, але залишається самотньою і не може зрозуміти, чому. Три частини будуть різними за стилістикою, кольором, темпоритмом. Зйомки проходитимуть в Україні та Польщі.

Експерти запитали про бюджет, а режисерка запитала їх, чому на документальне кіно завжди виділяється менше коштів, ніж на ігрове, адже вона хоче зробити атмосферне кіно за допомогою дорогої техніки.

«Харизма Чубинських»

Режисер – Станіслав Сукненко, виробник – кіностудія «Кінематографіст», продюсерка – Світлана Степаненко, бюджет – 5,33 млн грн, очікувана сума – 5,33 млн грн (100%).

Фільм про автора гімну України Павла Чубинського та його правнука, автора гімну Національного технічного університету КПІ Володимира. Цьогоріч Павлові Чубинському виповнилося 180 років.

Експерти зауважили, що бюджет стрічки зависокий. На що продюсерка відповіла, що хронометраж фільму складає 90 хвилин. Ці гроші також заплановані на відрядження, можливо, на Соловки (північ Росії), а також поїздка хорової капели КПІ до Канева.

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY