detector.media
27.09.2019 10:35
Мендель намагалася відтіснити журналіста «Схем», який хотів поставити питання Зеленському й Богдану
Мендель намагалася відтіснити журналіста «Схем», який хотів поставити питання Зеленському й Богдану
Юлія Мендель, прессекретарка Президента України Володимира Зеленського, намагалася відтіснити журналіста програми «Схеми: корупція в деталях» Сергія Андрушка, який хотів поставити питання главі держави та керівнику Офісу президента Андрію Богдану.

Цей інцидент зафіксований на відео, яке «Схеми» оприлюднили в рамках нового випуску – «Андрій Богдан. "Незаслужене" звання та грамота від Азарова в розпал Євромайдану».

У рамках нового розслідування журналісти розповіли деякі моменти з біографії голови ОПУ, зокрема – про його політ до РФ під час Євромайдану разом із тоді ще прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який пізніше, під час протестів на Майдані, нагородив Андрія Богдан почесною грамотою.

Журналісти «Схем» повідомили, що намагалися отримати коментар керівника ОПУ, проте він відмовився, а на Банковій відмовили на письмове прохання про інтерв’ю з ним: «На превеликий жаль, графік пана Богдана дуже насичений і найближчим часом організувати зустріч з представниками масмедіа немає можливості».

Крім того, коли журналіст Сергій Андрушко спробував напряму поставити запитання Андрію Богдану та президенту Володимиру Зеленському, речниця Юлія Мендель та охорона президента не дали йому цього зробити – притримували його, заважаючи підійти до президента та керівника ОПУ.

Пан Андрушко ставив наступне питання: «Чи має значення для вас, що люди з вашого найближчого оточення отримували заслуженого юриста за те, чого насправді не відбувалося? Пане президенте! Дайте відповідь». Проте президент України не відповів на це питання.

(Дивитися з 15:06)

Нагадаємо, на початку серпня 2019 року Андрій Богдан заявив про свою політичну силу «Слуга народу»: «ми спілкуємось із суспільством без посередників, без журналістів». Це висловлювання та скандал із нібито заявою про відставку Богдана викликали резонанс у медіасередовиці. «Детектор медіа» оприлюднював думки з цього приводу помічника Вадима Рабиновича Володимира Кацмана, дипломата, постійного представника України в Раді Єропи Дмитра Кулеби, шеф-редакторки «Детектора медіа» Наталії Лигачової, доцента кафедри нових медій Львівського національного університету імені Івана Франка Юрія Залізняка та нашого постійного автора Бориса Бахтєєва.

Крім того, медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» застеріг команду президента Володимира Зеленського від провокацій, спрямованих проти засобів масової інформації.

20 серпня Андрій Богдан подав до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації. Відповідачами в справі виступають ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») Валерія Єгошина, Максим Савчук, Наталія Седлецька. 

У позові голова ОПУ просить спростувати інформацію про перетин ним 11 разів «білоруської повітряної ділянки кордону» у невідомому напрямку протягом 2018-2019 років та про шість перетинів російського кордону із 2014 року.

Шевченківський районний суд Києва, який 19 вересня о 10:00 мав провести підготовче засідання в справі за позовом голови Офісу президента України Андрія Богдана щодо ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та журналістів програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях», відклав це засідання на 1 жовтня на 15:00.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY