detector.media
27.09.2019 12:24
На Генасамблеї ООН 20 країни підписали проєкт «Репортерів без кордонів» щодо інформації й демократії
На Генасамблеї ООН 20 країни підписали проєкт «Репортерів без кордонів» щодо інформації й демократії
У Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН 26 вересня 20 країн-членів організації підписали проєкт «Міжнародного співробітництва з питань інформації та демократії», який був ініційований міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів» (RSF).

Про це повідомляється на сайті RSF.

Країни-підписанти: Австралія, Канада, Чилі, Коста-Ріка, Хорватія, Данія, Франція, Німеччина, Індія, Італія, Латвія, Литва, Ліван, Нідерланди, Норвегія, Південна Африка, Південна Корея, Сенегал, Туніс, Велика Британія.

У організації «Репортери без кордонів» стверджують, що підписання цієї угоди «відкриває шлях до впровадження демократичних гарантій для глобального інформаційного та комунікаційного простору в інтернеті».

«Міжнародне співробітництво з питань інформації та демократії» зобов'язує підписантів сприяти онлайн-доступу до новин та повідомлень, які створюються вільно і незалежно. Угода встановлює демократичні принципи, включаючи політичний, ідеологічний та релігійний нейтралітет для алгоритмів та прозорості в їх функціонуванні. А також зосереджується на відповідальності постачальників послуг в інтернеті за просування надійного контенту та плюралізму, щоб уникнути поточного «інформаційного хаосу».

У тексті угоди також вітається робота RSF щодо сприяння реалізації «Міжнародного співробітництва з питань інформації та демократії» шляхом створення Інформаційно-демократичного форуму, що має запропонувати принципи, на яких може ґрунтуватися регулювання та саморегулювання. Це буде нова організація, керована громадянським суспільством. Коаліція незалежних організацій має відкрити Форум у Парижі в середині листопада.

 Нагадаємо, у листопаді 2018 року міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» ініціювала Пакт про інформацію та демократію, який підписали 25 світових діячів. Пакт застерігає: журналістика й інформація опинилися в небезпеці, а отже, загроза чатує на світову демократію.

Документ на шести сторінках перераховує демократичні гарантії, під якими слід підписатися світовим лідерам – право на достовірну інформацію, повагу до приватного життя, прозорість влади. Для цього пропонується створити «Міжнародну групу експертів з питань інформації та демократії», на кшталт того, що вже робиться у сфері захисту довкілля та клімату.

У французькому місті Біарріц на саміті 26 серпня 2019 року лідери країн «Великої сімки» обговорили та домовилися про одностайну підтримку проєкту «Партнерство з питань інформації та демократії». Тоді повідомлялося, що цю ініціативу 20 країн мають підписати у вересні, коли проходитиме засідання Генеральної Асамблеї ООН. 

Фото: RSF

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY